Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Sobota, 19. 8. 2017, 12.45

6 let, 7 mesecev

Nov rekorder med mostovi

Spektakularni most v švicarskih Alpah, ki se na 2.000 metrih ne bohoti samo zaradi osupljivega razgleda #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Most viseči Zermatt Švica | Foto Valentin Flauraud

Foto: Valentin Flauraud

Konec julija so v bližini švicarskega kraja Zermatt odprli viseči most za pohodnike, ki je s 494 metri dolžine prevzel primat najdaljšega visečega mostu na svetu. Spektakularna mojstrovina pa tam ni zato, da bi podirala rekorde, temveč nadomešča pohodniško pot, ki jo je pred leti uničil zemeljski plaz. Posledično so v tem delu Švice zaznali kar 60-odstotni upad števila turistov.

Že pred tem je na območju švicarskega mesta Randa stal most, ti. Europabrücke, ki pa so ga leta 2010 poškodovale skale, zato so ga morali zapreti. Vse od takrat so bližnje lokalne skupnosti razmišljale o tem, kako bi ga nadomestili. Zaradi uničene poti se je namreč število turistov na tem območju zmanjšalo za kar 60 odstotkov.

494 metrov dolg most povezuje kraja Grächen in Zermatt v Švici. Pohodniki ga prečkajo v času desetih minut, pred tem pa so za enako razdaljo med krajema potrebovali dve uri in pol. | Foto: Valentin Flauraud 494 metrov dolg most povezuje kraja Grächen in Zermatt v Švici. Pohodniki ga prečkajo v času desetih minut, pred tem pa so za enako razdaljo med krajema potrebovali dve uri in pol. Foto: Valentin Flauraud

Ideja, da se postavi nov most, je hitro naletela na pozitiven odziv. Večino sredstev za postavitev so prispevali sponzorji ter lokalne skupnosti krajev Grächen, St. Niklaus, Randa (most je na njenem območju, zato je bil njihov interes za postavitev mostu največji), Täsch in Zermatt, ki ležijo ob evropski peš poti, ki je zaradi dela uničene poti utrpela največjo škodo, kar zadeva turistični obisk.

Projekt novega mostu - postavili so ga v pičlih 57 dneh, precej dlje pa je trajalo pridobivanje vseh mogočih dovoljenj - je vreden skoraj 750 tisoč švicarskih frankov (660 tisoč evrov).

Most se imenuje Charles Kuonen Suspension Bridge (viseči most Charlesa Kuonena), ime pa nosi po psihologu in vinarju z enakim imenom, ki je bil eden največjih pokroviteljev in podpornikov gradnje mostu.

Paul Summermatter (skrajno levo) je koordinator projekta. | Foto: Paul Summermatter (skrajno levo) je koordinator projekta. Že zdaj opazna rast obiska

Po besedah Paula Summermatterja, koordinatorja projekta, na območju Zermatta že zdaj opažajo večje zanimanje turistov. "Mnogi med njimi že zdaj k nam prihajajo zaradi mostu, še večji obisk pa pričakujemo prihodnje leto," je povedal za www.siol.net.

Enako optimistična sta tudi turistična predstavnika krajev Grächen in Zermatt, ki menita, da je zaradi mostu evropska peš pot (EuropaWeg) lažje dosegljiva in varnejša, hkrati pa tako atraktivna, da je povečan obisk kraja zagotovljen.

Most so poimenovali po njegovem glavnem sponzorju Charlesu Kuonenenu (Charles Kuonenen Suspension Bridge), psihologu in solastniku družinske vinske kleti v kraju Salgesch. | Foto: Valentin Flauraud Most so poimenovali po njegovem glavnem sponzorju Charlesu Kuonenenu (Charles Kuonenen Suspension Bridge), psihologu in solastniku družinske vinske kleti v kraju Salgesch. Foto: Valentin Flauraud

Most, čez katerega je mogoče prečkati kanjon Grubengufer, se pne na višini 2.080 metrov ter je sestavni del dvodnevne pohodniške poti med Zermatton in Grächenom na jugu Švice (Europaweg). Ta se z višine 1.600 metrov dvigne do višine 2.200 metrov.

Most lahko naenkrat prečka največ 200 ljudi, kar je slišati skromno, a po mnenju sogovornika to ne bo težava, saj glede na nadmorsko višino, do katere vodi od dve do dve uri in pol dolga peš pot (nad 2.000 metrov), večjega števila ljudi naenkrat ne pričakujejo.

Most je širok zgolj 65 centimetrov, zaradi vgradnje posebnega sistema, pa se skorajda ne premika. | Foto: Valentin Flauraud Most je širok zgolj 65 centimetrov, zaradi vgradnje posebnega sistema, pa se skorajda ne premika. Foto: Valentin Flauraud

Gradnja mostu v švicarskih Alpah:


 

Glavni podatki o mostu:

Dolžina mostu: 494 metrov

Najvišja točka od brezna: 85 metrov

Širina mostu: 65 centimetrov

Premer nosilnih jeklenic: 53 milimetrov

Teža nosilnih jeklenic: 8 ton

Gradbeno podjetje: swissrope.com/Lauber AG

Most viseči Zermatt Švica | Foto: Valentin Flauraud Foto: Valentin Flauraud

Dostop do mostu:

  • iz kraja Randa: od 2 do 2,5 ure hoje                             
  • iz kraja Grächen: od 6 do 7 ur hoje
  • iz kraja Zermatt: od 6 do 7 ur hoje

Na kolo in skok z elastiko pozabite

Z mostu, ki je širok 65 centimetrov in omogoča razgled na 4478 metrov visoki Matterhorn, na Dom, s 4545 metri najvišjo goro, ki je v celoti znotraj švicarskih meja, in na Weisshorn (4506 metrov), ne bo mogoče skakati z elastiko (bungee jumping), prav tako tam niso zaželeni kolesarji.

Konkurenca na avstrijskem Tirolskem

S podobnim visečim mostom se lahko pohvalijo tudi v kraju Reutte na avstrijskem Tirolskem. Imenuje se Highline 179, po njem pa se lahko hkrati sprehaja tudi do 500 ljudi.

A razlik med švicarskim in avstrijskim mostom je še več. Avstrijski je krajši (405 metrov), a se razteza na večji višini (do 110 metrov, medtem ko je švicarski 85 metrov nad breznom). In če je najnovejši rekorder med mostovi bolj skrit v naravi, je avstrijski bolj urbane vrste. Razpet je namreč nad prometno avtocesto B179, povezuje pa ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudia na drugi.

Avstrijski most je širok 1,2 metra, švicarski pa 65 centimetrov.

Most viseči Zermatt Švica | Foto: Valentin Flauraud Foto: Valentin Flauraud

Na švicarskem mostnine ne bodo zaračunavali, medtem ko boste za prehod avstrijskega mostu odšteli osem (odrasli) oziroma pet (otroci) evrov.

Na Kitajskem se lahko pohvalijo z največjim steklenim mostom na svetu:

Ko govorimo o atraktivnih mostovih, ne moremo mimo steklenega mostu, ki so ga lani postavili v kanjonu Džangdžjadžje na Kitajskem. Gre za najdaljši (430 metrov) in najvišji stekleni most na svetu (300 metrov), ki ga sestavlja 99 steklenih plošč.

Za oblikovno zasnovo projekta je poskrbel izraelski arhitekt Haim Dotan, projekt pa je vreden 3,4 milijona ameriških zelencev oziroma skoraj tri milijone evrov.

Most lahko dnevno prečka največ osem tisoč ljudi, preizkusi pa so pokazali, da zdrži tudi težo vozila.

Ne spreglejte