Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2015,
21.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenci v tujini Katar

Sobota, 3. 10. 2015, 21.04

6 let, 7 mesecev

Slovenka v Katarju: za enosobno stanovanje več kot 1500 evrov na mesec, za liter bencina le 25 centov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Vesna Bezgovšek je o življenju v tujini razmišljala že dlje časa. In čeprav je te sanje že skorajda opustila, se v Sloveniji tudi zaposlila, je ponudbo o zaposlitvi v Katarju zgrabila z obema rokama.

Vedno nasmejano Vesno Bezgovšek smo na Planet Siol.net že gostili. Kot osebna trenerka v studiu Marko Mrak je sodelovala v seriji videovadnic z glasbenico Nino Pušlar, no, danes jo gostimo iz drugačnih razlogov. Rodno Laško in pozneje Ljubljano je zamenjala za kozmopolitski Katar. Kaj jo tam preseneča, kaj pravzaprav počne in kdaj se vrača v Slovenijo?

Misel na tujino je zorela dlje časa

Misli o odhodu v tujini so nekdanji reprezentantki in petkratni državni prvakinji v karateju že dlje časa rojile po glavi, a je vedno našla izgovor, da v tej smeri ni naredila ključnih korakov.

"Najprej sem želela končati študij na Fakulteti za šport, veliko sem delala na področju športa, poleg tega sem velik del časa posvetila tudi tekmovanju v športnih borbah v karateju. Zaradi pomanjkanja časa sem sanje o tujini že skoraj opustila, saj mi tudi v Sloveniji načeloma ni nič manjkalo - v zadnjem letu sem dobila tudi zaposlitev v fitnesu, kar v Sloveniji ni samoumevno -, pa vendar, želela sem si še več. Sanje o tujini so se mi začele uresničevati, ko sem dobila ponudbo o zaposlitvi v Katarju," se spominja 28-letnica iz Laškega, kjer je dolga leta trenirala v karate klubu Polzela.

Ko staro sodelovanje rodi novo. Tokrat v tujini.

Da jo je pot zanesla prav v Katar, niti ni tako presenečenje, saj imajo nekaj zaslug za to, da v Katarju deluje klinika Al Attar za fizikalno medicino, rehabilitacijo in športno medicino, kjer danes dela, prav slovenski strokovnjaki na področju športa.

"Z njimi sem v preteklosti že uspešno sodelovala in ko so na kliniki iskali nov kader, so me priporočili. In tako sem dobila ponudbo o zaposlitvi." Prav dolgo ni oklevala. Odločitev, da se poda v arabski svet, je sprejela že v nekaj dneh. Ko je izvedela, da bo njeno delo vključevalo tudi delo s športniki in področje rehabilitacije po športnih poškodbah, je bila odločitev še toliko lažja.

 

Bolj celosten pristop

V Katar se je podala z visokimi pričakovanji. "Ponudili so mi drugačen pristop dela, kot ga poznamo v Sloveniji. Pri nas rehabilitacija običajno poteka ločeno.

Oseba, ki se poškoduje ali ima težave, gre do zdravnika, ta mu predpiše fizioterapevta, potem pa se rehabilitacija običajno konča, oseba s težavami pa je prepuščena sama sebi. Zelo malo ljudi se potem odloči za strokovno pomoč pri tem, kako okrepiti mišice in se s tem izogniti ponovni poškodbi.

Na naši kliniki pa je glavni cilj to, da pacienta na enem mestu pripeljemo nazaj na prvotno stanje, ali celo boljše stanje, kot pa pred poškodbo. Medsebojno sodelovanje zdravnikov, diagnostike, fizioterapevtov, trenerjev, nutricionistov in maserjev nam omogoča, da osebo obravnavamo celostno in s tem lahko zagotovimo maksimalno učinkovito rehabilitacijo.

Pacient lahko v enem dnevu in na enem mestu opravi pregled pri zdravniku, opravi terapijo pri fizioterapevtu ali/in trenerju," je orisala glavne razlike dela na področju rehabilitacije v Sloveniji in v Katarju.

Dela izključno z ženskami

Kot trenerka v Katarju izvaja različne športne vadbe. Dela v fitnesu, kjer je delo razdeljeno na tri glavna področja – fitnes in wellness programi, kondicijska priprava športnikov in post rehabilitacija za športnike in nešportnike. S strankami dela individualno, kar pomeni, da je vsak deležen vadbe, ki je prilagojena njegovim ciljem in potrebam.

"Delam samo z ženskami, ker je v Katarju običajno, da imajo ženske in moški vse ločeno med seboj," pojasnjuje Vesna, ki iz spoštovanja do tamkajšnje kulture pazi tudi na oblačenje, kar pomeni, da ima kolena in rame zakrita, kar je še posebej v vročih mesecih poseben izziv.

Pa še en izziv je pred njo: jezikovni. Ker večina njenih strank ne govori angleško, se je prisiljena sporazumevati v arabščini. "Nekaj osnov že poznam, tako da se že lahko sporazumevamo, k sreči pa imamo na voljo tudi prevajalce, ki nam priskočijo na pomoč," pravi.

Razlike v naravi, vremenu, delovnem tednu, kulinariki …

Največjo razliko med Slovenijo in Katarjem predstavlja narava. To je tudi tisto, kar, čeprav živi na idilični lokaciji ob morju, najbolj pogreša. "Zunaj mesta je večinoma puščava, zelenje uspeva samo ob namakanju, jaz pa pogrešam predvsem gozdove. Pozimi se temperature gibljejo med 15 in 25 stopinjami Celzija, poleti pa med 30 in 45 stopinjami Celzija. Oktober je, pa še vedno čakamo, da se bodo temperature počasi spustile pod 30 stopinj Celzija. Dežuje samo nekajkrat na leto," opisuje vremenske razmere, ki bi se v tem trenutku marsikomu v Sloveniji več kot prilegle. Moti jo onesnažen zrak, ki je davek številnih avtomobilov in gradnje.

Ah, pa ta papirologija …

Največ stresa in težav je Vesni pri prehodu v nov svet povzročalo pridobivanje in urejanje dokumentov, tako v Sloveniji kot v Katarju. Že pred odhodom v Katar je morala pridobiti delovno vizo, ki je bila predpogoj za vstop v državo. Sledilo je še pridobivanje katarske osebne izkaznice, zdravstveni pregled, urejanje zdravstvenega zavarovanja in drugo.

Za kavo med tri do pet evrov, za malo pivo deset. Če ga dobite.

Življenjski standard v Katarju je višji kot v Sloveniji, tako kot so višje tudi cene. Za kavo boste odšteli med tri in pet evrov, za malo pivo pa deset evrov, s tem, da si ga lahko privoščite le v nekaterih hotelih, saj je prodaja alkohola večinoma prepovedana.

Cene hrane so zelo različne. "V nekaterih restavracijah z arabsko ali turško kuhinjo si boste glavni obrok lahko privoščili že za manj kot deset evrov, medtem ko so v boljših restavracijah cene primerljive s slovenskimi, seveda pa imajo veliko razkošnih restavracij. Taksiji so zelo poceni, saj je cena bencina skoraj enaka ceni vode. Liter stane približno 0,25 evra," pojasnjuje Vesna, ki v Katarju tako kot večina tujcev živi kot podnajemnica.

"Kar nekaj mesecev sem iskala primerno stanovanje, preden sem našla pravega zase. Živim v predelu Al Sadd, kjer sem v neposredni bližini službe, središča mesta, obalnega dela (Cornish) in arabske tržnice (Souq Waqif), kjer je mogoče najbolje začutiti utrip arabskega sveta. Mesečne najemnine so izjemno drage - za enosobno stanovanje je treba odšteti več kot 1500 evrov -, so pa mesečni stroški (internet, elektrika, voda) precej nižji kot v Sloveniji," ocenjuje Vesna Bezgovšek, ki bo v Katarju ostala še najmanj leto dni, verjetno pa tudi dlje.

Ne spreglejte