Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2016,
13.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

WADA Rusija doping

Sreda, 28. 12. 2016, 13.02

6 let, 6 mesecev

Rusija ne zanika več dopinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
doping | Foto Sportida

Foto: Sportida

Rusija je prvič priznala, da je vodila široko dopinško kampanjo, v katero je bilo vključenih na stotine ruskih olimpijcev. Ruski protidopinški uradniki so zdaj priznali zaroto, a obenem vztrajajo, da ruska država na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom v afero ni bila vpletena in za zlorabo dopinga ni vedela, piše časnik New York Times.

Rusijo in celoten športni svet letos pretresa dopinška afera izjemnih razsežnosti, saj je preiskava Svetovne protidopinške agencije Wade, ki jo je vodil kanadski odvetnik Richard McLaren, razkrila, da je bilo v ruski program sistemskega dopinga, ki ga je vodila in spodbujala država, vključenih več kot tisoč ruskih športnikov.

Ruski športni delavci so v preteklosti vehementno eden za drugim zanikali, da bi v Rusiji obstajala dopinška operacija, in to tudi po majskem članku v New York Timesu, v katerem je nekdanji šef ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov v priznanju do potankosti razkril zlorabe ruskih uradnikov in športnikov, kar so potrdili tudi mednarodni preiskovalci. Zdaj pa so Rusi povsem obrnili ploščo in priznali zlorabe, saj sicer bržkone nimajo druge možnosti, da bi še kdaj gostili večja tekmovanja v olimpijskih športih.

Ruski protidopinški uradniki so po mesecih in mesecih vztrajnega zanikanja zdaj javno priznali, da gre za dopinško zaroto. | Foto: Reuters Ruski protidopinški uradniki so po mesecih in mesecih vztrajnega zanikanja zdaj javno priznali, da gre za dopinško zaroto. Foto: Reuters

"Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni"

Rusi protidopinški uradniki so po mesecih in mesecih vztrajnega zanikanja zdaj javno priznali, da gre res za dopinško zaroto. "Gre za institucionalno zaroto, za leta in leta zlorabe prepovedanih sredstev," je dejala Ana Anceljovič, direktorica ruske protidopinške agencije, in obenem zanikala, da bi šlo za državno voden sistemski program dopinga: "Najvišji državni uradniki v zaroto niso bili vpleteni."

McLaren je v drugem delu poročila ta mesec razkril, da je več kot tisoč ruskih športnikov iz 30 športov sodelovalo v dopinških programih ruskega ministrstva za šport, ki jih je podpiral tudi državni vrh, prepovedana sredstva pa so zlorabljali tako na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju kot tudi na poletnih igra 2012 v Londonu in drugih velikih športnih tekmovanjih.

Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. | Foto: Reuters Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. Foto: Reuters

Naredili so veliko napak

Ruski minister za šport Vitalij Mutko je 9. decembra, ko je bilo objavljeno McLarnovo poročilo, za agencijo TASS dejal, da McLarnove trditve o institucionalni zaroti niso dokazane. Ne glede na to je bil drugi del poročila novi udarec za ruski šport, ki si ni opomogel že od julijske objave prvega dela McLarnovega poročila – to je bilo tudi razlog za izključitev ruske atletske reprezentance z vseh mednarodnih tekmovanj, tudi z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Anceljovičeva, ki ni bila neposredno vpletena v preiskavo, je dejala, da je bila nad izsledki šokirana, so zapisali pri Timesu. Obenem je poudarila, da državni vrh v dopinško zaroto ni bil vpleten. Vitalij Smirnov, 81-letni veteranski športni delavec, ki ga je Putin letos postavil na čelo ekipe za boj proti dopingu, je dejal: "Kot nekdanji minister za šport in predsednik olimpijskega komiteja lahko rečem, da smo naredili veliko napak."

Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem Wade" jasno kažejo, da svetovna protidopinška agencija ščiti športnike iz zahodnih držav.

Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem Wade" jasno kažejo, da imajo športniki iz zahodnih držav zaščito pri svetovni protidopinški agenciji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem Wade" jasno kažejo, da imajo športniki iz zahodnih držav zaščito pri svetovni protidopinški agenciji. Foto: Guliverimage/Getty Images

Športniki iz zahodnih držav so zaščiteni

A v isti sapi je Smirnov na plan potegnil tudi Wadino kontroverzno politiko do uporabe dopinga z dovoljenjem v terapevtske namene, ki ga je razkrila ruska skupina hekerjev Fancy Bears. Wada je namreč številnim športnim zvezdnikom dovolila uporabo določenih prepovedanih sredstev v terapevtske namene, med njimi so imeli takšno dovoljenje tudi ameriški plavalec Ryan Lochte, telovadka Simone Biles, teniški igralki Serena in Venus Wiliams ter drugi.

Smirnov meni, da razkriti dokumenti o "terapevtski rabi dopinga z dovoljenjem Wade" jasno kažejo, da imajo športniki zahodnih držav zaščito pri svetovni protidopinški agenciji. "Rusija nikoli ni imela takšnih priložnosti, kot so jih imele druge države. Vsesplošno mnenje v Rusiji je, da drugače nismo imeli nobenih možnosti," je dejal Smirnov.

Ne spreglejte