Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Lothar Matthäus na današnji dan

Petek, 8. 12. 2023, 4.00

3 mesece, 2 tedna

Na današnji dan (8. december) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Lothar Matthäus | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

… leta 1991 je kapetan zmagovalnega moštva na SP 1990, Nemec Lothar Matthäus, postal prvi igralec, ki so ga v priznanje njegovim dosežkom razglasili za svetovnega nogometaša leta.

 

Nagrado world football player of the year, katere sponzorji so FIFA, Evropska zveza za upravljanje športa in Adidas, so podelili prvič, dobitnika pa so izbrali (kot tudi vsako leto odtlej) reprezentančni trenerji. Naslednik Matthäusa pri tem prestižnem imenovanju je bil leto zatem nizozemski napadalec Marco van Basten.


Zgodilo se je še:

Leta 1956 je nogometna reprezentanca Jugoslavije v finalni tekmi olimpijskega turnirja v Melbournu izgubila proti Sovjetski zvezi z 0:1.

Leta 1962 je ameriški košarkar Wilt Chamberlain na eni tekmi dosegel 78 točk, kar je tretji najboljši dosežek v ligi NBA.

Leta 1979 so slovenski alpski smučarji na veleslalomski tekmi v Val d'Iseru poskrbeli za velik uspeh. Bojan Križaj je bil takrat drugi in za legendarnim Švedom Ingemarjem Stenmarkom zaostal 51 stotink. Njegov uspeh sta dopolnila Boris Strel s četrtim mestom in Jože Kuralt, ki je bil peti.

Leta 1991 je v 13. krogu elitne italijanske Serie A Matjaž Florjančič zabil gol za Cremonese pri zmagi nad Laziom z 2:0 in postal prvi Slovenec, ki je zabil gol v eni izmed najmočnejših nogometnih lig na svetu.

Leta 1996 je v finalni tekmi 3. svetovnega prvenstva v malem nogometu, uradno imenovanega FIFA Futsal World Championship, Brazilija v Barceloni premagala gostiteljico turnirja Španijo s 6:4 in še tretjič zapored osvojila naslov svetovnega prvaka. Tekmovanje v dvoranski različici tega priljubljenega športa so ob močni podpori španske nogometne zveze (RFEF) organizirali v mestih Murcia, Segovia, Castellon in Barcelona, pritegnilo pa je veliko pozornost gledalcev, ki jih je bilo na vseh tekmah skupaj kar 66.900. Turnirja na Iberskem polotoku so se udeležile ekipe iz 16 držav, od tega šest evropskih, po tri južnoameriške in azijske, dve severnoameriški in po ena iz Afrike in Oceanije. Pokal je spet odnesla Brazilija, kot že na obeh prejšnjih prvenstvih, čeprav so takrat moštva s stare celine pokazala odlične predstave, še posebej Rusija in Ukrajina, ki sta prišli v polfinale. Najboljši strelec turnirja je bil Brazilec Manoel s 14 doseženimi zadetki.

Leta 1998 je smučarska tekačica Andreja Mali na uvodni tekmi v šprintu v Milanu zasedla drugo mesto.

Leta 2001 je v Sarajevu po dolgotrajni bolezni umrl legendarni košarkar Mirza Delibašić

Leta 2017 je slovenski biatlonec Jakov Fak na sprintu svetovnega pokala v avstrijskem Hochfilznu osvojil tretje mesto, prehitela pa sta ga le Norvežan Johannes Thingnes Boe in Francoz Martin Fourcade.

Leta 2017 je bil nekdanji zdravnik ameriške gimnastične reprezentance Lawrence Nassar na sojenju v Michiganu zaradi več obtožb spolnih zlorab telovadk obsojen na 60 let zaporne kazni. Proti Nassarju, ki je z ameriško ekipo delal skoraj tri desetletja in na štirih olimpijskih igrah, je bilo vloženih 22 obtožnic, v sedmih je priznal krivdo.

Leta 2017 je Jean Todt ostal predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia). 71-letnemu Francozu so tako potrdili tretji mandat na čelu zveze. Nekdanji vodja ekipe Ferrari v formuli 1 ni imel tekmeca pri glasovanju za predsedniški položaj.

Leta 2019 je britanski boksar Anthony Joshua v dvoboju težke kategorije v Diriyahu v Savdski Arabiji po soglasni sodniški odločitvi premagal Američana mehiških korenin Andyja Ruiza Jr. in si povrnil izgubljene pasove svetovnega prvaka.

Leta 2019 je slovenska atletinja Klara Lukan iz Šentjerneja na evropskem prvenstvu v krosu v Lizboni med mladinkami do 20 let osvojila srebrno medaljo. Zlato je zgrešila za vsega tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti.

Leta 2020 je umrl nekdanji argentinski nogometni selektor. Za Alejandra Sabello, ki je leta 2014 z reprezentanco izgubil finale svetovnega prvenstva v Braziliji proti Nemčiji, je bil usoden virus, ki je povzročil zastoj že tako oslabelega srca, zaradi katerega je bil zadnje dni v bolnišnici na intenzivni negi. Star je bil 66 let, poleg težav s srcem pa je imel tudi raka.

Leta 2022 je Anamarija Lampič na svoji krstni biatlonski tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Hochfilznu osvojila sijajno peto mesto v sprintu na 7,5 km. Nekdanja smučarska tekačica je v ležečem položaju zadela vseh pet strelov, v stoječem zgrešila tri strele, za nemško zmagovalko Denise Herrmann-Wick (20:07,1/0) pa je zaostala 35,8 sekunde.


Rodili so se:

1939 nekdanji bosanski nogometaš Fahrudin Jusufi
1941
nekdanji angleški nogometaš Geoff Hurst
1954
pokojni avstrijski alpski smučar Josef Walcher
1964 nekdanji hrvaški nogometaš Nikola Jerkan
1981 
ameriški igralec ameriškega nogometa Philip Rivers
1982
nekdanja turška nogometaša Halil in Hamit Altintop
1985
ameriški košarkar Dwight Howard
1986
nekdanji slovenski veslač Janez Zupanc
1988 
španski rokometaš Adria Figueras
1989 kanadski hokejist Drew Doughty
1990
latvijski nogometaš Vitalijs Maksimenko
1992 kolumbijski nogometaš Edwin Cardona
1994 angleški nogometaš Raheem Sterling
1994 
kenijski atlet Conseslus Kipruto
1995 španski motociklistični dirkač Alex Rins
1996 slovenski hokejist Miha Zajc
1996
škotski nogometaš Scott McTominay
1998 slovenski kolesar Jaka Primožič
1999 slovenski rokometaš Kristjan Horžen
1999
angleški nogometaš Reece James
2004 
slovenski košarkar Anže Bobnar
2006
slovenski nogometaš Rene Hrvatin

Herman Maier
Sportal Na današnji dan (7. december) …
Sportal Na današnji dan (6. december)
Aleksander Knavs
Sportal Na današnji dan (5. december) …
Sergej Bubka
Sportal Na današnji dan (4. december) …
Anja Pärson
Sportal Na današnji dan (3. december) …
Ne spreglejte