Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
2. 10. 2016,
20.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

2

Natisni članek

ultramaraton goljufija tek

Nedelja, 2. 10. 2016, 20.10

1 leto, 7 mesecev

Ultramaratonski škandal

Priznanemu ultramaratoncu dokazali goljufijo na teku čez ZDA

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

2

Robert Young, ki se ga je oprijel vzdevek Marathon Man UK, je izgubil svoj ugled, potem ko so ugotovili, da je pri letošnjem lovljenju rekordnega časa v teku čez ZDA goljufal. Ponoči se je namreč vozil v spremljevalnem vozilu.

Britanski tekač Robert Young velja za enega bolj prepoznavnih ultramaratoncev na svetu, njegov ugled pa je po zadnjem škandalu močno načet. Tekač, ki je znan po tem, da je v enem letu pretekel 370 maratonov in ultramaratonov, nato pa izziv še podaljšal in v 420 dneh pretekel 420 maratonov oziroma ultramaratonov, se je letos želel vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. ZDA (od San Francisca do New Yorka) je želel preteči v rekordnem času.

Kje se je zataknilo?

Prvi dvom se je pojavil, ko se mu je sredi noči oziroma v zgodnjih jutranjih urah pri teku želel pridružiti eden od tekačev. Ko se je vozil ob spremljevalnem vozilu, je ugotovil, da ob njem nihče ne teče. Young je bil v tistem trenutku na dobri poti, da postavi rekord, a je njegov nesojeni sotekač svoje opažanje razširil na enem od tekaških forumov. Pripel je tudi videe, na katerih je bilo mogoče videti, da ob spremljevalnem vozilu nihče ne teče.

Youngov podvig si je v živo želela ogledati tudi skupina ultramaratoncev, imenovana Geezers, in vsakič, ko so bili prisotni, je Youngov tempo močno padel. Kmalu po tem je tudi odstopil, razlog pa naj bi bila poškodba.

Govorice o goljufanju je zavrnil in zatrjeval, da je bil do odstopa na dobri poti, da podre rekord Franka Giannina. Ta je leta 1980 ZDA pretekel v 46 dneh, osmih urah in 36 minutah. Gre za razdaljo 4.989 kilometrov.

Preiskavo zahteval njegov sponzor

Na govorice o goljufanju se je odzval njegov sponzor Skins, vodilni proizvajalec kompresijskih oblačil, ki je zahteval preiskavo. Poročilo na 101 strani ugotavlja, da je Young nedvomno goljufal, podatki na njegovih urah pa so bili glavni dokaz. Podatki o njegovih korakih so bili za tekača neizvedljivi. Poročilo tudi navaja, da se je del poti vozil v spremljevalnem vozilu.

Iz podatkov je razvidno, da se je to dogajalo ponoči, saj naj bi bil njegov tempo takrat bistveno hitrejši kot podnevi. Pri polovici njegovih nočnih tekov naj bi bili njegovi koraki daljši od petih metrov. Povprečna dolžina njegovega koraka podnevi je znašala 1,15 metra, ponoči pa 2,86 metra. Je treba sploh še kaj dodati?!

Goljufija je seveda pod vprašaj postavila tudi vse njegove pretekle dosežke, za katere je prejel tudi posebne nagrade. Leta 2015 so ga v Monaku na podelitvi mednarodnih nagrad za mir in šport razglasili za šampiona leta. Navajali so ga tudi kot enega izmed petih najekstremnejših športnikov, ki jih boste kadarkoli srečali.

Ne spreglejte