Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2023,
20.51

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Rusija Belorusija Mednarodni Olimpijski komite MOK

Četrtek, 2. 2. 2023, 20.51

1 leto, 2 meseca

Poljska in baltske države ostro proti Moku, ki pa ima podporo Washingtona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Olimpijski krogi, olimpijske igre - splošna | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Poljska, Estonija, Litva in Latvija so ostro obsodile prizadevanja Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da bi ruskim in beloruskim športnikom dovolil nastope na tekmovanjih ter posledično na olimpijskih igrah, poroča Poljska tiskovna agencija (PAP). So se pa na različnih bregovih znašle Združene države Amerike, ki so podprle prizadevanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da bi lahko ruski in beloruski športniki pod nevtralnimi pogoji nastopali na uradnih tekmovanjih ter olimpijskih igrah.

Ministri za šport vseh štirih držav so danes podali skupno izjavo, v kateri so zapisali, da se ne strinjajo s pristopom Moka glede vključitve ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja ter olimpijske igre.

"V času, ko svobodne in demokratične države združujejo svoje sile, da bi povečale podporo Ukrajini in uvajajo več sankcij proti Rusiji, Mok začne iskanje posebnih oblik udeležbe športnikov iz Rusije in Belorusije na mednarodnih športnih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024," so zapisali v skupni izjavi.

"Tako prek športa odvrača pozornost od ruske vojne proti Ukrajini in jo legitimira," so še dodali ministri za šport.

"Pozivamo vse mednarodne športne organe, da sledijo odločnemu pristopu. Okoliščine se od prepovedi, ki jo je 28. februarja lani sprejel izvršni odbor Moka, niso spremenile," so še dodali za konec.

Športni ministri štirih držav so prepričani, da bo vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja drugim športnikom povzročila tegobe in zanje pomenila dodaten pritisk.

Podpisniki so sporočili, da bodo še naprej podpirali ukrajinske športnike, trenerje, športno osebje, deležnike in njihovo državo ter branili skupne vrednote in interese svobodnih in demokratičnih držav, še piše PAP.

Thomas Bach | Foto: Reuters Thomas Bach Foto: Reuters

ZDA drugačnega mnenja

Ameriški odziv prihaja le slab teden dni po odločitvi Moka, da bo kljub agresiji Rusije nad Ukrajino preučil možnosti za nastopanje ruskih in beloruskih športnikov na uradnih tekmovanjih in posledično na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Iz Bele hiše so ob tem dodali, da še naprej nasprotujejo kakršnemu koli prikazovanju državnih simbolov, zastav in grbov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA so od samega začetka podprle izločitev nacionalnih športnih upravnih organov Rusije in Belorusije iz mednarodnih športnih zvez," je najprej novinarjem pojasnila Karine Jean-Pierre.

"Če pa so športniki povabljeni na mednarodne športne dogodke, bi moralo biti popolnoma jasno, da tam ne smejo nastopati pod simboli ruske ali beloruske države," je Jean-Pierre še povedala zbranim predstavnikom medijev v Beli hiši.

Stališče ZDA samo še dodatno prispeva k vse večji razpravi o bližajočih se igrah v Parizu leta 2024.

Avstrijska tiskovna agencija pa je danes pisala, da se je generalni sekretar avstrijskega olimpijskega komiteja (ÖOC) Peter Mennel zavzel za udeležbo ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu.

Pariz 2024
Sportal Ukrajina grozi z bojkotom olimpijskih iger
Ne spreglejte