Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2011,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 2. 5. 2011, 7.21

8 let

Pod Kalvarijo šampanjec pripravljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računica je seveda drugačna, a v taboru Maribora po tihem že računajo na 9. naslov državnih prvakov, ki jih bo v juliju popeljal v kvalifikacije med najboljšimi nogometnimi moštvi na stari celini.

Še najbolj bodo zadovoljni, če se bodo veselili že v sredo zvečer, ko v Ljudski vrt prihaja večni nasprotnik iz Ljubljane. Čeprav se je medtem marsikaj spremenilo in mnogi še vedno oporekajo pravo nasledstvo Olimpije trenutni zeleno-beli četi, ta dvoboj hoteli ali ne ostaja najpomembnejši nogometni klubski dvoboj pri nas. Vse drugo je morda lahko stvar samo dolgotrajnih pogovorov, ki navadno ne prinesejo nič otipljivega.

Tako prepričljivi, kot so bili v soboto zvečer varovanci Darka Milaniča v Novi Gorici, že dolgo niso bili. Seveda so svoje dodali tudi domačini, ki so prej kot ne z mislimi že pri naslednji sezoni. Tudi ob napisih v časopisju se je to dalo slutiti, najbrž pa bo potrebno še veliko dela, da bodo prav Goričani tisti, ki bodo najbliže Mariborčanom, ki gledano v celoti najbrž na naši sceni še nekaj časa ne bodo imeli enakovrednega nasprotnika. To seveda ne pomeni, da druga moštva ne bi zmogla premagati mariborske zasedbe na igrišču. Mariborska prednost je vsekakor pri vsem tistem, kar večina tistih, ki zgolj prihaja na tekme, niti ne vidi. Logistika in vse tisto, kar je potrebno za dobro delovanje kluba.

Mimo tega, da v Mariboru vse dokler bo vsaj najmanjša možnost, da jim ne uspe, ne bodo slavili, tudi ne moremo. In niti nočemo, saj je previdnost lepa čednost. Več kot očitno pa je, da sredi naslednjega tedna, ko bodo "vijolice" v Celju, tudi teorija ne bo več omogočala presenečenja v zaključku jubilejnega prvenstva. Upamo in želimo si le, da so v Ljudskem vrtu že pri graditvi moštva, ki nas naj bi razveseljevalo v poletnih dneh. Podobno kot lani torej, toda zdaj bo šlo znova za stopnico više kot lani. Maribor bo znova naskakoval ligo prvakov. Pot do tja je seveda precej bolj zapletena kot v evropskem drugoligaškem tekmovanju, kar bo najbrž cilj za Maribor tudi tokrat. Uvrstitev v pokal Evropa pa bi bil izjemen dosežek, za to pa bo več kot očitno potrebno celo prek štirih nasprotnikov. Zares zahtevna naloga za klub, ki prihaja iz našega okolja. Prej kot ne pa je tudi že jasno, da bodo čim daljše evropsko udejstvovanje poskušali doseči še pri Kopru, v Domžalah in pri Olimpiji. S tem se najbrž ne strinjajo v Velenju, pa naj jim bo tole izziv za zaključek prvenstva.

Kdaj bodo razkrili vse

V zadnjem tednu smo žal veliko brali tudi o nedovoljenih stavah, ki kvarijo podobo nogometa in športa v celoti. Tudi pri mednarodnem olimpijskem komiteju so že ugotovili, da so stave celo hujše breme športa kot nedovoljena sredstva. Zdaj gre očitno dokončno zares. Na strani organov pregona so seveda v največji meri zaviti v molk. Povsem logično. Tudi tisti, ki se pojavljajo v rubriki osumljenih, so v največji meri vse bolj tiho. Tudi to je razumljivo. Dejstvo je, da nihče, ampak prav nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen, ampak kjer je dim, je tudi ogenj. Ko se na teh seznamih pojavijo imena, ki so mnogim nogometnim zanesenjakom skorajda sveta, je vznemirjenje še toliko večje. Nemški drugoligaški klub in finalist pokala Duisburg je stopil v bran svojega nogometaša, ki je v teh med prazničnih dneh polnil tudi naše časopisne strani. Ob omembi imena reprezentanta Gorana Šukala so bili zelo skopi in predvsem previdni v izjavi pri osrednji zvezi. Tudi selektor Matjaž Kek je ostal znotraj razumljivih okvirov. Če Gorana ne bo na naslednjem seznamu naše reprezentance ob nalogah v juniju, si bo vsak sicer lahko vse skupaj razlagal, kot si bo hotel. Zagotovo pa vse dokler ni dokončne tožbe, lahko samo ugibamo in je vse stvar domišljije vsakega posameznika. Sicer pa gre za dogajanje, ki poteka na zelo trhlih tleh in vse skupaj je zelo težko dokazati. Slovenija pa je navkljub svoji majhnosti in v največji meri nezanimivega tekmovanja preprosto del svetovnega dogajanja. In morda prav zaradi slednjega lahko tudi zelo zanimiva. Če pa bi verjeli prav vsem govoricam, ki jih je na to temo na pretek, potem nogomet ne bi imel takega odmeva, kot ga ima. Sploh kadar je v prvi vrsti reprezentanca. In to bo znova že v naslednjem mesecu, ko bodo prvoligaši že razmišljali o težavah, ki jih prinaša nova sezona.

Ne spreglejte