Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 10.52

8 let

Petra Majdič: Stalno hodimo po robu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša slovenska tekačica na smučeh znova razvaja domačo športno javnost. Petra Majdič je namreč v soboto v finskem Kuusamu dosegla peto zmago v svetovnem pokalu.

Petra je že na začetku sezone pokazala, da je še vedno ena najboljših smučark tekačic na svetu. Simpatična športnica iz Dola pri Ljubljani je v zanimivem pogovoru med drugim spregovorila tudi o tem, kako dojemljivi so športniki za razne bolezni, kadar lovijo vrhunsko formo. Bo Majdičeva znova postala slovenska športnica leta? Ko smo jo to vprašali, se ni pustila zmesti.

Priprave na novo sezono so bile dolgotrajne in uspešne. Je bila zmaga po tihem pričakovana? Zmago pričakovati ali javno napovedovati, je iluzorno. A po tihem smo si vsi želeli, da bi do tega rezultata prišlo čim prej in morda tudi čim večkrat v sezoni. A če smo zelo realni, je že ena zmaga v sezoni velik uspeh. Poudarila bi, da sem zelo vesela tudi petega mesta, ki sem ga zabeležila naslednji dan na 10-kilometrski razdalji.

Kakšna je forma in pripravljenost v primerjavi z minulo sezono? Zdi se mi, da sem podobno dobro pripravljena kot pred prejšnjo sezono. Je pa res, da mi je bilo kvalifikacijah šprinta zelo težko, zato nisem pričakovala, da bom na koncu zmagala. Vendar pa mi zdaj pomagajo tudi že izkušnje in dejstvo, da leto za letom trdo delamo, kar se na koncu pozna.

Verjetno je potrebno trdo delati, da lahko dosegate podobne rezultate kot v minuli sezoni, še posebej, ker prihajajo nove, mlajše tekmice … Res je. Prihajajo super talenti, mlada dekleta, ki so izjemno ambiciozna in zelo sposobna, kar kažejo vsi parametri na testiranjih. Te nam delajo nove skrbi.

Šprint ostaja vaš zaščitni znak … Ohranjam hitrost kljub temu, da sem sezono za sezono starejša in bi bilo logično, da bi bila vse počasnejša. Je pa moja želja zmagovati tudi na "distanci", kar mi je v preteklosti že uspelo. Tako namreč postaneš univerzalni tekač, to pa je moj glavni cilj.

Kaj pa prosta tehnika? Menim, da napreduje. Na edini tekmi nove sezone svetovnega pokala v tej tehniki smo izbrali malce napačno taktiko, ampak mislim, da imam gibe že tako usidrane v sebi, da jih ne bo težko ponavljati.

Naslednja tekma je v švicarskem Davosu. Razdalja vam je pisana na kožo. Deset kilometrov v klasični tehniki. Lahko pričakujemo stopničke? (Smeh). To ni tako enostavno, kakor se zdi. Že večkrat sem dejala, da je v svetovnem pokalu sposobnih zmagati vsaj deset ali petnajst tekmovalk, tako da sem resnično vesela vsake uvrstitve med najboljšo deseterico. Popolnoma enako velja za naslednjo preizkušnjo v Davosu.

V Kuusamu ste znova dokazali, da lahko nastopite odlično v težkih, neugodnih razmerah. V Davosu tekma poteka na veliki nadmorski višini. Se težkih pogojev ne bojite več oziroma postaja to celo vaša prednost? Toliko let sem že v svetovnem pokalu, da sem navajena na vse mogoče razmere: dež, mraz, nevihte … Tega mi več ni težko prenašati in neugodni pogoji na tekmah so morda postali celo moja prednost v primerjavi z mlajšimi in manj izkušenimi tekmovalkami.

Norvežanka Marit Björgen je zopet zablestela. Je prav ona vaša najresnejša konkurentka za najvišja mesta? Da, očitno je ona spet stara Björgen. Ni sicer tako suverena kot pred leti, ko je bila sposobna vso sezono držati enako visoko formo, kot jo je pokazala pred 14 dnevi in se je zdelo, da jo lahko premaga samo moški. Vendar je kljub temu najboljša tekačica na svetu. Marit je zdaj premagljiva, ampak zelo težko.

Kaj pa je s Finkami, predvsem z Virpi Kuitunen? Virpi je bojda zbolela, vendar sem slišala, da ne tako zelo, da ne bi mogla nastopiti na tekmi. Kljub temu verjetno sama ni pripravljena prenesti slabih uvrstitev, glede na to, da je v minuli sezoni pometla s konkurenco v svetovnem pokalu. Je pa tako, da hitro zboliš, ko si na najvišji ravni pripravljenosti.

Kako je s tem? Se imunski sistem oslabi? V bistvu ves čas nihamo med "top" pripravljenostjo in boleznijo. Stalno hodimo po robu. To je tako: ali si v formi ali pa zboliš. V zimskih razmerah je to še huje. Mi smo zdaj dojemljivi za vse ljudi, ki so bolni, ker naš imunski sistem ni okrepljen, saj gre vsa energija v dobro pripravljenost, tako da se organizem takrat sam niti ne more dobro braniti.

Še za konec. Boste slovenska športnica leta 2007? O tem boste odločali novinarji.

Ne spreglejte