Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
4.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca na današnji dan Srečko Katanec Zlatko Zahović

Petek, 2. 6. 2023, 4.00

10 mesecev, 3 tedne

Na današnji dan (2. junij) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Srečko Katanec | Foto Sportal

Foto: Sportal

Zlatko Zahović je po tekmi zanetil velik spor. | Foto: Zlatko Zahović je po tekmi zanetil velik spor.

leta 2002 je Slovenija prvič nastopila na svetovnem prvenstvu. V Gvangdžuju je v prvi tekmi skupine B pred 28.598 gledalci proti Španiji izgubila z 1:3.

Za Špance so zadeli Raul Gonzales, Juan Carlos Valeron in Fernando Hierro. Zgodovinski prvi zadetek za Slovenijo na svetovnih prvenstvih pa je prispeval Sebastjan Cimirotić.

To je bila tudi tekma, po kateri je v garderobi prišlo do velikega spora med selektorjem Srečkom Katancem in Zlatkom Zahovićem, ki je izgubil živce, ker ga je selektor predčasno poslal z igrišča (na klop je moral  po 63 minutah igre). Takrat nesporni prvi zvezdnik ekipe je moral zaradi tega zapustiti reprezentanco in svetovno prvenstvo.

... leta 2020 je po hudi bolezni umrl dolgoletni športni funkcionar ter nekdanji politik in gospodarstvenik Janez Kocijančič. Kocijančič je bil predsednik OKS med letoma 1991 do 2014, od leta 2017 pa tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev. Star je bil 78 let.

Kocijančič je močno zaznamoval slovenski šport, zlasti po osamosvojitvi. Bil je prvi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in na tem položaju ostal kar pet mandatov. Opravljal je pomembne funkcije v mednarodnih športnih organizacijah. V preteklosti je bil tudi viden politik in gospodarstvenik.


Kaj vse se je še zgodilo?

... leta 1999 je slovenski kolesar Martin Hvastija na dirki po Italiji v vožnji na čas prišel do 4. mesta, kar je njegov največji uspeh na največjih kolesarskih dirkah.

leta 1996 je Rusija s 23:22 (13:9) premagala Španijo in prišla do naslova evropskega rokometnega prvaka. Blestel je Talant Dušebajev, ki je zabil sedem golov.

leta 1988 se je rodil zvezdniški argentinski napadalec Sergio Agüero, ki od leta 2011 brca za Manchester City, s katerim je bil dvakrat že angleški prvak. Pohvali se lahko tudi z naslovom v evropski ligi z Atletico Madridom in evropskim superpokalom. Igral je še za argentinski Independiente. Že od leta 2006 igra tudi za argentinsko reprezentanco, s katero je osvojil olimpijski naslov in drugo mesto na svetovnem prvenstvu.

leta 1978 je v 83. letu starosti umrl Santiago Bernabeu, ikona madridskega Reala. V enajstkratnem nogometnem evropskem prvaku je najprej 16 let igral, potem je bil direktor, trener in na koncu še predsednik. To vlogo je opravljal kar 25 let. Po njem Realov štadion ime nosi že od leta 1955.

leta 1971 je v finalu pokala državnih prvakov Ajax Amsterdam (poznejša liga prvakov) z 2:0 premagal grški Panathinaikos na štadionu Wembley v Londonu pred 83 tisoč navijači.

leta 1969 je v prometni nesreči blizu Sarajeva umrl Radivoj Korać. V šestdesetih letih preteklega stoletja je bil med najboljšimi jugoslovanskimi košarkarji. Z reprezentanco je osvojil srebro na olimpijskih igrah leta 1968 v Mexico Cityju. Dvakrat je bil srebrn na svetovnih in dvakrat na evropskih prvenstvih, na katerem je osvojil tudi bronasto kolajno. Igral je v Beogradu, Belgiji in v Italiji. Kar sedemkrat je bil najboljši strelec jugoslovanske lige. Po njem je bil poimenovan tudi eden izmed evropskih pokalov. Pokal Radivoja Korača, ki je potekal med letoma 1971 in 2002, je bil takrat tretji najmočnejši evropski košarkarski pokal.

leta 1904 se je rodil plavalec Johnny Weissmüller, ki je na olimpijskih igrah osvojil pet zlatih medalj. Znan je bil tudi po tem, da je skočil v filmske vode in odigral glavno vlogo v filmu Tarzan. Umrl je 20. januarja leta 1984.

leta 1900 je bil ustanovljen nemški FC Kaiserslautern, ki je do zdaj osvojil štiri naslove nemškega prvaka, dvakrat pa je igral tudi v polfinalu pokala UEFA.

... leta 2016 je slovenski kanuistični dvojec Peter Žnidaršič in Luka Žganjar na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Banja Luki osvojil bronasto odličje v klasičnem spustu.

... leta 2016 je hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk iz Splita prekinil pogodbo z Damirjem Burićem, na njegovo mesto pa se je usedel Marijan Pušnik.

... leta 2018 je slovenski slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu v Pragi osvojil naslov prvaka.

... leta 2019 je kolesar Primož Roglič v zadnji etapi dirke po Italiji, 17-kilometrski vožnji na čas po Veroni, prehitel Španca Mikela Lando na tretjem mestu skupne razvrstitve in s tem dosegel največji uspeh slovenskega kolesarja na tritedenskih dirkah dotlej. Ekvadorec Richard Carapaz je potrdil skupno zmago na dirki.

... leta 2021 je najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec uprizoril novo mojstrovino na mednarodni sceni. Debevec je na evropskem prvenstvu z zračnim, malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem ter puško šibrenico v Osijeku v disciplini velikokalibrska puška leže na 300 metrov osvojil odličje bronastega leska.

... leta 2022 je kapetan ekipe Los Angeles Kings, Slovenec Anže Kopitar, osvojil nagrado Mark Messier Leadership Award. To nagrado liga NHL vsako leto podeli "igralcu, ki ponazarja odlične vodstvene sposobnosti v svoji ekipi v rednem delu sezone, na ledu in zunaj njega, in igra vodilno vlogo v svoji skupnosti ter povečuje rast hokeja".


Rodili so se …

1904 nekdanji ameriški plavalec Johnny Weissmüller
1960 nekdanja atletinja iz takratne Sovjetske zveze Olga Bondarenko
1965 nekdanji hrvaški košarkar Franjo Arapović
1968 nekdanji španski rokometaš Talant Dušebajev
1969 nekdanji ameriški teniški igralec David Wheaton
1971 nekdanji ukrajinski telovadec Rustam Šaripov
1974 nekdanji slovenski telovadec Aljaž Pegan
1974 ameriški šahovski velemojster Gata Kamsky
1980 nekdanja ameriška nogometašica Abby Wambach
1981 nekdanji ruski teniški igralec Nikolaj Davidenko
1983 ameriški hokejist Chris Higgins
1988 argentinski nogometaš Sergio Agüero
1988 
japonski nogometaš Takashi Inui
1988 
slovenski nogometaš Aris Zarifović
1988 švedski hokejist Patrik Berglund
1988 
bolgarski nogometaš Vasil Božikov
1989 ameriški nogometaš Freddy Adu
1992 švicarski nogometaš Pajtim Kasami
1995 slovenska odbojkarica Saša Planinšec
1998 
slovenska nogometašica Katarina Gadnik
2000 slovenski nordijski kombinatorec Ožbej Jelen
2002 
ameriška kanuistka Nevin Harrison

Preberite še:

Sportal Na današnji dan (1. junij) ...
Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič
Sportal Na današnji dan (31. maj) ...
Jason Dupasquier
Sportal Na današnji dan (30. maj) ...
Heysel
Sportal Na današnji dan (29. maj) ...
Mitja Petkovšek Aljaž Pegan
Sportal Na današnji dan (28. maj) ...

 

Ne spreglejte