Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

na današnji dan Tonya Harding Nancy Kerrigan napad

Sobota, 16. 3. 2024, 4.00

1 mesec, 1 teden

Na današnji dan (16. marec) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kerrigan Harding | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

… leta 1994 je nekdanja ameriška umetnostna drsalka Tonya Harding po treh mesecih od surovega napada na sotekmovalko Nancy Kerrigan priznala, da je sodelovala v zaroti, s katero so želeli prikriti dokaze o napadu na Kerriganovi.

Ta se je zgodilo 6. januarja po končanem treningu za nastop na ameriškem državnem prvenstvu, ki je pomenil sito za dve mesti, ki sta odpirali pot na olimpijske igre v Lillehammerju. Kerriganova je ravno zapuščala ledeno ploskev, ko je k njej pristopil možakar in jo s kovinsko palico močno udaril po kolenu.

Takrat 25-letna športnica je bruhnila v krčevit jok in kričala: "Zakaj jaz, zakaj zdaj?" Vse skupaj so beležile televizijske kamere in posnetek še danes kroži po svetovnem spletu.

Moški, ki je hladnokrvno napadel Kerriganovo, Shawn Eckardt (pozneje se je iz varnostnih razlogov preimenoval v Briana Seana Griffitha), je vso zgodbo povedal FBI. Izkazalo se je, da za napadom stoji Jeff Gillooly, nekdanji mož Hardingove.

Ameriški olimpijski komite jo je nameraval nagnati iz ekipe, a so mu odvetniki Hardingove zagrozili s 25 milijonov ameriških dolarjev vredno tožbo, zato so si premislili in zamižali na eno oko.

Poškodovana Kerriganova je okrevala in bila pripravljena za nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju, kjer so ji tekmice odstopile mesto v reprezentanci. Postala je olimpijska podprvakinja.


... leta 2021 je slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar spisal novo uspešno poglavje v svoji profesionalni karieri. Pogačar je osvojil sedemdnevno dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, potem ko je zadržal modro majico vodilnega tudi zadnji dan, na katerem je moral prekolesariti 10,1 kilometra dolg kronometer. Na kronometru po San Benedetto del Trontu je s četrtim mestom zanesljivo ubranil prednost pred najbližjimi tekmeci in osvojil še šesto večdnevno dirko v karieri.

Tadej Pogačar, dirka od Tirenskega do Jadranskega morja
Sportal Pogačar se ne ustavlja: nova zmaga je njegova

Zgodilo se je še

Leta 1872 so odigrali prvo tekmo finala pokala angleške nogometne zveze FA. Prvi dobitniki te trofeje v zgodovini so postali nogometaši kluba Bolton Wanderers, ki so na svojem igrišču Kennington Oval premagali moštvo Royal Engineers z 1:0.

Leta 1978 je Gana v finalu afriškega pokala z 2:0 premagala Ugando in se okitila z naslovom najboljše reprezentance na črni celini. Oba gola je zabil Opoku Afriye.

Leta 1990 je alžirska nogometna reprezentanca v finalu afriškega pokala z 1:0 premagala Nigerijo in pred domačimi navijači v Alžiru osvojila prvi naslov afriškega prvaka.

Leta 1997 so rokometaši Celja Pivovarne Laško v prvem polfinalnem srečanju pokala državnih prvakov doma izgubili proti Barceloni s 24:29.

Leta 2000 je nekdanji smučarski skakalec Thomas Hörl na prvem treningu pred finalom svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici poletel 224,5 metra in postavil nov svetovni rekord. Tega so pozneje večkrat izboljšali. Trenutni lastnik najdaljše znamke je Norvežan Anders Fannemel, ki je februarja 2015 v Vikersundu pristal pri 251,5 metra.

Leta 2019 je na ekipni tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev na letalnici v Vikersundu na Norveškem zmagala slovenska reprezentanca, ki so jo sestavljali Anže Semenič, Peter in Domen Prevc ter Timi Zajc.

Leta 2021 je slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar postal novi zmagovalec prestižne dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. Na zadnji etapi, na kronometru po San Benedetto del Trontu (10,1 km), je s četrtim mestom zanesljivo ubranil prednost pred najbližjimi tekmeci in osvojil še šesto večdnevno dirko v karieri.

Leta 2022  se je slovenski deskar na snegu Tim Mastnak na domači tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu prvič uvrstil na stopničke zmagovalnega odra. Olimpijski podprvak je uspeh iz Pekinga potrdil s tretjim mestom, prehitela sta ga le Italijan Edwin Coratti, ki je bil na Rogli najboljši že tretjič, in Poljak Oskar Kwiatkowski.

Leta 2023 je poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki zmagal na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal in norveško turnejo v Lillehammerju. Drugo mesto je zasedel najboljši Slovenec Anže Lanišek.


Rodili so se ...

1939 nekdanji argentinski nogometaš in trener Carlos Bilardo
1950
nekdanji nemški nogometaš Heinz Toppmöller
1960
nekdanji kanadski hokejist in trener Duane Sutter
1968
nekdanji ameriški košarkar Trevor Wilson
1969
pokojni slovenski rokometaš Tomaž Čater
1976
nekdanji madžarski nogometaš Pal Dardai
1979
nekdanji estonski nogometaš Andrei Stepanov
1980
španski košarkar Felipe Reyes
1981
nekdanji slovenski smučarski skakalec Bine Norčič
1981
nekdanji slovenski smučarski skakalec Grega Lang
1981
nekdanji slovenski kolesar Rok Jerše
1981
nekdanji slovenski košarkar Primož Brolih
1984
nekdanji kanadski hokejist Brandon Prust
1985
nekdanji slovenski nogometaš Boštjan Jelečević
1986
ameriški košarkar Toney Douglas
1986
ameriški košarkar T. J. Jordan
1986
japonski umetnostni drsalec Daisuke Takahashi
1988
argentinski nogometaš Agustin Marchesin
1989
ameriški košarkar Blake Griffin
1989
angleški nogometaš Theo Walcott
1990 češki nogometaš Josef Hušbauer
1991
švicarski nogometaš Admir Mehmedi
1992
ameriški košarkar Tim Hardaway Jr.
1993
danski nogometaš Andreas Cornelius
1993
slovenski nogometaš Marko Nunić
1994
kamerunski košarkar Joel Embiid
1998 
bolgarski nogometaš Angel Lyaskov
1998 hrvaški nogometaš Luka Marin
2000 slovenski nogometaš Almin Kurtović
2000
slovenski nogometaš Haris Kadrić
2001
slovenski odbojkar Tilen Založnik

Ilka Štuhec
Sportal Na današnji dan (15. marec)
Petra Majdič
Sportal Na današnji dan (14. marec)
Arriel McDonald
Sportal Na današnji dan (13. marec)
Timi Zajc
Sportal Na današnji dan (12. marec) ...
​​​​​​​
Ne spreglejte