Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
4.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

pohodništvo nogomet Korošica

Sobota, 19. 8. 2017, 4.34

6 let, 6 mesecev

Turnir v malem nogometu Korošica 2017

Na 1.808 metrov visoki Korošici že 22. nogometni turnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Nogometni turnir na Korošici

Franc Smodiš, nekdanji gospodar Kocbekove koče na Korošici, se je leta 1996 domislil športno-povezovalnega dogodka z rekordnim predznakom, ki živi še danes. Gre za turnir v malem nogometu, ki na soboto po velikem šmarnu poteka na 1.808 metrov visoki Korošici. Danes bo na sporedu že 22. Organizatorji se radi pohvalijo, da kljub borbenemu vzdušju, ki je stalnica na tem turnirju, tam še niso zabeležili poškodb, niti zaznali posebne grobosti v nogometni igri.

Ideja, da se na gorskem travniku poleg Kocbekovega doma na Korošici izvede turnir v malem nogometu, se je leta 1996 porodila Francu Smodišu, gospodarju Kocbekove koče na Korošici, ki spada pod okrilje Planinskega društva Celje.

Prvega turnirja leta 1996 se je udeležilo šest ekip, v najlepšem spominu pa je ostal veteranom iz ekipe Šmartno v Rožni dolini, ki so zmagali na prvi izvedbi najvišje ležečega nogometnega turnirja v Sloveniji, nato pa dosežek ponovili še devetkrat. 

Foto: Beno Karner. | Foto: Foto: Beno Karner.

Turnir je do leta 2002 vodil že prej omenjeni Franc Smodiš s pomočnikom Cvetkom Kolencem. V letih 2002 in 2008 ga je nadomestil Rok Volfant, po letu 2008 pa je vodenje turnirjev znova prevzel tandem Smodiš - Kolenc. Zadnja tri leta je za krmilom turnirja Beno Karner, medtem ko za kakovost igrišča, gole in mreže že vsa leta skrbi Tone Mlinar s fanti iz Luč.

Nogometnega turnirja na Korošici se udeležuje med sedem in devet ekip. Foto: Beno Karner. | Foto: Nogometnega turnirja na Korošici se udeležuje med sedem in devet ekip. Foto: Beno Karner.

Pravila nogometnega turnirja Korošica

Turnir v malem nogometu Korošica se igra na igrišču dimenzij 30 x 20 metrov, označenem vratarjevem šestmetrskem prostoru ter z vrati dimenzij 3 x 2 metra.

Igralni čas in sistem tekmovanja sta odvisna od števila prijavljenih ekip.

Tekmovanje poteka na zelenici v neposredni bližini Kocbekovega doma na Korošici. Foto: Beno Karner. | Foto: Tekmovanje poteka na zelenici v neposredni bližini Kocbekovega doma na Korošici. Foto: Beno Karner.

Po zagotovilih organizatorja v 21 letih, kolikor turnir obstaja, še ni bilo poškodbe in agresivnosti na sicer borbenih tekmah. V povprečju se ga udeležuje od sedem do devet ekip, sestavljenih iz šestih igralcev.

Po velikem šmarnu

Turnir zaradi ugodnejšega vremena poteka v drugi polovici avgusta (v začetku so ga organizirali ob koncu poletne planinske sezone), blizu praznika Marijinega vnebovzetja, ko je tam tudi shod z mašo pri stari Kocbekovi koči na Molički planici. Leta 2011 so nogometnemu dogajanju pridružili še Pohod celjskih planincev na Korošico, dan pa poimenovali Kocbekov dan na Korošici.

Kljub borbeni igri na tekmovanju menda še ni bilo poškodb, niti posebne agresivnosti. Foto: Beno Karner. | Foto: Kljub borbeni igri na tekmovanju menda še ni bilo poškodb, niti posebne agresivnosti. Foto: Beno Karner.

Letošnji turnir, združen z 18. Pohodom celjskih planincev na Korošico, bo v soboto, 19. avgusta 2017.

Prijave sprejemajo do 9. ure, turnir pa se začne ob 10.00.
Ne spreglejte