Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2015,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mont Blanc Triglav

Petek, 18. 9. 2015, 13.07

8 let

Mont Blanc se je znižal za 1,3 metra, kaj pa Triglav?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najvišja gora v EU Mont Blanc je po zadnjih uradnih meritvah za 1,3 metra nižja kot pred dvema letoma. Je za to krivo globalno segrevanje ali vremenske razmere? Ali Triglav še vedno meri 2864 metrov?

Prejšnji teden so člani ekspedicije, ki je merila višino najvišje gore Evropske unije, Mont Blanca, sporočili, da se je gora znižala za 1,3 metra. Po novem uradno meri 4808,73 metra in ne 4810 metrov, kot je zapisano na spletnem vsevedu Wikipediji in kot so zabeležili pri meritvah pred dvema letoma.

Višina Triglava se meri na skalni oz. dejanski podlagi, zato odstopanj ne bi smelo biti

Kaj pa Triglav? Je še vedno visok 2864 metrov, kot učijo v šolah, ali je tudi on izgubil nekaj centimetrov?

Po besedah Mihe Pavška z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU se nadmorska višina vrha Triglava, ki je del leta pokrit s snegom, vedno meri na skalno oziroma dejansko podlago, zato se ta višina po njegovem mnenju ne bi smela bistveno spremeniti.

"Vsaj ne v taki meri kot na najvišjem vrhu Evropske unije," poudarja Pavšek in dodaja: "Druga stvar pa je izostatično dviganje površja zaradi taljenja ledenikov in posledično manjše teže zgornje plasti zemeljske skorje, kar je opazno tam, kjer je veliko ali večina površja poledenelega," pojasnjuje. "Tudi na vrhu Triglava je vsako leto zelo različna višina snega glede na lokalne vremenske razmere."

Geodetska stroka višine Triglava posebej ne meri

Geodetska stroka višine Triglava posebej ne meri, pa odgovarja Dalibor Radovan, vodja razvojnega oddelka na Geodetskem inštitutu. "Meri le geodetske točke v sklopu obnavljanja meritev temeljnih geodetskih mrež in izdeluje topografske karte površja Zemlje. Ena od geodetskih točk je tudi na vršnem delu Triglava, vendar pa je okrog nje še nekaj skal, ki so malenkost višje (gre morda za nekaj decimetrov razlike).

Na osnovi poznavanja višine geodetske točke in topografskega kartiranja ocenjujemo, da je zaokrožena višina Triglava 2864 metrov, kar je za laike dovolj dober podatek. Seveda pa je mogoče naročiti izmero vrha (najvišje skale) na centimeter natančno, vendar potrebujemo donatorja, ki bi bil ta strošek pripravljen poravnati," so še zapisali.

Podatkov o spreminjanju višine Triglava nimajo, jih pa lahko dobijo z zapletenimi geodinamičnimi meritvami, so še zapisali, a točke vedno izbirajo glede na posvetovanje z geologi in vrh Triglava običajno ni v ožjem izboru.

Opaznih razlik ne bi smelo biti

Kot še pojasnjujejo, se nadmorske višine in koordinate vseh točk v Sloveniji neprestano spreminjajo iz različnih razlogov (tektonika, plimski valovi skorje, zračni pritisk, erozija, izostazija, spremembe definicij koordinatnega sistema, itd.), višina snega pa višino vrha opazno ne vpliva.

"Verjetno najbolj vplivajo obiskovalci, ki z vrha odnašajo kamenje za spomin in občasno odkrušijo kakšno skalo, ko se fotografirajo na vrhu," je namignil Radovan.

Ne spreglejte