Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

morski pes Michael Phelps

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 13.07

6 let, 6 mesecev

Great White vs. Great Gold

Michael Phelps priznal premoč morskemu psu, gledalce razjezila simulacija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Najuspešnejši olimpijec vseh časov Michael Phelps nerad izgublja, a 23-kratni olimpijski prvak je v tekmi z morskim psom - ustvarjalci programa na Discovery channel so priredili simulacijo - priznal premoč morski zverini. Po predvajanju dvoboja so sledile tudi kritike na račun ustvarjalcev, saj so mnogi pričakovali bolj realno bitko.

23-kratni olimpijski prvak Michael Phelps se je "pomeril" z morskim psom in mu priznal premoč. | Foto: Reuters 23-kratni olimpijski prvak Michael Phelps se je "pomeril" z morskim psom in mu priznal premoč. Foto: Reuters

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps je po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru končal bogato športno pot. Pri 31 letih in po 66 zlatih kolajnah z največjih prvenstev, od tega 23 naslovih olimpijskega in 27 naslovih svetovnega prvaka, se je poslovil od tekmovalnega plavanja. V sebi pa je skrival še eno veliko željo, povezano s plavanjem.

Že od nekdaj si je želel plavati z morskimi psi ali pa jih vsaj spoznati v njihovem naravnem okolju. Ta se mu je izpolnila pred dnevi, ko so ustvarjalci programa na Discovery Channel uresničili prav posebno idejo. Boj na stometrski razdalji med velikim belim morskim psom in Phelpsom. "Lahko Američan prehiti morskega psa?," so se spraševali.

V njihovem naravnem okolju spoznal veličino

"Vedno sem si želel biti v morju z morskim psom, pa naj gre za to, da jih spoznavam iz kletke ali pa prosto plavam z njimi v oceanu. Spoznal sem jih povsem od blizu, v njihovem naravnem okolju. Šele takrat vidiš, kako mogočni so. Ta izkušnja je prekosila mnoga moja doživetja," je za foxnews dejal 32-letnik, ki se je z morskimi psi srečal v vodah Cape Towna v Republiki Južni Afriki.

Kako je Michael Phelps spoznaval morske pse

Da bi bila časovna bitka med morskim psom in človekom hitrostno bolj uravnotežena, so Phelpsu priskrbeli posebno opravo. Ob posebnem kombinezonu še monofin, s čimer je pridobil nekoliko hitrosti. Znanstveni izračuni pravijo, da morski pes lahko doseže hitrost 25 milj na uro (40 kilometrov na uro), medtem ko naj bi Američan z opremo dosegel hitrost do šest milj na uro (9,65 kilometra na uro).

Dve sekundi

Phelps se je tako znašel v "navidezni" tekmi v nevsakdanjih okoliščinah, v morju in proti nasprotniku, ki lahko, če doseže največjo hitrost, plava več kot štirikrat hitreje kot on. Stometrsko razdaljo v mrzlem morju Cape Towna je odplaval v času 38,1 sekunde. In njegov nasprotnik? Morski pes je v računalniški simulaciji ciljno črto prečkal dve sekundi hitreje (36,1 sekunde).

Simulacija boja med Phelsom in morskim psom:

Čeprav najuspešnejši olimpijec nerad izgublja, je športno čestital zobatemu tekmecu in tvitnil: "Revanša? Naslednjič … v bolj toplih vodah."

Simulacija nekatere razjezila

Dolgo pričakovano senzacijo so na Discoveryju predvajali v nedeljo zvečer in s simulacijo morskega psa ter tekme, poimenovane Great White vs. Great Gold, razjezili kopico gledalcev, ki so boj naivno pričakovali v bolj realni obliki. Kritiko na Discoveryjevo simulacijo so mnogi delili na družbenih omrežjih, kjer so se zgražali nad računalniško oblikovanimi posnetki. "Ne tratite našega časa", "Veliko razočaranje", "Menil sem, da bo Phelps plaval s pravim morskim psom" …

Zdrava pamet bi verjetno marsikoga lahko rešila razočaranja. Prav tako so ustvarjalci že prej napovedali: "Jasno je, da ne moremo postaviti Michaela na eno progo, ob njega pa morskega psa. Narediti moramo simulacijo." Tudi plavalec sam je pred predvajanjem opozarjal, da ne bo resnično dirkal z morskim psom. Znanstveniki so namreč iz zbranih podatkov o hitrostih in linijah plavanja morskih psov – ti načeloma ne plavajo naravnost – priredili simulacijo.

Ne spreglejte