Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Luka Koper

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 17.40

8 let

Mariborčani se znova igrajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je že vse kazalo, da vprašanj okrog letošnjih prvakov ne bomo več odpirali, pa se ob koncu znova zapleta. Mariborčani so za to poskrbeli kar sami.

Pred nekaj dnevi ob podpisovanju novih pogodb s športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem in trenerjem Darkom Milaničem je vse skupaj delovalo skorajda pravljično. Dva neodločena izida, domači z Olimpijo in na gostovanju v Lendavi pa sta predvsem pospešila apetite pri prvih zasledovalcih iz Domžal. Štiri igralne dneve pred koncem jubilejnega prvenstva vsaj upanje za Domžalčane še obstaja, gradijo pa ga v največji meri na tem, da jim gre v zadnjih tekmah vse dobro od rok. Če so Mariborčani še tik pred koncem tekme z Olimpijo imeli tri točke, so bili ob Kamniški Bistrici takrat domačini pri ničli. Konec sodniškega podaljška je prinesel popoln preobrat in prav zato je šport še posebej zanimiv. Za nameček so si vijoličasti privoščili še poraz v Lendavi, Domžalčani pa niti za trenutek niso pod vprašaj postavljali uspeha na Gorenjskem.

Vsaj na videz so stvari znova povsem odprte, čeprav bi moralo tudi šest točk naskoka, v trenutku, ko je v igri še 12 točk, zadoščati za končni uspeh. Toda glede na videno v prejšnjem tednu niti ni več nujno. Vsekakor je pritisk zdaj večji na mariborski zasedbi, ki naslov skorajda mora osvojiti in ga potrebuje. Domžalčani bodo že z drugim mestom dosegli več, kot je večina pričakovala pred vstopom v to prvenstvo. Toda očitno so v domžalskem taboru odlično kadrovali, posamezniki, ki so jim mnogi oporekali sposobnosti za opravljanje nalog, ki so jih dobili, pa so svoje opravili več kot dobro. Na razmišljanja škodoželjnežev se preprosto niso ozirali, šli so po svoji poti in zdaj nevarno dihajo za ovratnik prvemu in pravzaprav edinemu pravemu kandidatu za končni uspeh.

Ob nekaterih spodrsljajih Kopra je vse bliže tretjemu mestu tudi Olimpija, ki je v drugem delu po prihodu Milenka Ačimovića zares zadihala povsem na novo in od zimskega odmora še ni izgubila. Kakšne pomembne spremembe zamenjava položajev na lestvici niti ne prinaša, saj bodo po razpletu v domačem pokalu tako eni kot drugi zaigrali v evropskem pokalu. Tam pa vse skupaj določa evropski koeficient in ne domači. Seveda govorimo o tem, kdo bo moral na igrišče že zadnji dan junija in kdo bo imel nekaj več dni za odmor, kar je lahko zelo pomembno. Nova sezona je namreč izjemno zahtevna, če je treba prvo in morda najpomembnejšo nalogo opraviti tako zgodaj po koncu stare sezone, ko odmora dejansko ni.

Licence so še odprte

Pri podeljevanju licenc za naslednje leto nas je kar malo presenetilo, da je med trojico, ki še čaka, tudi kranjski Triglav, ki se je v vse skupaj uvrstil šele sredi lanskega leta. To pa je edino odločilno za vse skupaj. Kranjčani so prepričani, da bodo do licence zagotovo prišli. Zagotovo lahko tudi pričakujemo pritožbo od vseh treh ekip. Spodbudno je, da so v lendavskem okolju že sprožili akcijo, da rešijo edinega prekmurskega prvoligaša. Lendavčanom bo to po športni plati, kot kaže, nedvomno tudi uspelo, vse drugo pa je zdaj še povsem odprto. Precej manj posluha je v Ajdovščini, vsaj na igralni površini pa Primorje tudi očitno še ni reklo zadnje besede. Za nameček je tudi pritožba na odvzem dveh točk zaradi neizpolnjevanja obveznosti še mogoča, saj je bil to sklep prvostopenjskega organa. Vsekakor bo še zelo zanimivo in po kar nekaj bledih predstavah, predvsem pa neuspešnih pri nabiranju točk, je zdaj v zelo težkem položaju Triglav. Gorenjcem ne kaže drugega, kot da že v sredo pred domačimi gledalci, ki pa jih je vse manj, premagajo Nafto. Njihov razpored namreč ni najboljši.

Kakšne bodo odločitve licenčne komisije po prejetih pritožbah, je vnaprej težko napovedati. Tako in tako pa bo vse skupaj moral potrditi tudi Izvršni odbor NZS, ki naj bi o dokončni podobi posameznih lig razpravljal naslednji mesec. Seveda si vsi, ki imajo nogomet radi in jim je blizu, želijo, da bi bili športni dosežki na igrišču edino merilo, kako bodo posamezna ligaška tekmovanja videti v naslednji sezoni. Če bo potreba, bodo pač vodilni posegli tudi po drugih merilih, kjer pa je v prvi vrsti seveda denar in s tem povezana zmožnost posamezne ekipe delovati v določenem tekmovanju. Kriteriji za prvoligaško deseterico pa so razumljivo najvišji. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko slovenskih ligašev v drugih športih bi izpolnjevalo nogometne kriterije za licenco. Tudi zaradi tega je nogomet nekaj posebnega.

Ne spreglejte