Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 10.09

8 let

Le prvi v nizu zrelostnih izpitov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zmago nad Prokomom so košarkarji Olimpije opravili prvi pravi zrelostni izpit in s solidnim izkupičkom sklenili prvo polovico prvega dela evrolige. Trenutkov resnice bo v nadaljevanju še kar nekaj.

Memi Bečirovič se v napovedih znova ni uštel. Prokom Trefl je bil resnično tekmec po meri. S specifičnim slogom igre je bil prava žrtev za ljubljanske obrambne zanke, za nameček pa premalo kakovostna ekipa, da bi kaznovala občasne strelske mrke oziroma napadalno neodločnost zeleno-bele zasedbe. Slednja je bila predvsem v prvem delu četrtkove tekme bržkone posledica psihološkega pritiska ob precejšnji pomembnosti tekme. A na srečo je kljub "krču" v napadu vseskozi skorajda brezhibno delovala ljubljanska obramba. Razorožila je predvsem strelski duet Donatos Slanina - Milan Gurović, ki, roko na srce, že v zadnjih krogih ni bil najbolj razpoložen. A tudi njuni soigralci se pod Šišenskim hribom niso prav naigrali, saj je bila domača obramba po dolgem času znova homogena, predvsem pa nepopustljiva. Omogočala je celo precejšnjo potrpežljivost ob čakanju na napadalni preporod, do katerega je naposled prišlo v drugem delu sedme evropske preizkušnje prenovljene zasedbe slovenskih podprvakov.

Še veliko dela

Tretja tivolska zmaga Ljubljančane ohranja v boju za uvrstitev med najboljšo evropsko šestnajsterico, hkrati pa veseli predvsem dejstvo, da so se z visoko zmago odzvali na prvo preizkušnjo pod resnim rezultatskim pritiskom. V podobnem položaju se bodo vsekakor znašli še kar nekajkrat, do tedaj pa velja moči usmeriti v približevanje optimalnemu dometu ekipe. Od le-tega so Bečirovičevi izbranci zaenkrat precej oddaljeni tako na moštveni kot tudi individualni ravni. V oči bodejo predvsem dokaj nestabilna forma nosilcev, občasno varčevanje z motivacijo, razkorak med predstavami na domačih in gostujočih tekmah ter navsezadnje dejstvo, da v ekipi ni klasičnega strelca. Jasno je tudi, da nekateri igralci niso našli ustrezne vloge v moštvu. Nezadostno prilagajanje v zadnjem obdobju pooseblja predvsem Ronell Taylor, ki bi moral biti po napovedih pred sezono med glavnimi aduti, namesto tega pa z rojakoma tvori skupinico nezadovoljnih in tudi najpogosteje kritiziranih.

Brez poraza le še Panathinaikos

Košarkarjem Olimpije razplet preostalih tekem sicer ni bil pisan na kožo, vseeno pa ostajajo v boju za napredovanje. Ob tem je jasno, da bodo morali biti v drugem delu pri nabiranju zmag vsaj tako uspešni kot v prvih sedmih tekmah. Ob pregledu nadaljnjega razporeda velja klicaj pripisati predvsem obračunoma z Žalgirisom in Virtusom v Ljubljani in gostovanju pri Prokomu. Seveda pa bi si Bečirovičeva četa delo olajšala tudi s kakšnim "velikim" skalpom. Prva in prav gotovo najlepša priložnost se ponuja prihodnji teden, ko bo v tivolskem kotlu gostovala Siena, čeprav velja dodati, da italijanski prvaki še vedno igrajo na zastrašujoče visoki ravni. V domačem prvenstvu so dobili vseh 12 preizkušenj, v evroligi pa so se praznih rok vrnili le iz Moskve in Vitorie. Z dvema porazoma na lestvici skupine A zaostajajo le za CSKA, ki kljub številnim zdravstvenim težavam potrjuje vlogo enega od največjih favoritov sezone. To v še večji meri velja tudi za branilce naslova, košarkarje atenskega Panathinaikosa, ki so še edini v tekmovanju brez poraza. Trener Željko Obradović očitno znova spretno krmari bogataško barko, na kateri ima največ težav prav z razdeljevanjem ustrezne minutaže med vse zvezdnike, med katerimi so tudi takšni, ki bi lahko z letnim zaslužkom pokrili proračun tivolskega kluba. A takšna je pač realnost …

Ne spreglejte