Jani Brajkovič: Tour ni vse, je pa najbolj cenjen!

V Parizu se je končala letošnja kolesarska dirka po Franciji. Zmage se je veselil Bradley Wiggins, medtem ko smo Slovenci imeli največje orožje v Janiju Brajkoviču.

1 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

2 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

3 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

Osemindvajsetletni Brajkovič ima za seboj bogato športno kariero. Poleg naslova svetovnega prvaka v kronometru med mlajšimi člani se lahko pohvali tudi z nošenjem zlate majice vodilnega na dirki po Španiji, kjer je že zasedel 2. mesto v etapi. A nikoli doslej še ni katere izmed tritedenskih dirk končal v deseterici najboljših v skupnem seštevku. To mu je uspelo na dirki, ki je največ vredna v njegovih očeh kot tudi v očeh javnosti. Na 9. mestu je končal dirko po Franciji in s tem izenačil doslej najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku, ki jo je leta 2008 dosegel Tadej Valjavec. Če bi imel Brajkovič vsaj kanček manj smole, je bilo 6. mesto zanj povsem na dosegu roke.

Iskrene čestitke za sijajen nastop na dirki. Dosegli ste točno to, kar ste napovedali! Ste zadovoljni ali ste pričakovali še boljšo uvrstitev? Recimo, da sreča letos ni bila na moji strani. S predstavo sem oziroma moram biti zadovoljen, saj sem prvič v karieri lahko dirkal na generalno uvrstitev na dirki po Franciji.

Bi se dalo poseči še višje v skupnem seštevku oziroma v kateri izmed etap? Pireneji bi bili lahko boljši. Zaradi nekaterih stvari sem pač nekoliko izgubil glavo in nisem oddirkal optimalno. Tudi zadnji kronometer bi lahko odpeljal boljše, če le ne bi padel dan pred tem in si med drugim poškodoval tudi komolec.

Dirko ste odpeljali izjemno konstantno. Katera je bila tista etapa, v kateri ste imeli največjo krizo? Najtežje je bilo po padcu v 18. etapi ter na kronometru v 19. etapi.

Dokazali ste, da ste sposobni kolesariti ob najboljših. Boste prihodnje leto znova vse stavili na Tour? Odvisno od ekipe in programa. Tour ni vse, je pa res najbolj cenjen. Le štirje kolesarji v deseterici najboljših v skupnem seštevku so slavili etapno zmago. Vas je v kakšni etapi zamikalo, da bi se rajši podali v lov za etapno zmago, kot se borili za visoko uvrstitev v skupnem seštevku? Ne, nikoli! Se je letošnji Tour odvil za vas tako, kot ste pričakovali? Definitivno ne. Štirje padci, nepotrebna izguba dveh minut v 6. etapi … Kaj menite o Christopherju Froomu? Froomy je ena odlična oseba in verjetno edini, ki lahko parira Albertu Contadorju na vzponih. Ima pa en velik minus – je predobra oseba, kar pomeni, da ni pokvarjen.

Se je odsotnost moštvenega kolega Roberta Kišerlovskega močno poznala in kako? Seveda. Robi je bil edini, ki bi mi lahko pomagal v gorskih etapah. V Pirenejih bi bila njegova pomoč zelo dobrodošla. Je vodstvo ekipe zadovoljno z vašim nastopom? Ne vem. Čutim, da je Martinelli zelo ponosen name. A žal je v kolesarstvu tako, da štejejo samo zmage. Kar nekaj je govoric o morebitnih okrepitvah v vaši ekipi za prihodnjo sezono. Vas to skrbi ali je to še boljše za vas? O tem ne vem nič. Prihodnjo soboto vas skupaj z Borutom Božičem in Gregom Boletom čaka cestna dirka olimpijskih iger. Kaj lahko dosežete kot ekipa? Prepričan sem, da lahko Borut ali Grega posežeta po visokih mestih. Tudi medalji. Sam bom poskušal storiti vse, da jima omogočim čim lažjo dirko. Sledil bo posamičen kronometer, ki bo na sporedu v sredo, 1. avgusta. Vemo, da vedno realno napoveste, kako visoko lahko posežete. Kaj pričakujete? Menim, da je utrujenost iz Toura tako velika, da bi bilo težko pričakovati uvrstitev v deseterico. Mogoče okoli 10. mesta.

Vaša favorita za naslov olimpijskega prvaka na cestni dirki in kronometru sta? Mark Cavendish in Bradley Wiggins.

Kje nameravate še nastopiti do konca sezone? Najprej bom nastopil na dirki USA Pro Cycling Challenge (2.HC) v Koloradu. Sledijo nastopi na obeh enodnevnih dirkah svetovnega koledarja v Kanadi ter na ekipni vožnji na svetovnem prvenstvu. Sledil bo še nastop na štirih enodnevnih dirkah v Italiji. Najprej na dirki po Lombardiji (1.WT) ter nato še na dirki GP Citta di Peccioli-Coppa Sabatini (1.1), GP Bruno Beghelli (1.1) ter dirki po Emiliji (1.HC).

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano