Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 12.36

8 let

H .Javornik: Odslej bo glavni maraton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Težko je prešteti vse rekorde, ki jih je v karieri dosegla ali popravila atletinja Helena Javornik.

Če je naša statistika pravilna, je bil zadnji na maratonu v Amsterdamu že 48. po vrsti. Pri 38 letih doživlja drugo športno pomlad, ki je, glede na vrhunsko pripravljenost v tej sezoni, očitno še ne bo kmalu konec.

Ali vam je kateri od državnih rekordov posebej pri srcu? Gotovo mi največ pomeni rekord z olimpijade v Atenah. Predvsem zato, ker sem dosegla izjemen rezultat, ki ga bo težko popraviti.

Sezona je končana. Analiza … Bila je ena od najbolj uspešnih doslej. V prvem delu sem manj nastopala, a nato postavila državne rekorde v Atenah v teku na deset kilometrov, izboljšala sem najboljšo znamko na 21-kilometrski razdalji ter nazadnje še v Amsterdamu na maratonu. Kljub temu, da sem skrčila obseg nastopov, bo takšno sezono težko ponoviti.

Kariera pri dolgoprogašicah je daljša kot pri tekmovalkah, ki tečejo na krajših razdaljah. Kljub temu gre krivulja vaših izidov v zadnjih sezonah strmo navzgor. Zakaj? Omeniti je treba, da vzdržljivost z leti narašča in pride bolj do izraza. Poleg tega imam, ker sem z resnejšim delom pričela šele pri triindvajsetih letih, določeno prednost. V teku na dolge proge potrebuješ čas, da dosežeš vrhunsko raven. Treniram šele 12, 13 let in kaže, da sem sedaj na višku kariere.

V preteklih letih se vas je prijel sloves tekmovalke, ki pogosto odpove na velikih tekmovanjih. Kje ali kdaj je bila prelomnica, da temu ni več tako? Prelomnica je bil naslov evropske prvakinje v krosu leta 2002. Takrat sem dokazala, da zmorem tudi na največjih tekmah seči po vrhu. Opazen je bil psihoški premik. Spoznaš, da nihče ni nepremagljiv.

Atene so bile vrhunec te sezone. Kako to, da ste se odločili za nastop v teku na 10.000 metrov? Imela sem izpolnjeno normo v teku na 10 kilometrov ter v maratonu. Glede na to, da mi vročina ne ustreza in bi bilo težko teči najdaljšo razdaljo v Grčiji v tem obdobju, sem se odločila za krajšo različico. V obeh tekih bi se lahko uvrstila okrog desetega mesta in če že moraš trpeti, je bolje, da traja manj časa.

Del priprav na olimpijado ste ponovno opravili v St. Moritzu. V zadnjih letih ste potek višinskih trenigov sicer spremenili … Najprej smo bili dva tedna na Rogli ter nato štiri tedne v St. Moritzu. Tam sva z Borutom (Podgornikom, op. p.) bila že šestič. Izkušnje so naju izučile, da s trenigi na višini ne smeš pretiravati. Kljub temu, da meniš, da delaš odlično, je včasih dobro potegniti zavoro. Moraš biti pameten ter vaditi manj intenzivno. Tudi Borut je dobro načrtoval prihod z višine in v Atenah se je izkazalo, da smo ubrali pravilno taktiko.

V Švici je v istem obdobju kot vi vadila tudi Maria Mutola, ki pa je v Atenah ostala brez kolajne. Menda so bili njeni časi na pripravah zastrašujoči … Glede na njene treninge in rezultate, ki jih je tam dosegala, bi človek mislil, da se bo sprehodila do zlate kolajne ter ob tem postavila še svetovni rekord. Ni bila vajena tovrstnih pogojev in verjetno jo bo izučilo. Nas je že.

Kateri razdalji boste v prihodnosti posvetili največ pozornosti? Glavni bo gotovo maraton. Tekla bom vsaj dva na leto, vmes pa 21-kilometrske razdalje ter tudi tek na stezi. A le na 10.000 metrov. Načrtujem, da bom kariero končala z maratonom v Pekingu, proti koncu pa se bom posvetila predvsem cestnim tekom.

Kje še imete rezerve? Vsako leto sem izboljševala rekorde in pričakujem, da se bo trend nadaljeval. Predvsem v maratonu imam še rezerve, medtem ko je rezultat na 10.000 metrov tako dober, da ga bom težko popravila. A to ni odvisno le od mene, temveč tudi od tekme in ostalih okoliščin.

S trenerjem Borutom Podgornikom sta partnerja tudi v zasebnem življenju. Je to prednost? Zagotovo. Za vse uspehe je zaslužen Borut. Ves čas sva skupaj in sva povsem usklajena. On načrtuje treninge in tekme, poleg tega je moj menedžer. Moja naloga je le, da zamisli izvedem na stezi.

Kje je vzrok, da v Sloveniji že vrsto let nimate primerne tekmice? Mladi se niso pripravljeni ukvarjati s to disciplino. Treningi so prenaporni in vsak izbere lažjo pot. Teče se tudi do tri ure in to je za večino prezahtevno. Veliko je odpovedovanja in tega mladi ne sprejmejo.

Ne spreglejte