Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2007,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2007, 16.33

7 let, 12 mesecev

Franci Petek: Ne želim pritiskati na fante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Športni direktor slovenskih smučarjev skakalcev je prava zgodba o uspehu.

Franci Petek je bil do srede devetdesetih let minulega stoletja vrhunski smučar skakalec, po končani karieri pa se je posvetil študiju geografije in leta 2004 celo doktoriral na filozofski fakulteti. Petka, ki je leta 1991 v italijanskem Predazzu postal svetovni prvak na veliki skakalnici, so smučarski skoki znova premamili in v minuli sezoni je postal športni direktor smučarjev skakalcev in nordijskih kombinatorcev. Pred vrhuncem sezone 2007/08, 56. novoletno turnejo, ki se prične v nedeljo, Petek pravi, da za zdaj ne želi pritiskati na fante, da pa bo prišel čas, ko jim bo jasno postavil rezultatske cilje.

Ste pred vrhuncem sezone. Čutite velik pritisk? Želim, da novoletna turneja v tem trenutku ni glavni cilj sezone, kar je težko, saj že pomembnost dogodka daje višji utrip turneji. A moj cilj je, da se bodo fantje v tej sezoni sestavili, ne da jih nerealna in previsoka pričakovanja, podkrepljena s takim dogodkom, potisnejo nižje od tega, kamor dejansko spadajo. Vesel bom, če bodo skakali po svojih zmožnostih. Če jim bo to uspelo, bomo gotovo zabeležili kakšen dober rezultat, nikakor pa jih ne želim obremenjevati z "ekstra" rezultati.

Sploh nimate konkretnih ciljev ali je tak le vaš način dela? Tako sem se za zdaj odločil povsem namenoma. Ne želim posegati v sistem, preden ga popolnoma ne spoznam. A to ne pomeni, da bom vedno nežno božal tekmovalce. Ko bo napočil pravi trenutek, bom natančno razložil, kaj pričakujem od vsakega posameznika. A naša zgodba je drugačna. Pri nas se je pred časom že vse sesulo in ne želim, da se to zopet ponovi.

Jernej Damjan je kljub vsemu že postavil visoka merila … Jernej deluje odlično. Tudi Primož Peterka se postavlja na noge. Njega bi še posebej pohvalil. Samo še kakšen dober dan mora imeti, pa bo podoba bolj realna, kakor zdaj, saj sem prepričan, da, vsaj glede na trenutno formo, sodi višje. Sicer po vsej verjetnosti ne med najboljših deset, ampak prav gotovo višje, kakor na rep trideseterice. Žal mi je Robija, ki je odlično pripravljen, a tega nikakor ne zmore pokazati na tekmi. To je težak problem, a moramo biti potrpežljivi.

Še besedica o Damjanu. Kako je prevzel vlogo vodje in kako se s tem sooča? Zanj to ni nikakršna težava. Ko je nekdo v formi, se to zgodi po naravni poti. Hkrati je Jernej ostal realen in lahko na vsaki tekmi oceni, kam sodi. Z njim je užitek delati.

Kje je naša reprezentanca v primerjavi z ostalimi velesilami? Za zdaj povsem prevladujejo Avstrijci in malo posameznikov je trenutno, ki se lahko merijo z njimi. Vesel sem, da je eden izmed njih tudi Jernej. Ostali reprezentanti so v slabšem položaju. Sicer pa so močni Avstrijci vrgli rokavico vsem in pokazali, da bo potrebno še ogromno delati.

Kaj najbolj odlikuje Avstrijce? Zadeva ni preprosta. Njihov sistem ima dolgo tradicijo in je izjemno trden. Vsake toliko časa se jim vse skupaj še "poklopi" in v tej sezoni je nastopil tak trenutek. Oni so odličen zgled po svojem organiziranem sistemu in tudi moj cilj je, da v slovenski reprezentanci vzpostavimo in nadgradimo sistem. Tu smo najbolj šibki, zato nam običajno zmanjka vrhunskih tekmovalcev.

Kako ste zadovoljni z dosedanjim delom? Doslej namenoma nisem storil kakšnih večjih premikov. Najprej sem se želel vključiti v sistem, da ga globlje spoznam in ugotovim, na kakšen način funkcionira. Spomladi pa bo treba dati na mizu drugačen načrt.

Torej se obetajo spremembe? Seveda. Spomladi.

Koliko vam pri delu pomagajo vaše tekmovalne izkušnje? Verjetno se laže vklopite v sistem kot nekdo, ki ni bil aktivno prisoten v tem športu … To je res, vendar svojo kariero dajem na stran, ker se mi zdi krivično primerjati nekoga, ki je po osebnosti in značaju povsem drugačen ter nastopa z drugačnimi lastnostmi v drugem času. Po drugi strani pa mi izkušnje pomagajo, da laže razumem nekatere procese in dogajanja. Za končne sklepe pa so izkušnje moteče.

Kje bo Franci Petek pričakal novo leto? Z družino.

Ne spreglejte