Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Filip Flisar Wings for Life World Run

Torek, 28. 2. 2017, 18.22

6 let, 6 mesecev

Flisarju se je mudilo. Z raketo na mamino pečenko. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Aktualni svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar je lansko reaktivno pustolovščino, ki je vsebovala tudi vijuganje med drevesi na smučarskotekaški progi na Pokljuki, letos s pomočjo konstruktorja Primoža Černeta nadgradil in tokrat s še močnejšo "pošastjo" na ramenih drvel po Mariboru.

Potem ko je Filip Flisar lani na reaktivni pogon drvel po Pokljuki, je letos "vajo" s že močnejšim pogonom preizkusil še na domačem terenu, v Mariboru, novi slovenski prestolnici hitrih disciplin.

Ne prezrite:

Flisar se je z raketnim nahrbtnikom, ki deluje na 96 tisoč obratov, ima izpuh, kjer temperatura doseže 850 stopinj Celzija, 40 kilogramov potiska in končno hitrost, ki vsaj dvakrat presega mestne omejitve, zapeljal po Ljudskem vrtu ... | Foto: Samo Vidic/Red Bull Flisar se je z raketnim nahrbtnikom, ki deluje na 96 tisoč obratov, ima izpuh, kjer temperatura doseže 850 stopinj Celzija, 40 kilogramov potiska in končno hitrost, ki vsaj dvakrat presega mestne omejitve, zapeljal po Ljudskem vrtu ... Foto: Samo Vidic/Red Bull

... drvel vzporedno z reko Dravo ... | Foto: Samo Vidic/Red Bull ... drvel vzporedno z reko Dravo ... Foto: Samo Vidic/Red Bull

... in uspešno preskakoval stopnice. Vse samo zato, da bi ujel mamimo pečenko, je zapisano v scenariju adrenalinske pustolovščine. | Foto: Samo Vidic/Red Bull ... in uspešno preskakoval stopnice. Vse samo zato, da bi ujel mamimo pečenko, je zapisano v scenariju adrenalinske pustolovščine. Foto: Samo Vidic/Red Bull

Zgodba z motorjem na reaktivni pogon se je rodila konec leta 2015, ko je Flisar spletno javnost pozval, naj mu postavi izziv. Bolj nor, bolje bo, je bilo takrat mogoče razbrati iz njegova poziva, ki se je začel na pobudo znanega proizvajalca energetskih pijač.

Video: Kako je Flisar drvel skozi Maribor

Primorec je predlagal, Štajerec je sprejel

Nagradna igra z naslovom #IzzoviFilipa je trajala je 88 dni, zmagovalec izziva pa je postal Primorec Luka Novinec. Ta je hitrojezičnega Štajerca izzval z besedami, naj si na hrbet namesti "jet pack" in ga preizkusi na bližnjem zasneženem polju. Devetindvajsetletni ljubitelj adrenalina ga je uslišal in nenavadno dirko lani spomladi izvedel na tekaški progi na Rudnem polju v Pokljuki.

Ideja, ki je "rodila" Jetpack 1.0 in 2.0

Video: Filip Flisar in jetpack 1.0 na Pokljuki:

Motor na reaktivni pogon je takrat izdelal konstruktor Primož Černe, ki je iz nahrbtnika, padalskih "gurten" in reaktivnega motorja ustvaril pravo čudo, kot je raketni pogon opisal Flisar. In takšno čudo z nadgradnjo je Černe izdelal tudi letos.

Filip Flisar | Foto: Samo Vidic/Red Bull Foto: Samo Vidic/Red Bull

Reaktivni nahrbtnik deluje na 96 tisoč obratov, ima vroč izpuh - temperatura doseže 850 stopinj Celzija -, 40 kilogramov potiska in končno hitrost, ki vsaj dvakrat presega mestne omejitve.

Flisar ga je preizkusil in odnesel celo kožo, nasvet: tega ne počnite doma, pa je tukaj povsem na mestu ...

Če je Flisar vajen drvenja, pa bo precej bolj umirjen 7. maja 2017, ko bo kot ambasador globalnega teka z dobrodelno noto Wings For Life World Run tekače spremljal v zasledovalnem vozilu, to vozi s točno določeno hitrostjo, od 15 do 35 kilometrov na uro. Ves izkupiček od štartnin bo tudi letos namenjen raziskavam poškodb hrbtenjače, Flisar (na fotografiji z lansko zmagovalko slovenskega teka Lucijo Krkoč) pa bo tudi letos ambasador teka.  | Foto: Če je Flisar vajen drvenja, pa bo precej bolj umirjen 7. maja 2017, ko bo kot ambasador globalnega teka z dobrodelno noto Wings For Life World Run tekače spremljal v zasledovalnem vozilu, to vozi s točno določeno hitrostjo, od 15 do 35 kilometrov na uro. Ves izkupiček od štartnin bo tudi letos namenjen raziskavam poškodb hrbtenjače, Flisar (na fotografiji z lansko zmagovalko slovenskega teka Lucijo Krkoč) pa bo tudi letos ambasador teka.

Ne spreglejte