Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Filip Kržišnik Blaž Slanič

Petek, 22. 1. 2016, 15.03

6 let, 6 mesecev

F&B Acrobatics, mladeniča, ki jima uspeva nemogoče, ko se gravitacija ozira drugam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
F&B Acrobatics sta akrobata Filip in Blaž. Z neizmerno lahkoto in eleganco visita z mostov, se sprehajata po žerjavih in izvajata elemente, za katere bi človek mislil, da so neizvedljivi. Zakaj?

Filip Kržišnik in Blaž Slanič sta multipraktika na področju dih jemajočih elementov. Akrobatiko obvladata do potankosti, sta bruhalca ognja, monociklista, kaskaderja, plesalca, žonglerja, za nameček pa še neizmerno inovativna, kar pomeni, da izvajata elemente, za katere bi človek pomislil, da obstajajo samo v domišljijskih filmih.

In kaj si želita? Nič drugega kot preživeti, v šali pravi Filip, ki je v akrobatskem dvojcu tisti, ki na Blažu (beri: na bazi) izvaja vse mogoče in nemogoče gimnastične elemente.

Našo pozornost sta pritegnila pred kratkim (no, ponovno), ko smo se sprehajali po Kržišnikovem profilu na Instagramu in opazili, da tam vsakodnevno objavljata kratke, a slikovite posnetke podvigov, ki jih izvajata brez vseh varoval in ki jemljejo dih. Ne, ne gre za mesečni ali letni izziv, kot ga izvaja marsikdo in ki vključuje vsakodnevno objavo posnetkov na družbenih omrežjih. Preprosto gre za njun način življenja, za službo, ki je hkrati tudi uresničitev sanj.

Samo, da je adrenalin

Spoznala sta se pred dvema letoma in pol v gimnastični dvorani Fakultete za šport, kjer sta takrat gulila študijske klopi, še bolje bradljo, gimnastične obroče in druge telovadne rekvizite. Blaž je ravno okreval po zlomu obeh gležnjev. Dokaj hitro sta združila moči, začela izvajati statične partnerske akrobatske trike in svojo drznost ter spretnost kmalu združila in lično zapakirala v ljubljansko-štajerski dvojec z imenom F&B Acrobatics.

Ukvarjata se z marsičim, kar vsaj malo diši po adrenalinu. Plešeta, žonglirata, celo bruhata ogenj in izvajata gibe, pri katerih se človek vprašaja, kaj ta čas počne gravitacija.

Njuna glavna disciplina je partnerska akrobatika. Gre za gimnastično prvino, pri kateri telovadci s prepletanjem teles in različnih gimnastičnih elementov prikazujejo zahtevne položaje. In kjer je vse odvisno od medsebojnega zaupanja.

Ko se srečata Spiderman in Superman

Njun namen je prikazati, kaj vse zmore človeško telo. Sodeč po številnih fotografijah in videoposnetkih na njuni spletni strani ter družbenih omrežjih zmore marsikaj. Da sta celo slovenska Spiderman in Superman, je v enem od opisov zapisala Katja Mlakar iz Agencije vrhunskih idej.

Svojega znanja nista nikoli skrivala, še več, v čast in veselje jima ga je predajati naprej. V prostorih Športnega društva Gib na Drenikovi cesti v Ljubljani vodita svojo akrobatsko šolo, ki jo obiskujejo mladi in stari. Prevladujejo dekleta, najstarejši oz. najzrelejši tekmovalec ima 46 let.

Širša javnost ju je spoznala v resničnostnem šovu Slovenija ima talent leta 2014, kjer sta se prebila v finale, od takrat jima nastopov ne manjka.

Svoje mojstrovine prikazujeta na različnih prireditvah, snemata reklame in filme, kjer se prelevita v neustrašna kaskaderja, predavata na predavanjih FedEx doma in v tujini, kjer priložnost dobijo le najbolj navdihujoči, kaj znata in pričakujeta, sta razkrila tudi na zadnjem gimnastičnem kongresu v Portorožu. Pred kratkim so jima pozornost namenili tudi v spletni oddaji People are Awesome.

Edina profesionalna akrobata v Sloveniji

"Sva edina profesionalna akrobata v Sloveniji, pionirja in samouka na tem področju. Vsak dan si zastavljava nove izzive, premikava meje in v tem uživava," je njuno delo strnil Kržišnik, ki ima, kot rečeno, v paru F&B Acrobatics vlogo izvajalca elementa, medtem ko ima Blaž vlogo baze ali stebra.

"Najina razporeditev je dokaj logična, saj imam sam približno 20 kilogramov manj kot Blaž," je pojasnil Filip, ki mora paziti, da ne pridobi teže, saj to takoj vpliva na izvedbo vaje in breme, ki bi "doletelo" Blaža.

Phenomenal strength, stamina and control. Check out this incredible footage of F&B Acrobatics shot exclusively for People Are Awesome by Mark Pirc.

Posted by People Are Awesome on Saturday, December 5, 2015

Brez varoval

Zanimivo je, da vse elemente izvajata in vadita brez posebnih varoval, saj je, kot poudarja Kržišnik, njuno medsebojno zaupanje na tako visoki ravni, da je to mogoče. "Varovanje je za 'softiče'," se je nasmehnil. "Ko se odločiva, da bova izvedla določen element, se ga lotiva zato, da ga bova izvedla, ne zato, da bova zgrmela po tleh," je bil slikovit.

"Vse je glavi."

Ker trenirata brez trenerja, sta sama mojstra za vse. Trenirata vsak dan, od dveh do devet ur. Pilita vsako najmanjšo malenkost. Visita z mostov in visokih zgradb, kar po njunem mnenju ni nič posebnega. Ali kot pravi Filip: "Če lahko visiš z lestvenika, potem lahko tudi z mostu. Navsezadnje je vse samo v glavi. Če si sposoben hoditi po črti na robu ceste, potem si sposoben tudi hoje po žerjavu."

Ljubljanski superheroj;)Outfit: BENN BTC - Danijela Puhar & Boris ČarmanPhoto: Matic Kremžar - Matic Kremžar...

Posted by Filip Kržišnik on Tuesday, December 22, 2015

Cilj? Preživeti.

In cilji? Želje? Ne manjka jih. Širši javnosti hočeta pokazati, česa vse je sposobno človeško telo. Dokazati sebi, kaj zmoreta.

Čeprav bi dolgoročno kot kaskaderja rada nastopala v filmih, se preizkusila na odru največje cirkuške produkcije na zemljini obli Cirque du Soleil ali celo pripravila lastno cirkuško predstavo in na tekmovanjih (zato si želita, da bi se akrobatika v Sloveniji začela uveljavljati kot športna gimnastika), pa je pravzaprav njena želja skrajno preprosta in iskrena.

"Želiva si samo preživeti," je pogovor sklenil Kržišnik.

Ne spreglejte