Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2017,
16.25

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Na dopustu pohodništvo ŠD FreeApproved Anže Čokl Od 0 do 2.864 štafeta Biseri Slovenije

Sobota, 20. 5. 2017, 16.25

5 let, 11 mesecev

Štafeta od 0 do 2.864 metrov

Edinstvena štafeta: 12 Slovencev od najnižje do najvišje točke v Sloveniji v manj kot 17 urah #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Štafeta od 0 do 2864 | Foto Arhiv FreeApproved/Anže Čokl

Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl

Športniki in športnica ekipe adidas Terrex so v sodelovanju z društvom FreeApproved v petek, 19. maja 2017, v neobičajni štafetni preizkušnji v manj kot 17 urah premagali nadmorsko višino od točke 0 na piranski Punti do 2.864 metrov nadmorske višine na vrhu Triglava. V boju s kilometri in časom jim je največ težav povzročal čelni veter na uvodnih kolesarskih etapah, pošteno pa jih je veter namučil tudi na finišu, ki ga je predstavljal vzpon na Triglav.

Od Pirana do Triglava v 14h 12min from Anže Čokl on Vimeo.

Ideja o kombinaciji več športnih disciplin in premagovanju višinske razlike od 0 do 2.864 metrov je zorela že dlje časa.

Po besedah ustanovitelja ŠD FreeApproved Anžeta Čokla, ta je štafeto ves čas spremljal na Twitterju, priključil pa se je tudi zadnji etapi od Kredarice do Aljaževega stolpa na Triglavu, so idejo želeli uresničiti že jeseni, a zaradi muhastega vremena niso našli pravega termina. Tudi to pomlad bi se skoraj ponovilo isto, če ne bi v sredo padla odločitev: dva dni pozneje, v petek, 19. 5. 2017, bo dan D. Dan za štafeto od 0 do 2.864 metrov.

"Najbolj sem ponosen na ekipni duh, ki se je vzpostavil znotraj skupine. Na združevanje različnih disciplin in na člane društva, ki so svoje delo opravili prostovoljno, mnogi so za ta dan žrtvovali dopust."

Anže Čokl

Rok Potočnik je s Pirana štartal ob 2.30 in ob 4. uri zjutraj štafeto na Kozini predal Marku Stražaju. | Foto: Arhiv FreeApproved/Yari Stepanov Rok Potočnik je s Pirana štartal ob 2.30 in ob 4. uri zjutraj štafeto na Kozini predal Marku Stražaju. Foto: Arhiv FreeApproved/Yari Stepanov

11 fantov in eno dekle

V neobičajni štafeti sta adidas in društvo FreeApproved združila 11 fantov in eno dekle, vsak je kilometre in višinsko razliko premagoval v športni disciplini, v kateri se počuti najbolj domače.

Prvi v štafetni verigi, cestni kolesar Rok Potočnik, je izpred svetilnika na piranski Punti štartal ob 2.30. Štafeto je predal Marku Stražarju, ta pa je kilometre na kolesu nabiral vse do Solkanskega mostu, kjer je štafeto predal Boru Šumradi, ki se je v dolini Soče boril s čelnim vetrom, ustavil pa se je šele pri Ljubinju v občini Tolmin.

Gregor Čolnik ob spustu z Vogla proti Bohinjskemu jezeru. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Gregor Čolnik ob spustu z Vogla proti Bohinjskemu jezeru. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik
Tam je vajeti v svoje roke prevzel gorski kolesar Jani Rutar, ki je grizel v klanec do planine Kuk, kjer ga je pričakala edina ženska v štafeti, gorska tekačica Barbara Novak, ki jo je doletela čast, da štafeto s primorske prinese na gorenjsko stran.

Štafetno palico je v pravih zimskih razmerah, ponekod je potrebovala tudi dereze, odnesla do Vogla, od tam pa jo je v dolino zapeljal gorski kolesar Gregor Čolnik.

Marko Albreht po preveslanem Bohinjskem  jezeru ob prihodu v Ribčev laz. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Marko Albreht po preveslanem Bohinjskem jezeru ob prihodu v Ribčev laz. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Matej Pobežin teče po štafeto in nadaljuje proti Pokljuki. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Matej Pobežin teče po štafeto in nadaljuje proti Pokljuki. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Pobežin med kolesarjenjem na Pokljuko čez Zgornjebohinjsko dolino. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Pobežin med kolesarjenjem na Pokljuko čez Zgornjebohinjsko dolino. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik
Od tu do Ribčevega laza je kajakaš Marko Albreht štafeto prepeljal čez Bohinjsko jezero, nato pa je na svoj račun prišel gorski kolesar Matej Pobežin, ki je štafeto na planini Uskovnica predal gorskemu tekaču Luki Kramariču. Ta si je dal duška in se, kot je povedal Čokl, izredno hitro povzpel do jame pod Kredarico.

Gorski tekač Luka Kramarič prevzema štafeto. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Gorski tekač Luka Kramarič prevzema štafeto. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik

Luka Kramarič je štafeto s Pokljuke odnesel proti jami pod Kredarico. | Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik Luka Kramarič je štafeto s Pokljuke odnesel proti jami pod Kredarico. Foto: Arhiv FreeApproved/Peter Podobnik
Tam se je začela ena najbolj nenavadnih etap na misiji od 0 do 2.864 metrov, saj se je na tej točki nabor športnih disciplin razširil še na jamarstvo.

Plezalec Jaka Ortar se je skozi Ivačičevo jamo pod Kredarico povzpel do grebenske poti, ki vodi na Triglav, tam pa so ga čakali še zadnji udeleženci štafete Nejc Štebe, Matevž Blaznik in Anže Čokl.

Nejc Štebe in Matevž Blaznik ob 19.30 na vrhu Triglava! Štafeta je končana!  | Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl Nejc Štebe in Matevž Blaznik ob 19.30 na vrhu Triglava! Štafeta je končana! Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl
Štafeta od 0 do 2864 | Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl
Trojica je v izredno slabih vremenskih razmerah vrh Triglava dosegla okrog 19.30. "V tako slabih razmerah se še nikoli nisem vzpenjal na Triglav," je dan pozneje pripovedoval Čokl. "Štirje planinci pred nami so se menda obrnili na sredini poti, tudi vremenar na Kredarici je potrdil, da so razmere izredno slabe."

Orkanski sunki vetra v očeh Nejca in Matevža v bližini koče Planika. | Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl Orkanski sunki vetra v očeh Nejca in Matevža v bližini koče Planika. Foto: Arhiv FreeApproved/Anže Čokl

Vzpon jim je oteževal mehak sneg in močan veter, ki jim je na grebenu pošteno pognal strah v kosti, vidljivost nazaj grede je bila izredno slaba, a so sledili svoji sledi in k sreči se je vse dobro izteklo. Dokaz muhastega vremena na grebenu med malim in velikim Triglavom je kratek video na Čoklovem profilu na Twitterju, ki je nastal v desetih sekundah najboljšega vremena na vrhu.


Fantje so bili na varnem, suhem in na toplem v avtomobilih v dolini Krme okrog pol ene ure zjutraj.

Kreativni in športno raznovrstni podvig, kakršnega v Sloveniji ni izvedel še nihče in je napoved športnega festivala Soča Outdoor, ki bi zadnji vikend junija v Tolminu, je ves čas spremljala sedemčlanska snemalna ekipa, kratki film pa naj bi luč sveta ugledal v torek, 23. maja 2017.

 

Ne spreglejte