Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 10.21

8 let

Dimitar Makriev: Hočem postati prvi strelec lige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sezona PrveLige Telekom Slovenije se je začela in tako tudi izbor za najboljšega nogometaša kroga.

Kot prvi si je to čast prislužil napadalec Maribora Dimitar Ivanov Makriev, ki je v štajerskem derbiju dvakrat zatresel mrežo Drave in svoji ekipi zagotovil zmago. Bolgar ima kljub triindvajsetim letom za seboj že pestro kariero. Med drugim je bil nekaj časa tudi član milanskega velikana Interja, tokrat pa po njegovih besedah vsaj še eno leto ostaja v štajerski prestolnici in bo ob takem nadaljevanju lahko izpolnil tudi svoj cilj - postati najboljši strelec prvenstva.

Z dvema zadetkoma ste svoji ekipi zagotovili prve tri točke v novi sezoni ... Super. Tekme med Dravo in Mariborom so vedno derbiji. Vesel sem zmage svoje ekipe in upam, da bomo tako nadaljevali. Sedaj nas čaka srečanje proti HiT Gorici in pričakujem, da bomo ponovili takšno igro in seveda tudi zmagali.

Nase ste opozorili že v minuli sezoni, tokrat pa ste prvenstvo začeli z dvema zadetkoma. Kako ste zadovoljni s svojo igro? S svojo igro sem lahko zadovoljen, veliko bolj pomembno pa je le, če ob tem zmaga Maribor.

Koliko je za ekipo pomenila zmaga v uvodnem krogu državnega prvenstva po izpadu iz pokala Intertoto? Videli ste, da smo v Beogradu visoko izgubili, kar je bil za nas velik šok. Ista ekipa pa je sedaj slavila na Ptuju ob dobri igri. Mislim, da je šlo le za slab dan ...

Ali pa morda za podcenjevanje? Mislim, da ni šlo za podcenejavenje, saj imamo igralci na evropskih tekmah priložnost, da se še dodatno izkažemo. V drugem polčasu smo igrali dokaj dobro, si ustvarili priložnosti za zadetek, spremljala pa nas je tudi smola. Gledamo naprej, prvenstvo se je začelo, imamo pa visoke ambicije. Vse misli so sedaj usmerjene v prvenstvo.

Je bil pritisk pred tekmo na Ptuju velik? Ne. Na naši strani so bili navijači in počutili smo se kot v Ljudskem vrtu. Z navijanjem so nam pomagali skozi vso srečanje in imajo veliko zaslug za našo zmago. Ob tej priložnosti bi se jim rad zahvalil.

Pred časom so vas na treningu obiskali navijači - Viole. Kaj so vam povedali? Bilo je dobro, da so nas obiskali. Povedali so nam, naj se bolj trudimo, igramo bolj s srcem in naj damo vse od sebe. Vsak pri sebi mora vedeti, kaj pomeni igrati za Maribor. S tem so navijači pokazali, da jim ni vseeno, to pa je bila le še dodatno motivacija. Vsaj zame. Takšen pristop kot proti Dravi moramo imeti še naprej.

Vam je morda pred tekmo kaj svetoval novi športni diretor Zlatko Zahovič? Z nami je govoril pred in po tekmi. Vsi vemo, kdo je Zlatko, in meni veliko pomeni, da me nekdo s takšnim slovesom motivira z besedami. Povedal nam je, da smo dobro igrali v prvem polčasu, ne vem pa, kaj se je nato zgodilo v nadaljevanju, ko smo petnajst minut padli v igri. Ne bi se pa seveda pritoževal, če bi tako bilo na vsaki tekmi, da bi že v prvem polčasu zabili tri zadetke (smeh, op.a.). Zlatko je prisoten tudi na treningih in nas opazuje. To je lahko velika "stvar" za mlade nogometaše, da se dokažemo tudi pred njim. Mislim, da je njegov prihod velik plus za klub.

Poznate najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov že od prej? Kakšen se vam zdi? Ne poznam ga od prej, kolikor sem ga pa spoznal, pa je dober človek in tudi trener. Razumemo se odlično.

Zanimanje za vas je pokazalo kar nekaj klubov, a ste se kljub vsemu odločili, da ostanete v Mariboru ... V Mariboru ostajam še vsaj eno leto. Z Zlatkom Zahovičem sva se pogovorila in prišla do zaključka, da je zame in za klub najboljše, če vsaj še eno sezono ostanem v Mariboru, s katerim hočem osvojiti kakšno lovoriko. Imam pa še enoinpoletno veljavno pogodbo. Vse ponudbe sem dal iz glave in moje misli so usmerjene le na Maribor. Tukaj mi je lepo, sedaj čakamo, da štadion dobi končno podobo in da ga z dobrimi rezultati znova napolnimo.

Kakšna se vam zdi ekipa po odhodu nekaterih nosilcev - od Martina Preglja, Damirja Pekiča, Žikice Vuksanovića do Fabijana Cipota? Trenutno je težko, saj smo bili prej že uigrani. Maribor je bil in bo velik klub tudi brez njih, glaven je kolektiv. Tako je v nogometu, eni gredo, drugi pa pridejo.

Kakšni so novinci? Lahko smo videli, da je Willy Fondja dober igralec, podobno kot Čeh Lubomir Kubica in Finec Marko Kolski. Na treningih je videti, da so kvalitetni igralci, ne morem pa še povedati, kako se bodo vklopili v moštvo. Soigralci pa jim pri tem lahko le pomagamo.

Nekaj časa ste bili tudi član slovitega Interja. Kakšen je bil vaš status v Italiji? Prva ponudba je prišla, ko sem bil še mladinec Levskega, a je tedanji klub zahteval previsoko odškodnino. Nato sem z osemnajstimi leti odšel v CSKA in šele takrat v Inter. Podpisal sem štiriletno pogodbo, nisem pa mogel igrati, ker sem imel status tujega nogometaša. Takrat je v Serie A lahko igral le en tujec. Zaradi nekaterih administrativnih težav mi niso mogli urediti vse potrebno, tako kot so Carlosu Gamarri, in tako je nekdanji kapetan paragvajske izbrane vrste dobil prednost pred menoj. Nekaj časa sem igral za drugo ekipo, nato pa sem bil posojen v Švico, Poljsko in Francijo.

Ste kdaj trenirali s prvo ekipo? Tri mesece sem treniral tudi s prvo ekipo pod vodstvom Hectorja Cuperja. Živel pa sem skupaj z Obafemijem Martinsom, ki sedaj igra za Newcastle United. Veliko sem se družil tudi z Goranom Pandevom in Acom Stojkovim.

Je razlika med treningom pri Mariboru in Interju velika? Razlika je zares velika. V Italiji vlada bolj profesionalen pristop, vlaga se tudi veliko več denarja in praktično ni primerjave. Veliko je že, če lahko samo treniraš skupaj z igralci kot so Christian Vieri, Hernan Crespo, Gabriel Batistuta in se učiš od njih. Zame je bila to dobra šola in nepozabna izkušnja.

Bi se še kdaj vrnili v prestolnico mode? Normalno. Vsak nogometaš si želi biti del tako velikega kluba. Vendar pa mi je lepo tudi v Mariboru.

Kdo je najbolj zaslužen za vaš prihod v Maribor? Ko sem bil v Franciji pri Dijonu, mi je agent sporočil, da se zame zanima Marijan Pušnik, s katerim se že od vsega začetka odlično razumeva. Bil sem na petdnevni preizkušnji in podpisal pogodbo. Maribor je klub s tradicijo in večkratni državni prvak, zato nisem preveč okleval pri podpisu. Danes lahko povem, da je bila odločitev pravilna.

Ste prej poznali ta klub? Poznam ga še iz časov, ko je igral v ligi prvakov. O Mariboru pa sem slišal le dobre stvari.

Kakšne so vaše nogometne ambicije? Da s klubom osvojim naslov državnih prvakov ali pokalni naslov, moja velika želja pa je tudi, da bi postal najboljši strelec prvenstva PrveLige Telekom Slovenije. Dal bom vse od sebe, da dokažem, zakaj sem prišel sem, potem pa bom gledal naprej, kaj in kako.

S kom živite v Mariboru? S punco.

Menite, da lahko kdaj v prihodnosti zaigrate tudi za člansko bolgarsko reprezentanco? Imamo odlične napadalce, omenim naj samo Dimitarja Berbatova, ki je veliko ime evropskega nogometa in prav on igra na podobnem igralnem mestu kot jaz. Igral sem za reprezentanco do 21 let, zadnja tri leta pa nisem prejel nobenega vabila. Obstaja pa velika želja, da oblečem dres z državnim grbom, to bi bila zame velika čast.

Kakšna je primerjava med slovenskim in bolgarskim nogometom? Po mojem mnenju so vse države na Balkanu na podobnem nivoju. Slovenija sodi v rang z Romunijo, Bolgarijo, Hrvaško ...

Ne spreglejte