Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
18.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

1

Natisni članek

alpsko smučanje Lindsey Vonn top 10 zimska rekreacija

Četrtek, 26. 1. 2017, 18.00

5 let, 5 mesecev

TOP 10

Deset stvari, ki jih (morda) še niste vedeli o Lindsey Vonn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

1

Lindsey Vonn kolaž

O prvi dami hitrih disciplin Lindsey Vonn, ki se želi v smuku preizkusiti tudi z moškimi konkurenti, je znano marsikaj, če ne kar vse. Poiskali smo nekaj podatkov, ki pa morda še niso vsem znani. Ste na primer vedeli, da tekoče govori nemško in da je lastnica črede krav, za katere ni odštela niti centa? S čim pa se najraje pregreši?

1. Da se je njena zgodba na smučeh začela pri dveh letih

Lindsey se je leta 1984 rodila v družini, predani smučanju. Tudi sama je kaj hitro, pri dveh letih, stala na smučeh ter smučarsko znanje nabirala v družbi očeta in dedka. Oba sta bila profesionalna smučarja. Tekmovati je začela pri sedmih letih, pri devetih pa se je udeleževala mednarodnih tekmovanj.

Pot do lovorik je začela tlakovati pri dveh letih, ko je v družbi očeta in dedka prvič stala na smučeh. | Foto: Getty Images Pot do lovorik je začela tlakovati pri dveh letih, ko je v družbi očeta in dedka prvič stala na smučeh. Foto: Getty Images

Ker v rodni Minnesoti pogoji za treninge na belih strminah niso najboljši, se je celotna družina preselila v Vail, da bi Lindsey lahko čim bolj napredovala. Pri 14 letih je postala prva Američanka, ki je zmagala na največjem otroškem tekmovanju za pokal Topolino.

 

Happy Father's Day to my Dad and Grandpa! Thanks for bringing me the mountains ❤️ #happyfathersday #skiingisinmyblood

A photo posted by Lindsey Vonn (@lindseyvonn) on

Svojo prvo zmago na tekmovanjih pod okriljem FIS je dosegla leta 2001. Tistega leta je tudi prvič nastopila v svetovnem pokalu v slalomu in superveleslalomu v Val d`Iseru in za 26. mesto osvojila prve točke svetovnega pokala.

Do danes je v svetovnem pokalu zbrala 77 zmag in 127-krat stala na zmagovalnem odru. Z olimpijskih iger je prinesla eno zlato in eno bronasto odličje, obe je osvojila v Vancouvru leta 2010, medtem ko je Soči zaradi poškodbe izpustila. Na svetovnih prvenstvih je dvakrat zmagala, trikrat postala podprvakinja, enkrat pa prejela bronasto kolajno.

2. Da je v družini pet otrok, tudi trojčki

Smučarski kraljici belih strmin kot otroku ni bilo dolgčas. V družini Kildow je pet otrok. Lindsey družbo delajo sestra Karin ter trojčki Laura, Reed in Dylan. Američanka največ časa preživi z mlajšo sestro Karin, s katero sta si zelo podobni.

 

Happy Mother's Day Mom!! Don't know how you survived raising all 5 of us, Love you! #happymothersday

A photo posted by Lindsey Vonn (@lindseyvonn) on

Karin je v mladosti veljala celo za večji smučarski talent kot njena starejša sestra, a je Lindsey s treningom postala tista, ki žanje smučarsko slavo. Karin je na univerzi v San Diegu leta 2011 diplomirala iz komunikacij, psihologije in marketinga, že več let pa sodeluje z Red Bullom.

 

Za slavno sestro nič ne zaostaja v objavah svojih glamuroznih fotografij na družbenih omrežjih in dokazuje, da imajo v družini Kildow dobre gene.

 

Lights flashing 💡

A video posted by Karin Kildow (@kar_inthegarage) on

3. Da priimek Vonn ni njen dekliški

Lindsey Vonn je rojena kot Lindsey Caroline Kildow, priimek Vonn pa pripada njenemu nekdanjemu možu Thomasu, profesionalnemu smučarju in smučarskemu trenerju, ki je povzročal sive lase očetu slavne smučarke.

Motila naj bi ga predvsem starost novega zeta. Thomas je namreč devet let starejši od svoje nekdanje partnerice, spor med hčerko in očetom pa naj bi to pripeljalo celo tako daleč, da kar šest let nista spregovorila besede.

Lindsey Vonn v objemu nekdanjega moža Thomasa po zmagi v smuki na prizorišču v Lake Louisu v ZDA (december 2009).  | Foto: Reuters Lindsey Vonn v objemu nekdanjega moža Thomasa po zmagi v smuki na prizorišču v Lake Louisu v ZDA (december 2009). Foto: Reuters

Thomas je v življenju Lindsey Vonn odigral pomembno vlogo. V času njunega zakona, ki je trajal le štiri leta, je bil njen trener, agent in menedžer. Prevzel je skrb za logistiko, urejal ženine termine za intervjuje in podobno.

Zaljubljenca sta pred matičarja stopila septembra leta 2007 (njune poročne fotografije si lahko ogledate na tem mestu), novembra 2011 pa sta javnosti sporočila sporazumno odločitev o ločitvi.

Širša ameriška javnost jo je spoznala šele v času prijateljevanja s Tigerjem Woodsom.  | Foto: Reuters Širša ameriška javnost jo je spoznala šele v času prijateljevanja s Tigerjem Woodsom. Foto: Reuters

Uradno sta to storila šele leta 2013, malo pred objavo odmevne novice, da se Lindsey videva s takrat enim najbolj vročih ameriških športnikov, golfistom Tigerjem  Woodsom. Ta je pred tem polnil stolpce rumenih časnikov z afero, ki je bila povod za ločitev od žene Elin Nordegren.    

 

📸🎄

A photo posted by Lindsey Vonn (@lindseyvonn) on

Lindsey je danes sicer srečna s Kenanom Smithom, pomočnikom trenerja moštva ameriškega nogometa Los Angeles Rams.

4. Da je njena vzornica ameriška smukačica Picabo Street

Lindsey Vonn je zaradi svojih uspehov in vztrajnosti, ki jo je po vsaki poškodbi - teh res ni bilo malo - vedno znova pripeljala do vrhunske ravni pripravljenosti, z leti postala vzor številnim nadobudnim športnicam. Sama je vzornico našla v ameriški smukačici Picabo Street, olimpijski prvakinji v superveleslalomu iz Nagana leta 1989. 

Njena vzornica je ameriška smučarka, olimpijska prvakinja Picabo Street. | Foto: Reuters Njena vzornica je ameriška smučarka, olimpijska prvakinja Picabo Street. Foto: Reuters

Ljubiteljici hitrosti sta se prvič srečali leta 1994 (Streetova je istega leta v Lillehammerju osvojila naslov olimpijske podprvakinje v smuku, po njej pa so poimenovali celo eno od smučarskih prog v Sončni dolini), ko je Lindsey imela deset let.

Streetova, ki se je v ameriško smučarsko zgodovino zapisala tudi kot prva Američanka, ki je osvojila mali kristalni globus v hitrih disciplinah - leta 1995 ji je to uspelo v smuku, leto pozneje pa je postala še svetovna prvakinja v smuku -, jo je pozneje vzela pod svoje okrilje in postala njena smučarska mentorica.


Ne prezrite iz rubrike TOP 10:


Z Mario Reisch jo veže tesno prijateljstvo. | Foto: Reuters Z Mario Reisch jo veže tesno prijateljstvo. Foto: Reuters

5. Da tekoče govori nemško

Zaradi tesnega prijateljstva z nemško smučarko in eno največjih konkurentk v smučarski karavani Mario Reisch ter pogostih obiskov alpskih dežel, kjer je glavni jezik nemščina, ji je ta jezik zlezel pod kožo.

Redna srečanja z Reischevo v njenem domačem Garmischu - z možem Thomasom sta pri njej preživela marsikateri božični večer - so ji pomagala utrditi znanje jezika, ki ga uporablja tudi v pogovoru z nemško govorečimi novinarji.

Intervju v nemškem jeziku:

6. Da se je dolga leta spopadala z depresijo

Težave z depresijo, ki so stalnica v njeni družini, so se pri Vonnovi začele pojavljati leta 2002. Šest let pozneje se je odločila za terapijo. Stanje uravnava z uživanjem antidepresivov in o tem brez težav javno govori, s čimer zmanjšuje stigmo, ki se drži depresije. "Vse v zvezi z mojim življenjem se ljudem zdi popolno, vendar ni. Tako kot vsi se tudi jaz borim," je dejala v enem izmed intervjujev.

Od leta 2002 se spopada z depresijo.  | Foto: Reuters Od leta 2002 se spopada z depresijo. Foto: Reuters

Pri zdravljenju depresije so ji v veliko pomoč tud njeni štirinožni prijatelji: Leo, Bear in Lucy.

7. Da ji je pri okrevanju po poškodbi kolena pomagal štirinožni prijatelj s podobno poškodbo

Ena od stalnic njene bogate smučarske kariere, v kateri je pretekli teden dosegla 77. zmago v svetovnem pokalu, so poškodbe. Ena od hujših jo je doletela v sezoni 2013/14, ko se je Američanka poskušala vrniti po svetovnem prvenstvu 2013 in upala na nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.

Takole jo je po novi poškodbi kolena iz ciljne arene smuka v Val d`Iseru decembra 2013 pospremil takratni partner Tiger Woods. Vonnova je zaradi te poškodbe izpustila olimpijske igre v Sočiju. | Foto: Getty Images Takole jo je po novi poškodbi kolena iz ciljne arene smuka v Val d`Iseru decembra 2013 pospremil takratni partner Tiger Woods. Vonnova je zaradi te poškodbe izpustila olimpijske igre v Sočiju. Foto: Getty Images

Najprej je v pripravah na novo sezono v Koloradu znova padla in obnovila poškodbo kolena, a vztrajala tudi na tekmah svetovnega pokala. Na decembrskem smuku v Val d`Iseru sta sledila grozovit padec in nova huda poškodba kolena.

Namesto na olimpijske igre se je odpravila na novo rehabilitacijo. Da bi bila ta vsaj nekoliko lažja, je dan zatem, ko je sporočila, da so sanje o Sočiju končane, iz zavetišča za živali posvojila štirinožnega prijatelja Lea.

Devetmesečni Leo se je imel takrat podobne težave kot njegova lastnica. Okreval je po poškodbi kolena, potem ko ga je na parkirišču zbil avtomobil.

8. Da je lastnica treh psov in črede krav, ki živijo v Avstriji

Leo pa ni edini štirinožni prijatelj ameriške superzvezdnice. V njeni družbi boste vedno srečali najmanj enega psa. Če to ne bo Leo, bo to Bear, če ne onadva, pa prikupna psička Lucy, ki jo spremlja na prizoriščih svetovnega pokala.

Psička Lucy jo je spremljala tudi na prizorišču svetovnega pokala v Zauchenseeju v Avstriji. | Foto: Reuters Psička Lucy jo je spremljala tudi na prizorišču svetovnega pokala v Zauchenseeju v Avstriji. Foto: Reuters

 

Lady and the Tramp style. #raceprep #mydogiscrazy @vonndogs

A photo posted by Lindsey Vonn (@lindseyvonn) on

No, in če je vsem znano, da je Vonnova velika ljubiteljica psov, pa je manj znano, da je tudi lastnica cele črede krav. Njihova skupna zgodba se je začela sestavljati leta 2006, ko je Vonnova v Val d’Iseru v Franciji zmagala v smuku.

Kot zmagovalki ji je pripadel ček za pet tisoč evrov ali pa ... krava. Izbrala je kravo, in ker je bilo to olimpijsko leto, ji je nadela ime Olympe. Ta je kmalu skotila telička, ki ga je Lindsey poimenovala Sunny. Naslednji je dobil ime Karin po Lindseyjini sestri in tako naprej. Tudi Sunny je imela potomce, telička in telico, ki sta dobila imeni Don in Shirley, imeni starih staršev Vonnove.

Telička je dobila tudi za zmago v Val d'Iseru leta 2014.  | Foto: Reuters Telička je dobila tudi za zmago v Val d'Iseru leta 2014. Foto: Reuters

Lindsey Vonn | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ker pa Vonnova v Val d’Iseru ni zmagala samo enkrat, je kot zmagovalka v dar prejela še eno kravjo prijateljico. V čast svoji fizioterapevtki Lindsay Winninger jo je poimenovala Winnie.

A tu se živalska štorija še ne konča. Vonnova je tudi za zmago na svetovnem prvenstvu leta 2009 dobila žival, in sicer kozo, ki jo je po svoji sestri poimenovala Laura. Krave in koza živijo blizu kraja Kirchberg v Avstriji.

9. Da je na njenem sanjskem seznamu povabljencev na večerjo Roger Federer

Smučanje ni edina športna strast Vonnove, ki naj bi trenirala od šest do osem ur na dan, šest dni v tednu. Kot pravi, obožuje tenis, rada pa skoči tudi v tople kraje in odkriva podmorski svet.

Ko Lindsey Vonn ni v vlogi tekmovalke, se rada udeležuje različnih športnih prireditev. Roger Federer je eden od njej najbolj ljubih športnikov. | Foto: Reuters Ko Lindsey Vonn ni v vlogi tekmovalke, se rada udeležuje različnih športnih prireditev. Roger Federer je eden od njej najbolj ljubih športnikov. Foto: Reuters

Ko ne tekmuje, se rada znajde v vlogi gledalke športnih prireditev. Na njenem seznamu je vse od tenisa, formule 1, košarkarskih tekem lige NBA do golfa (predvsem v času, ko je prijateljevala s Tigerjem Woodsom).

Njen najljubši teniški igralec je Roger Federer. Na svoj sanjski seznam povabljencev na večerjo je ob sestrah Karin in Lauren ter prijateljicah Vanessi in Lindsay uvrstila še Švicarja.

Prostega časa ne nameni le športu, pač pa se zna sproščati tudi ob dobri knjigi in nanizankah. Njena najljubša je bila Zakon in red, v kateri je celo nastopila. V zadnji epizodi je odigrala vlogo administratorke. Po snemanju je dejala, da ne izključuje možnosti, da bi se še kdaj vrnila v filmsko industrijo.

Na snemanju nanizanke Zakon in red.

Zanimivost s plaže: za ameriško revijo pozirala oblečena samo v barvo

Odlično se znajde tudi pred fotoaparati. Lani se je kot ena od treh profesionalnih športnic (drugi dve sta teniška igralka Carolina Wozniacki in borka Ronda Rousey) fotografirala za ameriško revijo Sports Illustrated Swimsuit, oblečena zgolj v barvo, ki je spominjala na enodelne kopalke. Naj bodo na tej točki fotografije dovolj ...
 


Brez treninga ni šlo niti na snemanju:

10. Da se najraje pregreši z zmrznjenim jogurtom

Čeprav se večino dni v času treningov – trenira okoli devet polnih mesecev na leto – strogo drži jedilnika, s katerim premaguje napore in ostaja v formi, ne skriva, da včasih pride dan, ko ne zmore ubežati pregrehi.

 

Want to know what I eat?! Check out my latest @bonappetitmag article....it may include froyo 😁 link in my bio

A photo posted by Lindsey Vonn (@lindseyvonn) on

Njena največja je zmrznjen jogurt. Celo tako velika, da je na vprašanje bonappetit.com, kaj bi bila, če bi se reinkarnirala kot hrana, kot iz stopa izstrelila: "Zmrznjen jogurt." Zakaj? "Če bi se že reinkarnirala, bi želela nekoga osrečiti tako, kot mene osrečuje zmrznjen jogurt."

Najraje ima okus vaniljevega in čokoladnega vrtinca, pogosto pa je posut z bomboni M&M.

Ne spreglejte