Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 4. 2009,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 4. 2009, 14.17

8 let

Dejan Školnik: Sanjam o Mariboru v ligi prvakov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 29. krogu PrveLige Telekom Slovenije je pri zmagi Maribora nad Rudarjem s 4:1, ki je vijoličaste utrdila na prvem mestu, blestel mladi Dejan Školnik in si prislužil naziv Sportalovega igralca kroga.

Nogometaša, ki je letos dopolnil 20 let, bi lahko označili za velikega upa slovenskega nogometa, a žal ni tako. Pred časom se je odločil, da bo igral za domovino svojih staršev in začel nastopati za mlado hrvaško reprezentančno selekcijo. O temi, ki je dvignila veliko prahu, pametno molči. ''Lahko rečem le to, da nihče ni pritiskal name, ko sem se odločil tako, kot sem se. Več o tej temi ne bom govoril. Trenutno sem član Maribora in razmišljam le o tem, kako bi s soigralci dosegal čim boljše rezultate,'' je povedal mladenič, ki je nogomet pri Mariboru začel igrati, ko je bil star sedem let. Pri 14 letih je odšel v Železničar, pri katerem je ostal tri leta, nato pa se vrnil v vijoličasti dres. In se kmalu prebil v člansko moštvo.

Po zmagi nad konkurentom za naslov v minulem krogu ima Maribor na prvem mestu prvenstvene razpredelnice sedem tekem pred koncem devet točk prednosti. Je prvenstvo odločeno? Ne še. Teoretično nas lahko MIK CM Celje in še nekateri drugi klubi prehitijo. Dokler je tako, ni še nič odločenega. Čaka nas še sedem zelo zahtevnih tekem. Na vsaki tekmi bomo trepetali za zmago. Upam, da se bomo na koncu veselili. A se zavedamo, da bomo morali dati vse od sebe. Vse ekipe v elitni slovenski ligi so zelo kakovostne. Ko je kdo v formi in v naletu, ga je težko premagati. Lep primer je Gorica, ki je imela v tej sezoni veliko nihanj, a je trenutno v zelo dobri formi. Sploh je pa v naši ligi tako, da lahko vsak premaga vsakogar. Tudi ekipe, ki se borijo za obstanek, so zelo nevarne. Ni velikih razlik, kar je dokazalo Primorje, ko nas je presenetilo.

V boju za lovoriko ste tudi v pokalu Hervis. V polfinalu igrate proti Interblocku. V Ljubljani ste na prvi tekmi remizirali z 2:2. Rezultat je vsekakor ugoden, a še zdaleč ne tak, da bi lahko že razmišljali o finalu. Verjamem pa, da nam bo uspelo. Na povratni tekmi pričakujem veliko število gledalcev, ki nas bodo ponesli do finala. Zelo lepo bi se bilo bojevati za pokalno lovoriko. Vemo, da bo finale pokala letos gostil Ljudski vrt. Če bo v finalu igral Maribor, se obeta zelo velik spektakel.

Vaši nasprotniki so poskrbeli za manjšo afero, ko na zadnje reprezentančne akcije mlajših selekcij niso poslali nekaterih igralcev. Bojda zaradi preutrujenosti. Ne vem, kaj se je dogajalo. To, zakaj niso prišli in kaj se je zgodilo, ni moja stvar. Lahko rečem le to, da mora igranje za reprezentančne selekcije vsakomur predstavljati prioriteto. Državna selekcija mora biti vselej na prvem mestu.

V tej sezoni ste se dokončno uveljavili v slovenskem nogometnem prostoru. Postali ste eden izmed nosilcev igre Maribora. Ste presenečeni? Niti ne. Na vsakem treningu in tekmi dam vse od sebe in se trudim po svojih najboljših močeh. Poznajo se rezultati mojega trdega dela. Želel sem se uveljaviti v mariborskem moštvu, kar mi je zdaj uspelo. Seveda sem zelo ponosen, a se ne nameravam ustaviti. Še naprej se bom trudil in skušal biti čim boljši.

Načrti za prihodnost? S tem se niti najmanj ne obremenjujem. Z Mariborom sem pogodbeno vezan do leta 2012 in se mi nikamor ne mudi. Sem še mlad. V tujino me še ne vleče. Z Mariborom bi rad kaj osvojil in dosegel več dobrih rezultatov, nato pa bom začel razmišljati o odhodu v tujino. A o tem, kam in kako, bom razglabljal takrat. Za zdaj sem povsem osredotočen na igranje v vijoličastem dresu in imam veliko motivov.

Kaj lahko Maribor naredi v Evropi? Veliko. Maribor je velik klub, ki ima vselej visoke cilje. Mariborsko občinstvo nas vselej ponese in si želi evropske tekme. Igralcem tribune in vzdušje, ki vlada v klubu in okoli njega, daje velike motive. Prepričan sem, da bomo Slovenijo v prihodnji sezoni dobro zastopali. Verjamem, da bomo dosegli dober rezultat. Ker bo sistem evropskih pokalov v prihodnji sezoni nekoliko spremenjen, nam bo nekoliko lažje. Imeli bomo veliko priložnost, da kaj naredimo.

Lahko, podobno kot v sezoni 1999/00, Maribor igra v ligi prvakov? Zakaj pa ne? Enkrat se bodo ti časi ponovili, o tem sem prepričan. Dobro se spomnim tistih zlatih časov mariborskega nogometa. Takrat sem bil še otrok, a sem skupaj z vrstniki z velikimi očmi spremljal odlične rezultate, ki jih je dosegala takratna ekipa Bojana Prašnikarja. Vsak nogometaš si želi, da bi nekoč pred polnim Ljudskim vrtom igral proti ekipam, kot so Lazio, Dinamo Kijev in Bayer Leverkusen. Ko smo spremljali te spektakularne tekme na najvišji evropski ravni, smo vsi sanjali o tem, da bi nekoč tudi sami nastopili v njih. Še vedno je tako in verjamemo, da nam bo nekoč uspelo.

Športni direktor Zlatko Zahovič, trener Darko Milanič in kapetan ekipe Zoran Pavlovič so glavni kreatorji prenovljenega Maribora. Se strinjate? Seveda. Gre za ljudi, ki dobro vedo, kaj je nogomet in imajo veliko izkušenj z nogometom na najvišji evropski ravni. Zelo smo veseli, da jih lahko imamo. Odnos z njimi je zelo profesionalen. Ve se, kdo ima avtoriteto. Na tem področju ni niti najmanjših problemov. Vesel sem, da lahko sodelujem s tako eminentnimi imeni, ki pa so do nas, malce mlajših nogometašev, vselej zelo prijazni in pripravljeni za nasvet. Vsi trije so zelo v redu. Z njimi se odlično razumem.

Ne spreglejte