Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
1. 2. 2008,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 17.19

8 let

Blejci po ognjenem krstu izkušenejši

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav se je ekipa Bleda poslovila po prvem delu odbojkarske lige prvakov, je na evropski sceni vsekakor pustila pečat in si nabrala dragocene izkušnje.

Z debitansko sezono mora biti ekipa ACH Volley Bleda zadovoljna, saj je že ob ognjenem krstu pobrala dve zmagi in bila do zadnjega, šestega kroga v igri za napredovanje v končnico dvanajstih najboljših v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Tega marsikdo ni pričakoval, saj so bili naši fantje v elitni druščini popolni »zelenci«.

Izkupiček - dve zmagi in štirje porazi – ne kaže popolne slike. Blejci so namreč tudi ob neuspehih pokazali značaj in se borili po najboljših močeh. Dejstvo je, da proti absolutnemu favoritu v skupini F, Dinamu iz Moskve, niso imeli nikakršnih možnosti za končni uspeh, zato ne čudi dvojni poraz z 0:3.

Boleč je bil še posebej tisti v Tivoliju, ko so imeli senzacionalno zmago na dosegu roke, a so povsem odpovedali v končnicah nizov. Paniko in veliko živčnost v zadnjih minutah gre pripisati neizkušenosti na evropski sceni. Ko se je tekma lomila, ni bilo dovolj moči, znanja, hrabrosti. Če smo iskreni, jim tudi Dinamo ni dovolil, da bi zmagali. Ruski klub je bil boljši, ko je bilo to najbolj potrebno (ko je dvakrat zaostajal z 22:24). Poznalo se je, da imajo v ekipi Bleda izkušnje z močnimi evropskimi tekmami le Čuturič, Škorc in Satler. To pa je bilo bistveno premalo, da bi lahko enakovredno konkurirala ruskemu velikanu. In če vemo, da ima Dinamo 11 milijonov evrov proračuna, Bled pa več kot desetkrat manj, se to seveda odraža tudi v igralskem kadru. Pri Rusih ima, denimo, eden najboljših svetovnih odbojkarjev Poltavski letno plačo 1,2 milijona evrov, kar je toliko kot celotna ekipa Bleda.

S kakovostjo pa je lahko naš klub tekmoval z ostalima dvema rivaloma v skupini, Parizom in Maaseikom, čeprav sta imela več kot petkrat večji proračun. Razliko so slovenski prvaki premostili s srčnostjo. Tako smo lahko gledali izjemno tesne tekme med trojico. Vsekakor si je Bled po prikazanem zaslužil napredovanje, a tudi Maaseik. Če bi namreč Dinamo v zadnjem krogu igral tako kot prej – ko je na petih tekmah oddal vsega dva niza in še ta v uvodnem krogu, ko se je uigraval – bi namreč končnico 12 videl prav belgijski klub. In zakaj je napredoval ravno Pariz, ki je izgubil prve tri tekme? Ker je Dinamo na odločilni tekmi igral s petimi rezervisti. In ker je bila tekma že vnaprej dogovorjena. Ob dveh odbojkarskih velikanih ni bilo prostora za »malčka« Bled in Maaseik. Skozi prizmo medijev bi si vsekakor preboj med »Top 12« zaslužila slovenski in belgijski klub, saj sta doma vrhunsko poskrbela za sedmo silo, medtem ko sta Pariz in Moskva postregla z nemogočimi pogoji za sedmo silo. Človek je dobil občutek, kot da gre za organizacijo kakšne vaške lige in ne za ligo prvakov. Smešno je tudi dejstvo, da je bila dvorana v Tivoliju in Breeju nabito polna (več kot 3000 gledalcev), Moskva in Pariz pa sta ob gostovanju Bleda skupaj nabrala 500 odbojkarskih navdušencev. Da o atmosferi niti ne pišemo. Našemu klubu je v prvi sezoni lige prvakov uspelo v prestolnico privabiti neverjetno število gledalcev: po sramežljivem uvodnem krogu proti Maaseiku in zmagi nad njim sta bili tekmi s Parizom in Dinamom razprodani. Slovenci so torej vrhunski odbojki dali domovinsko pravico in jo vzeli za svojo. Popularnost tega športa je dosegla neslutene razsežnosti. Upamo si trditi, da bi ob morebitnem napredovanju Bleda organizator moral razmišljati o veliki ledeni dvorani v Tivoliju.

A kljub vsemu ne gre prezreti dejstva, da si je naš klub usodo spisal sam. Nekatere tekme je namreč odigral na visoki ravni, drugih pač ne. Prav velika nihanja v igri pa so tipična značilnost neizkušenih ekip. To bo vsekakor potrebno popraviti, če bodo naši fantje hoteli doseči kaj več v ligi prvakov. Zagotovo bi morali nujno zmagati v gosteh, kar se tokrat ni zgodilo, saj so trikrat izgubili. Edini zmagi sta bili priborjeni na domačem terenu, ob velikanski podpori publike, ki je dihala s svojimi ljubljenci. Morebiti bi lahko bil Bled v tujini uspešen že na debiju, če ga ne bi ves čas pestile poškodbe. Ekipa nikoli ni bila kompletna, zato niti na eni tekmi ni mogla igrati tako, kot zna. Trener Baltič je vselej moral poskušati kaj novega v sistemu igre, saj so igralci prihajali in odhajali: na eni tekmi se je nekdo v igro, drugi pa se poškodoval. Novo priložnost za dokazovanje v ligi prvakov bodo Blejci skoraj gotovo imeli že v prihodnji sezoni 2008/09, saj ima Slovenija eno zagotovljeno mesto. Seveda pa bodo morali pred tem še ubraniti naslov državnega prvaka. Njihov tekmec za prevlado bo Salonit Anhovo.

Ne spreglejte