Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 12.07

8 let

B. Bukovec: Dobila bom še eno kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Le kdo ne pozna Brigite Bukovec, prve slovenske atletinje devetdesetih let prejšnjega tisočletja.

Po končani športni karieri se je predvsem posvetila svoji družini, še vedno pa je vsaj malo prisotna pri svoji ljubezni iz mladosti - atletiki. Olimpijska podprvakinja iz Atlante se je od aktivne športne kariere poslovila pred štirimi leti, kot pa je sama povedala, tudi sedaj v "novem življenju" neizmerno uživa. Sportal jo je obiskal na njenem domu.

Od olimpijske kolajne v Atlanti je minilo skoraj že osem let … To je tako težko opisati, kaj se je tam dogajalo. To je nekaj najlepšega kar se mi je zgodilo v karieri. Vsak športnik, ki ima visoke cilje starta na to - da nastopi na olimpijskih igrah in da na največjem športnem dogodku naredi največ. Če pa osvoji še kolajno je to zagotovo vrhunec kariere. Meni je to uspelo. Moram pa priznati, da ne obujam preveč spominov - samo kolajno, posnetke mojega teka. Za to bolj skrbi moja mama, ko mi vsake toliko časa zavrti posnetek mojega tega.

Ste še vedno aktivni v atletiki? Imam svojo atletsko šolo za otroke. Vedno sem si želela ostati v svojem najljubšem športu, tako da se mi je izpolnila tudi ta želja. Jaz nisem trener, saj tega ne niti ne obvladam. Če po pravici povem, me delo trenerja niti ne zanima. Bolj kot to skrbim za organizacijo kluba. To mi zelo odgovarja in uživam v tem, da se ne da opisati z besedami.

Pa se kdaj kakšen atlet zateče k vam po kakršnikoli nasvet? Moram povedati, da so me večkrat kot sami atleti klicali trenerji, starši od otrok, ki se ukvarjajo s kraljico športa. Od teh, ki pa so sedaj v vrhu slovenske atletike, se je pa le redko kdo oglasil pri meni. Sicer pa vsakemu rada povem vse o svojem delu v atletiki, če pa mu to še pomaga, sem pa zadovoljna tudi jaz. Sem pa pripravljena sodelovati z vsemi športniki, ne samo atleti.

Imate še kakšne stike s svojimi konkurentkami? Sama niti ne toliko. Sem pa dobra prijateljica z Alenko Bikar in mi pozdrave takratnih mojih sotekmovalk prenaša kar ona. Imam tudi stike z mojim menegerjem Harijem, ki me je večkrat tudi obiskal. Vidim, da tisti, ki so ostali iz mojih časov, če se tako izrazim, vedno vprašajo zame in me lepo pozdravijo. Sem se pa večkrat slišala s Francozinjo Patricijo Gerar, ki mi je obljubila, da me bo obiskala.

Odločitev o prenehanju kariere je bila zagotovo težka … Mislim, da moraš biti takšna oseba, da to rečeš in to potem tudi narediš. Športna kariera namreč traja zelo kratek čas Jaz sem si vedno rekla, da ko mi bo šlo, ne bom poškodovana in bom še naprej uživala v tem, bom vztrajala. Prišla je poškodba, ki se mi je vlekla dve leti. Želela sem odteči tudi normo za olimpijske igre leta 2000 in ko mi to ni uspelo, sem videla, da več nima smisla. Ko si enkrat na vrhu hočeš tam tudi ostati. Jaz sem realna oseba in vedela sem, da bom vrhunske rezultate težko ohranila. Nekateri sicer takrat še vedno vztrajajo, saj mislijo, da se bodo vrnili v špico oz. da ne znajo početi nič drugega.

Koliko se spremeni življenje? To je popolnoma nekaj drugega. 100 odstotna sprememba. Še med kariero so me novinarji spraševali, kaj bom počela, ko bom zapustila svet športa. Moj odgovor je bil preprost: zdajle počnem to v čemer uživam in sploh ne razmišljam o čem drugem. Za to bo dovolj časa potem. In to se res zgodilo. Enostavno sem končala. Odločitev je padla in živeti sem začela naprej. Moram priznati, da sem se tudi naveličala nenehnih potovanj. Tudi zdaj uživam. Moram povedati, da je z otroki mogoče celo bolj naporno kot biti športnik.

Ste poleg svoje atletske šole še kako drugače povezani s športom? Sem v upravnem odboru atletske zveze, čeprav moram priznati, da sem bila v zadnjem času bolj malo prisotna. Sem, če ne drugega, pa vsak dan na stadionu. Tam mi je najlepše. Tudi na kavo grem najraje tja.

Koliko spremljate šport? Ga, vendar ne fanatično. Sicer vem kaj se dogaja, v kakšne posebne analize pa se ne spuščam. Mi pa tudi uide kakšen atletski miting.

Kje so meje v kraljici športa? Jaz težko rečem, kje so meje. Lahko pa mirno povem, da bodo rezultati še boljši, dokler ne bo doping še bolj poostren.

Pa se da dobre rezultate dosegati tudi brez dopinga? Jaz mislim, da je veliko dobrih športnikov dobrih brez prepovedanih poživil. Splošno mnenje je drugačno, vendar moramo vedeti, da je razlika med dodatki v prehrani in neposrednim dopingom.Vse je pod nadzorom medicine. Tudi vitamine in proteine moraš jemati pod nazorom strokovnjakov. Če si pameten in če maš dobro ekipo, ki je poštena potem je vse ok.

Vaša družina verjetno nestrpno pričakuje novega člana … Lahko rečem, da bo to še ena kolajna v mojem življenju. Že sedaj, ko smo trije smo zelo srečni in vsi že komaj čakamo na še enega fanta. Na svet bo privekal konec julija. To bo že tretji fant v naši družini.

Ne spreglejte