Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2022,
13.21

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2023 Slovenska rokometna reprezentanca Vid Kavtičnik Gorazd Škof Luka Žvižej Uroš Zorman

Četrtek, 3. 3. 2022, 13.21

2 leti, 2 meseca

Slovenska rokometna reprezentanca

Zormanu na pomoč nekdanji soigralci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Slovenska rokometna reprezentanca, trening, Uroš Zorman | Uroš Zorman je danes predstavil svoj strokovni štab. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Uroš Zorman je danes predstavil svoj strokovni štab.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Novi selektor slovenske moške rokometne reprezentance Uroš Zorman je danes predstavil svoj strokovni štab, ki ga sestavljajo sami njegovi nekdanji reprezentančni soigralci. Zormanu bo kot pomočnik trenerja pomagal Luka Žvižej, Gorazd Škof bo trener vratarjev, Vid Kavtičnik pa bo po novem direktor reprezentance. Ob tem je Zorman obelodanil še širši seznam igralcev za bližnji tekmi z Italijo v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem 2023.

Uroš Zorman je 10. februarja tudi uradno prevzel vodenje slovenske rokometne izbrane vrste. Nekdanji rokometaš je moral kar hitro zavihati rokave, saj je pred izbrano vrsto že nov velik izziv, in sicer kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Ob tem je Zorman danes predstavil še strokovni štab, v katerem ni večjih presenečenj. Že od začetka se je namigovalo, da bo njegova desna roka trener Maribora, Luka Žvižej, kar se je na koncu izkazalo za resnično. Vratarji bodo trenirali pod okriljem Gorazda Škofa, direktor reprezentance pa je postal Vid Kavtičnik.

"Vesel sem, da lahko izrečem dobrodošlico do še včeraj trem vrhunskim rokometašem, danes pa nastopajo v novi vlogi. Vsi jih poznamo, vsi vemo, da imajo za sabo fantastične kariere kot igralci, in prepričan sem, da bodo slovenskemu moškemu rokometu ogromno dali tudi v tej novi zgodbi. Vsak dozdajšnji selektor je slovenskemu rokometu nekaj dodal, še posebej bi tu rad poudaril Borisa Deniča, pa tudi Veselina Vujovića, tudi zgodba z Ljubomirjem Vranješem se je začela solidno, pozneje pa se na žalost ni izšlo. Nastopil je čas za novo obdobje, nastopil je čas Uroša Zormana in njegove ekipe. Moram reči, da si je za svojo zasedbo izbral ugledne nekdanje reprezentante. Pred dvema letoma je bilo za Uroša še prezgodaj, da bi prevzel izbrano vrsto, Vid je takrat še igral, Luka pa se je komaj poslovil od igralskih vrst. Zdaj pa je po naše napočil pravi čas za to zgodbo," je ob predstavitvi novega strokovnega štaba slovenske izbrane vrste povedal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac.

Vid Kavtičnik je postal novi direktor reprezentance. | Foto: Reuters Vid Kavtičnik je postal novi direktor reprezentance. Foto: Reuters

Žvižej: Nisem dolgo razmišljal

Z zadovoljstvom je nove moči predstavil tudi novi selektor Zorman. "Vesel sem, da se je ta zgodba začela. Ni bila velika skrivnost, koga si želim v strokovnem štabu, morali smo doreči le še določene podrobnosti. Zahvaljujem se predsedniku RZS in strokovnemu svetu, da so mi pri tem dali proste roke, to mi ogromno pomeni. Vid je bil še pred kratkim kot igralec v stiku s svetovnim rokometom in mislim, da je prava oseba za takšno delo. Luka pa je bil moja izbira za pomočnika. Večino reprezentančne kariere sva preživela skupaj, v tem času pa nisva imela praktično nobenih kratkih stikov, kar mislim, da pove veliko o najinem odnosu. Kot trenerja gojiva podoben slog igre, imava tudi podobno miselnost. Verjamem, da se bova dobro dopolnjevala. V tem štabu bo še Gorazd Škof, s katerim vem, da ne bo nobenih težav. Verjamem, da bo tudi on maksimalno prispeval k uspehu te zgodbe," je svojo odločitev pojasnil slovenski selektor, ki si je v strokovnem štabu želel še enega člana, ki ga ni želel izpostaviti poimensko, a se to na koncu ni izšlo.

Skupaj sta se konec oktobra leta 2019 poslovila od rokometnih igrišč, zdaj pa bosta prevzela vodenje izbrane vrste. | Foto: Rokometna zveza Slovenije Skupaj sta se konec oktobra leta 2019 poslovila od rokometnih igrišč, zdaj pa bosta prevzela vodenje izbrane vrste. Foto: Rokometna zveza Slovenije

Sodelovanje Zormana in Žvižeja sega že globoko v zgodovino, ko sta oba šele začenjala prve rokometne korake. "Vesel sem bil, ko me je Uroš poklical ter predstavil svojo željo oziroma idejo in nisem potreboval dolgo za razmislek. Uroš ima vso mojo podporo in sem mu pripravljen maksimalno pomagati na tej novi poti. To bo velik izziv za vse nas skupaj. Začenjamo nekaj novega, pred sabo imamo veliko stvari. Uroša poznam že res dolgo časa, veliko sva dala čez in mislim, da imava dovolj izkušenj in zdaj tudi že znanja, da bova pomagala reprezentanci," je povedal Žvižej.

Čas je za kvalifikacije za SP

Slovenija bo tako pod novim vodstvom začela misijo svetovno prvenstvo. Slovenske rokometaše v primeru zmage nad Italijani, s katerimi se bodo prvič pomerili 16. marca v Padovi, na povratni tekmi pa 20. marca v Celju, nato med 13. in 16. aprilom čakata še dve tekmi s Srbi. Prva bo v Sloveniji, povratna v Srbiji, skupni zmagovalci pa se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmu, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter v Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Na seznamu ni Blaža Janca, ki okreva po operaciji slepiča. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na seznamu ni Blaža Janca, ki okreva po operaciji slepiča. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na seznamu ni Blaža Janca, saj je konec tedna prestal operacijo slepiča, se pa v izbrano vrsto vračajo Dean Bombač, Klemen Ferlin in Matej Gaber. Igranje v reprezentančnem dresu je zavrnil igralec Szegeda, ki je v zadnjem času v dobri formi, Mario Šoštarić, ki je Zormanu sporočil, da se je že decembra odločil, da zaradi osebnih razlogov ne bo več igral v reprezentančnem dresu.

Seznam slovenske izbrane vrste:

Vratarji: Jože Baznik (Rennes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Miljan Vujović (Stuttgart).

Krilni igralci: Darko Cingesar (Urbanscape Loka), Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Domen Novak (Wetzlar).

Zunanji igralci: Nik Henigman, Dean Bombač, Borut Mačkovšek (vsi Pick Szeged), Aleks Kavčič (Zagreb), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), Miha Zarabec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Nejc Cehte (Hannover) in Matic Grošelj (Chartres)

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem,), Matej Gaber (Pick Szeged) in Miha Kavčič (Nexe Našice).

Zorman je ob tem predstavil še širši spisek igralcev, ki bodo priskočili na pomoč, če se bodo v izbrani vrsti pojavile poškodbe. Na širšem seznamu so Urh Kastelic (Göppingen), Urban Lesjak (Hannover), Dragan Gajić (Limoges), Jan Jurečič (Wisla Plock), Tadej Kljub (Benfica), Jaka Malus (Meškov Brest), Uroš Miličevič (Riko Ribnica), Rok Ovniček (Nantes), Darko Stojnič (Tatabanya), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško) in Miha Žvižej (Ribe Esbjerg). 

"To je naša prva reprezentančna akcija, na kateri hočem videti še vse malce širše, pozneje bo to drugače. Poklical sem večino teh 35 igralcev in razložil situacijo, jim razložil, kakšna bo njihova vloga oziroma kje stojijo, in vsi so to sprejeli zelo korektno. Mislim, da bodo zdaj vsaj rekli, nekdo nas je le poklical in razložil, kako stojijo zadeve. Že v štartu sem povedal, da tako, kot se bomo odločili, tako bo. Tisti, ki tega ne bo sprejel, nima tu kaj iskati," je bil jasen Zorman.

Preberite še:

Vid Kavtičnik
Sportal Vid Kavtičnik v povsem novi vlogi
Blaž Janc
Sportal Blaž Janc je moral na operacijo
Uroš Zorman
Sportal Novi slovenski selektor opozoril na glavno težavo
Ne spreglejte