Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
9. 4. 2015,
9.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krim rokomet arbitraža

Četrtek, 9. 4. 2015, 9.47

6 let, 7 mesecev

Zagorje bo sprožilo vse postopke, ki jih bo lahko

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pokalna tekma med rokometašicami Krima in Zagorja je bila odigrana konec januarja, z veliko zamudo tudi registrirana v korist Ljubljančank, a še vedno buri duhove.

Krim se je medtem že uvrstil na zaključni turnir slovenskega rokometnega pokala, a še vedno se precej govori o tekmi osmine finala tega tekmovanja. Krimovke so 25. januarja premagale Zagorje z 28:24, a so se Zasavke pritožile, ker so imele Ljubljančanke v ekipi dve kadetinji, kar se po pravilniku lahko tolmači kot sporno.

Deseti člen Pravilnika o rokometnih tekmovanjih (PORT) v svojem tretjem odstavku namreč pravi: "Igralke lahko nastopajo le za dve starostni kategoriji, in sicer v svoji starostni kategoriji in še v prvi naslednji. V primeru, da klub nima naslednje starostne kategorije, lahko igralke nastopajo za drugo starostno kategorijo do vključno starejših deklic." Že naslednji, četrti odstavek pa zapoveduje: "Največ 3 kadetinje lahko nastopajo na eni tekmi za člansko ekipo."

Iz Zagorja je na Rokometno zveza Slovenije (RZS) torej romala pritožba, ki jo je komisija za arbitražo po dveh zasedanjih posvetovalnega organa, statutarnega odbora, ki je na drugem po razširjeni preučitvi gradiva spremenil svoje mnenje, zavrnila. Statutarni odbor je RZS tudi naročil čimprejšnjo razjasnitev spornega pravila, da ne bo več nedvoumnosti.

"To je minus za slovenski rokomet"

Pri slovenskih podprvakinjah so še vedno prepričani o svojem prav. "Da je statutarni odbor pod pritiskom Krima mnenje spremenil in naročil popravo pravil … To se lahko dogaja le v slovenskem rokometu. Če ne bodo vsi klubi videli, da je to velika napaka, bo ženski rokomet šel gotovo še bolj navzdol. Zadeva še ni končana. Pritožili se bomo, kamor se lahko. Na Olimpijski komite Slovenije, vložili smo zahtevo za varstvo zakonitosti … Gre za pravila, ki so prikrojena Krimu, kar se je videlo že velikokrat. To je minus za slovenski rokomet. Če nam ne bo uspelo, bomo šli še na civilno sodišče," pravi trener Bojan Voglar.

"Nismo edini klub, ki tako ravna"

Članica izvršnega odbora Krima Deja Ivanović navedb ni želela komentirati. "Kdor molči, desetim odgovori. Takšno odločitev smo pričakovali. Kadetinji smo dali v ekipo zavestno. Očitno moraš biti kaznovan, če imaš preveč igralk. Nismo edini klub, ki tako ravna. Na žalost Zagorja se je tekma odločila na igrišču, ne za zeleno mizo," je povedala nekdanja odlična krožna napadalka.

Za rokomet ni niti najmanj dobro, da dobivajo členi in akti več pozornosti kot igrišče. A zdi se, da je glavni kamen spotike nastal na junijski skupščini, ko je bila velikanska večina pozornosti namenjena ligi Seha, za dokončno razjasnitev, določitev in zapis nedvoumnih pravil pa je v poletni sopari zmanjkalo pozornosti.

Ne spreglejte