Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
17.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Uroš Bregar Bojan Voglar Krim Mercator Krim Mercator ŽRK Zagorje

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 17.44

6 let, 6 mesecev

Še nikdar videna anomalija v državnem prvenstvu

Vrtičkarska dejavnost: končnica je, končnice ni ...

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

zagorje rokomet | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Žensko rokometno prvenstvo je z glasovanjem komaj dober mesec pred koncem ostalo brez (nedorečene) končnice. Osem klubov je preglasovalo tri, ki so si je želeli.

Že (skoraj) dogovorjena končnica za žensko rokometno prvenstvo s predvidoma tremi skupinami – za prvaka, za mesta od 5. do 8. in za obstanek – je padla v vodo. Iz bizarnega, a obenem za resno tekmovanje, kakršno naj bi prva liga bila, povsem nepojmljivega razloga: klubi bi jo morali potrditi pred sezono, a je niso. O njej so glasovali prejšnji teden, komaj dober mesec pred koncem rednega dela prvenstva.

Klubi so se odločili vrtičkarsko – naredili so tako, kot večini trenutno ustreza. Ne pa za dolgoročnejši blagor slovenskega rokometa. Zdaj bodo igralke brez resnih tekem vse do sredine septembra, če pa bi potrdili sklenjene dogovore, pa bi vsaka ekipa odigrala še vsaj nekaj tekem. Celjanke in Ajdovke bi se bojevale za Evropo, Velenjčanke pa za obstanek. To so trije glasovi za, od katerih je bila glasnejša preostala osmerica.

Ajdovke so predstavljale manjšino, ki je bila za končnico. | Foto: Sportida Ajdovke so predstavljale manjšino, ki je bila za končnico. Foto: Sportida

Ostri Ajdovci

Matej Smrekar, zdaj že nekdanji predsednik združenja ženskih prvoligašev, ki je pred kratkim odstopil iz osebnih razlogov, je bil najbolj odgovoren za vodenje tekmovanja. Po nekaj podvprašanjih se je le omehčal in priznal: "Res je, pri tem nimamo kaj. Aktivnosti smo sprožili zelo pozno." Skupnost ženskih klubov prve lige bo vodil nekdo drug, ki bo moral biti bistveno dejavnejši.

"To je sramota za Rokometno zvezo Slovenije in za vse vpletene, ki bedijo nad 1. A DRL za ženske. Žalostno je, da so proti glasovali ljudje, ki imajo vplivne funkcije v reprezentanci. Tukaj predvsem mislim na trenerja Krima gospoda Bregarja, trenerja Krke gospoda Kranjčiča in pa trenerja Zagorja gospoda Voglarja. Vsi delujejo v članski in mladinski reprezentanci in na koncu so gledali le na svojo korist pri klubu, ne na razvoj igralk in slovenske lige," je bil v izjavi za klubsko spletno stran oster trener Ajdovk Dušan Vidmar. 

Ženska reprezentanca se je prvič po evropskem prvenstvu na Švedskem zbrala v Ljubljani, kjer jo čakata dva treninga, nato pa jo čaka pot v Podgorico. Izbranke Uroša Bregarja, ta je na zbor povabil 18 igralk, med katerimi je novinka le vratarka Krke Maja Vojnovič, bodo v Črni gori odigrale tudi dve tekmi – eno odprto in drugo zaprto za javnost.

V juniju bo slovenska izbrana vrsta s Hrvaško odigrala dve tekmi kvalifikacij za letošnje svetovno prvenstvo, ki bo med 1. in 17. decembrom v Nemčiji. Prva tekma med reprezentancama bo na Hrvaškem (9./10./11. junij), druga v Sloveniji (13./14./15. junij).

Na pripravah v Ljubljani so vratarke Miša Marinček, Amra Pandžić (obe Krim Mercator) in Maja Vojnovič (Krka) ter igralke Neli Irman (Budučnost), Teja Ferfolja (Rotweiss Thun), Ana Gros (Metz), Nina Jeriček, Alja Koren, Polona Barič, Nina Zulič (vse Krim Mercator), Lea Krajnc (Zagnos), Barbara Lazović, Tamara Mavsar (obe Vardar Skopje), Nataša Lepoja, Valentina Panger, Janja Rebolj, Tjaša Stanko (vse Zagorje) in Maja Užmah (Celles sur Belle).
 

Krimov trener: "Neresno"

"Ne bom s prstom kazal na krivca. A kakorkoli obrnemo, je neresno, da o končnici glasujemo 5. marca," je misli ubesedil trener Krima in selektor reprezentance Uroš Bregar.

Uroš Bregar pravi, da bodo zagorske reprezentantke izpad tekem delno nadoknadile s treningi. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Uroš Bregar pravi, da bodo zagorske reprezentantke izpad tekem delno nadoknadile s treningi. Foto: Žiga Zupan/ Sportida
Resda bodo vmes šolske obveznosti in evropsko prvenstvo do 17 let, a nekatere igralke bodo pet mesecev brez tekem. "Če gledamo Krim, imamo do konca sezone še šest tekem državnega prvenstva, še šest v regionalni ligi. Tu sta še pokal in reprezentanca. Vsekakor bomo imeli kaj početi. Če ima kdo premalo tekem, lahko vedno pokliče nas za kakšno prijateljsko, če bomo le imeli čas," obljublja Bregar z dodatkom, da bodo na primer reprezentantke iz Zagorja primanjkljaj nadoknadile z reprezentančnimi treningi.

Tudi v Zagorju ne končnici

Da, tudi v Zagorju so bili proti končnici. Razlog je logičen. Do naslova državnega prvaka ne morejo več, tekme pa stanejo … "S finančnega vidika nam položaj ustreza, za slovenski rokomet pa ni dober. Napaka je bila storjena pri dogovorih za končnico," pravi trener za zdaj še prvakinj Voglar.

Tudi v zagorskem klubu so glasovali proti končnici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi v zagorskem klubu so glasovali proti končnici. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zamudili "le" pol leta

Kako natančno pa se je zgodil ta absurdni položaj, je pojasnil komisar ženske lige Goran Debelak: "Pogovarjali smo se, predlog je bil, da bi se končnica igrala, tudi koledar je bil predviden. Nedorečena sta ostala prenos točk in sistem, na to sem opozarjal septembra. Med klube smo pred kratkim poslali predlog s prenosom točk iz rednega dela, odločili so se, da končnice ne bo." Odločiti bi se morali pred septembrskim začetkom prvenstva, zamudili so "le" pol leta.

Končnica je trenutno najbolj akutna težava ženskega prvenstva, še zdaleč pa ne edina. Liga je z medijskega vidika klinično mrtva. K temu pa gotovo ne pripomore neverjetna razpršenost posameznih tekem v krogih. "Težava je, ker Krim igra na treh frontah. Hvala bogu, da imajo preostali toliko posluha, da mu gredo na roke," je pojasnil. Pa vendarle … Ne morejo biti evropske obveze krimovk, Ajdovk in na začetku sezone tudi Zagorjank razlog za tako radikalno razplastenost igralnih dni. Ekstrem je bil 14. krog, v katerem je bila prav vsaka od petih tekem odigrana v različnih dneh.  

Nekatere igralke bodo brez tekem pet mesecev. | Foto: Sportida Nekatere igralke bodo brez tekem pet mesecev. Foto: Sportida
"Klubi imajo možnost igrati od petka do nedelje. Sreda je rezervni termin za evropske pokale, občasno tekma pride še na kak drug dan. Ni določeno, da se tekme igrajo v točno določenem terminu," je razložil Debelak in zatrdil, da bo problematiko v prihodnje izpostavil na sestanku s klubi. Ti bodo morali visoko zavihati rokave, če bodo želeli prvenstvo in ženski rokomet na sploh potegniti iz brezna.

Ne spreglejte