Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 12. 2013,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kazahstan rokomet

Četrtek, 26. 12. 2013, 15.21

8 let

Vojko Lazar s Kazahstanom uplenil dve kolajni z velikih tekmovanj

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vojko Lazar, primorski trener, ki deluje v Kazahstanu, je tam sklenil svoje drugo leto, ki je bilo zelo uspešno. Vseeno ne ve, ali se bo vrnil. Ima namreč še druge ponudbe.

''Na tekmovalnem področju smo imeli letos kar veliko tekmovanj, predvsem z mladinskimi reprezentancami. Članska reprezentanca, s katero smo se lani v Indoneziji uvrstili na svetovno prvenstvo, a so nas zaradi azijske kvote naknadno črtali, je imela nekoliko manj dela. Kot odgovorni za vse reprezentance sem bil tako v pogonu vse leto. Udeležili smo se azijskih mladinskih olimpijskih iger in osvojili odlično drugo mesto, potem ko smo v polfinalu premagali domačinke Kitajke (pred 5000 gledalci, op. a), v finalu pa morali priznati premoč v tem trenutku najboljši ekipi v Aziji Južni Koreji. Igrali smo na dveh azijskih prvenstvih, do 20 in do 18 let. Z obema reprezentancama smo se neposredno uvrstili na svetovni prvenstvi naslednje leto na Hrvaškem in v Makedoniji. V Bangkoku smo z mladinkami osvojili tretje mesto in bronasto medaljo,'' je o uspešni beri leta 2013 poročal Vojko Lazar, ki je v Kazahstanu vodja vseh selekcij, na klopi pa je sedel tako pri članicah kot mladinkah in mlajših mladinkah.

Njegova ruščina je tekoča, v Kazahstanu, kjer se strastni lovec lahko dejavno ukvarja tudi s svojim najljubšim konjičkom, se je odlično znašel, tamkajšnja zveza si želi z njim še sodelovati. Sam je bolj skeptičen, saj se je v dveh letih najedel tujine, ki pa je vsekakor izkazala interes zanj. Ima namreč ponudbo za vodenje kitajske reprezentance. ''Če po pravici povem, je dve leti, kolikor sem trener v Kazahstanu, zame kar dolga doba in me pošteno vleče domov. Glede na to, da pogodbo podaljšujemo vsako leto, ne vem, kako se bom odločil za naprej. Prej ne kot da,'' priznava trener Gold Cluba iz njegovih zlatih časov, ki z zaskrbljenostjo zre na slovenski rokomet. ''Razen nekaj klubov se vsi ostali borijo za preživetje. Kvaliteta klubskega rokometa je glede na vložena sredstva dobra, a je v upadu, in če odgovorni ne bodo nič storili, se nam ne piše dobro,'' se boji Lazar, ki meni, da liga Seha ne bi prinesla kaj veliko dobrega, prej nasprotno: ''V tej splošni krizi je kot pri večini ostalih športov tudi pri rokometu veliko odvisno od prostovoljcev in ljudi, ki imajo radi šport in jim denar ni na prvem mestu.''

Še vedno je čas, da izkoristimo priložnost

Zadnje pol leta nepričakovane poraze doživlja tudi moška reprezentanca. Lazar, ki bo prihodnje leto star 60 let, iskreno stiska pesti tako za žensko kot moško izbrano vrsto, a je po drugi strani tudi precej oster oziroma kritičen.

''Kar se tiče reprezentančnega rokometa, lahko rečem, da je stanje v ženski reprezentanci v tem trenutku bolj spodbudno kot v moški, čeprav komu to ni všeč. Pri fantih imamo generacijo, ki je sposobna dosegati vrhunske rezultate in se redno uvrščati v sam vrh evropskega in svetovnega rokometa. In kje smo zdaj? Glede na vse pozitivne okoliščine smo osvojili fantastično četrto mesto na SP v Španiji. V rekordno kratkem času smo spravili reprezentanco na raven tretjeligaških evropskih reprezentanc in za to se nihče ne sekira in nihče ne odgovarja. A je kdo naredil analizo naših iger v kvalifikacijah za EP, je kdo analiziral tekme v zdajšnjih kvalifikacijah? Niti slučajno ne bi smeli izgubiti tekme z Belorusi. Neuvrstitev na EP je velik korak nazaj in eventualna neuvrstitev dalje v trenutnih kvalifikacijah bi bila pogubna. A vsi odgovorni so kar prepričani o naši zmagi v Švici. Verjemite, da nam bo v Švici kar trda predla. Da, kvaliteto imamo za gladko zmago, a šepa na več drugih področjih,'' se je proti eni odločilnih tekem kvalifikacij za SP prihodnji mesec, natančneje 9. januarja, ozrl kozinski strokovnjak.

''Nisem merodajen, da nekomu solim pamet, a mislim, da imam dovolj kilometrine, da izrazim svoje mnenje, ki je v tem trenutku kritično. Tiščanje glave v pesek nas ne bo pripeljalo nikamor. Po zamujeni eni priložnosti je še vedno čas, da druge ne izpustimo iz rok,'' se pozitivnega razpleta v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo vseeno nadeja najboljši strelec kozinskega Jadrana vseh časov.

Ne spreglejte