Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
24. 9. 2016,
21.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Veselin Vujović Branko Tamše rokomet liga prvakov Celje Pivovarna Laško PPD Zagreb

Sobota, 24. 9. 2016, 21.43

6 let, 6 mesecev

Po zmagi celjskih rokometašev nad Zagrebom

Veselin Vujović tolažbo po porazu v Celju našel v slovenskem pregovoru

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
celje zagreb florijani | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ligo prvakov so celjski rokometaši odprli s prestižno zmago na derbiju z Zagrebom (30:28), ki ga vodi slovenski selektor Veselin Vujović, čeprav vseskozi vsekakor niso blesteli. Naslednja tekma bo že v sredo pri nemškem prvaku Rhein-Neckarju.

Potem ko so oba dvoboja z Zagrebom v lanski sezoni Celjani izgubili, so tokrat – čeprav so pred tekmo priznavali, da forma ni najboljša – dobili zadoščenje. Hrvaški prvak je padel s 30:28 (14:13), slovenski pa je najboljše prihranil za zadnjih 15 minut tekme in odlično preživel tudi obdobje, ko je imel dva igralca manj. Pri Zagrebu je strelsko blestel Stipe Mandalinić z desetimi goli.

Luka Žvižej se je izkazal z zbranostjo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka Žvižej se je izkazal z zbranostjo. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Verjamem, da jim je žal"

Luka Žvižej jih je za Celje dosegel sedem, zadel je šest od sedmih sedemmetrovk.

"Zahvalil bi se navijačem za spodbudo. Verjamem, da je tistim, ki so ostali doma, žal in da bodo prišli naslednjič. Navijače potrebujemo tako ob porazih kot zmagah. Vsi smo tu zato, da zmagujemo. Imeli smo lep uvod v ligo prvakov. Moramo stremeti k nadgrajevanju igre in vsekakor ne zaspati na doseženem," je celjski kapetan spomnil na le do približno polovice napolnjeno dvorano, ki je bila sicer v odločilnih trenutkih glasna. Niso bili težava gledalci, ki so prišli, ampak tisti, ki jih ni bilo.

Za derbi takšne ravni s tradicionalnim tekmecem, ki ga za nameček vodi slovenski selektor, v Zagrebu pa igrajo trije reprezentanti, bi se spodobilo bolj napolniti sedeže.

Branko Tamše po tekmi:

Selektor in potica

"Kakor pravite Slovenci: življenje ni potica. V lanski sezoni smo Celjane dvakrat premagali za gol. Celje je imelo vso tekmo nadzor, iniciativo, ključni del se je zgodil, ko smo imeli v drugem polčasu dva igralca več. Tedaj so domači dosegli nekaj golov, mi ne. Želeli smo si zmage, a liga prvakov je zelo dolga. Kar se dobi v gosteh, je bonus. Zagreb ni favorit, Celjanom želim veliko sreče," je po srečanju dejal trener Zagreba in selektor Slovenije Veselin Vujović.

Veselin Vujović je dejal, da je imelo Celje nadzor nad tekmo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselin Vujović je dejal, da je imelo Celje nadzor nad tekmo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovensko gorivo

Na medsebojnem derbiju številka 17 v evropski zgodovini je bil pričakovano glavni poudarek na obrambah. Branko Tamše je imel z izjemo že dlje časa poškodovanega Arthurja Patrianove na voljo vse igralce. Vujović je pogrešal Domagoja Pavlovića in Luko Šebetića.

V prvi postavi Zagreba so pričakovano začeli vsi trije Slovenci – Matevž Skok, Darko Cingesar in David Miklavčič. Svoje talente je še posebej na ogled postavil Miklavčič, ki je dosegel prve tri zagrebške gole, na koncu pet iz petih poskusov,  in poskrbel še za sedemmetrovko. Medtem ko je njegov nekdanji in zdajšnji soigralec Skok Celjanom med drugim obranil kar dva protinapada zapored.

S protinapadi do vodstva

Obramba 5-1 oziroma 3-2-1 pivovarjem nikakor ni uspevala, v njej je bilo preveč prostora. Zabijali so igralci, za katere se je vedelo, da so najnevarnejši, na primer Stipe Mandalinić. Urban Lesjak je po četrt ure iz igre odšel brez obrambe. Prvo je šele v 21. minuti prispeval Ivan Gajić.

Že nekoliko prej so Celjani po nekaj zagrebških izgubljenih žogah in hitrih akcijah prišli do prvega vodstva, ki so ga nato podvojili in prednost dveh golov večkrat obnovili.

Blaž Janc je bil izključen večkrat kot običajno. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Blaž Janc je bil izključen večkrat kot običajno. Foto: Žiga Zupan/Sportida Da bi jo povečali, pa so imeli premalo strnjeno obrambo, ki je občasno padala na preproste "finte". Ne le curljalo in puščalo, ampak teklo je predvsem  na levi strani zagrebškega napada. Mandalinić je namreč že do odmora dosegel kar sedem zadetkov, več kot polovico zagrebških.

Preživeli tudi dva manj

Prvih deset minut po odmoru je bilo bolj obarvanih v zagrebške, tokrat rdeče, barve. Hrvaški prvak si je spet priboril dva gola naskoka. Celjani pa so se podali na lov. Mandalinić je imel še vedno vročo roko, presenetila pa sta Dobrivoje Marković in Lovro Jotić.

V 47. minuti sta bila zaporedoma izključena Blaž Janc in Kristian Bećiri, kar je vzbudilo glasno kljubovanje občinstva, očitno pa tudi ekipe. Celjani namreč z dvema igralcema manj niso dobili gola, zabili pa so ga, ko se je Janc že vrnil. Nekaj zelo pomembnih obramb, tudi zicerjev, je prispeval Ivan Gajić (skupaj je ustavil pet žog). Hrvati niso realizirali nekaj zrelih priložnosti.

 Tekma še ni bila odločena, ko je Vid Poteko zabil za 25:22 deset minut pred koncem. Zato pa je bila zmaga zagotovljena, ko je Urban Lesjak obranil sedemmetrovko Mandaliniću.

Čakajoč na Mačkovška

Kako je videti Celje v letošnji sezoni? V napadu je tako kot v lanski sezoni preveč odvisno od desne strani, kjer delujeta predvsem Blaž Janc in Žiga Mlakar. Čaka se povečan učinek Boruta Mačkovška. Tokrat je tudi v napadu presenetil Povilas Babarskas z dvema goloma v pomembnih trenutkih.

Zmaga je pomembna tudi s psihološkega vidika in bo morda na prihodnji tekmi v Zlatorog pripeljala kakšnega gledalca več. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zmaga je pomembna tudi s psihološkega vidika in bo morda na prihodnji tekmi v Zlatorog pripeljala kakšnega gledalca več. Foto: Žiga Zupan/Sportida
Pomembna je predvsem psihološka moč, zaradi katere je slovenski prvak naredil preskok v igri in v nasprotju z lanskima tekmama dobil končnico. Celjani so tekmo uspeli dobiti kljub le šestim obrambam vratarjev.

Kaj prinaša prihodnost?

Naslednja tekma Celjane čaka že v sredo, ko bodo gostovali pri nemškem prvaku Rhein-Neckarju. Naslednja tekma v regionalni ligi Seha pa bo na sporedu 4. oktobra, ko pivovarji gostujejo pri evropskem podprvaku Veszpremu.

Celje PL : Zagreb 30:28 (14:13)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3000, sodnika: Lopez in Ramirez (oba Španija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (1 obra,ba - 1 x 7-m), Gajić (5 obramb); Malus, Babarskas 2, Janc 5, Razgor, Marguč, Grošelj, Poteko 4, Zarabec 3, Kodrin 3, Fižuleto, Mačkovšek 1, Mlakar 3, Žvižej 7 (6), Bečiri 2.

Zagreb: Skok (6 obramb), Stevanović (4 obrambe - 1 x 7-m); Vujić, Kontrec, Vori 2, Cingesar, Marković 3, Raković, Horvat 5 (2), Sušnja, J. Valčić, Jotić 3, T. Valčić, Mandalić 10, Miklavčič 5, Markoski.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 7 (6), Zagreb 3 (2).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 16 minut, Zagreb 8 minut.
Rdeči karton: Janc (59.).

STA

Ne spreglejte