Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
28. 5. 2015,
13.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Veselin Vujović selektor seznam Miha Zarabec Matjaž Brumen Uroš Šerbec

Četrtek, 28. 5. 2015, 13.31

5 let

V reprezentanco prihaja Miha Zarabec, tokrat brez Dragana Gajića

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović je razkril seznam reprezentantov, ki bodo kandidirali za kvalifikacijski tekmi z evropsko prvenstvo s Slovaško in Latvijo.

Slovenija bo 10. junija v Prešovu igrala s Slovaško, 13. junija pa v Velenju z Latvijo. Slovenci so drugi v skupini 3 za Švedi, ena od zmag na omenjenih tekmah pa bi jim praktično že zagotovila evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem.

Novi selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović, ki je uradno inavguracijo doživel v sredo, je glede na zadnji reprezentančni seznam uvedel nekaj sprememb.

Celjski srednji zunanji Miha Zarabec je na seznamu 21-erice za tekmi s Slovaško in Latvijo, vrnil se je tudi levičar Matjaž Brumen, ki ga ni bilo od leta 2012. Priložnost bosta dobila tudi krožni napadalec Vid Poteko in vratar francoskega Tremblayja Aljoša Rezar. V reprezentančni hierarhiji je napredoval Darko Cingesar, levo krilo Maribora, ki bo menjava Luki Žvižeju.

Iz osebnih razlogov na tokratnem seznamu ni Dragana Gajića, seveda pa je Uroš Zorman, ki bo ohranil kapetanski status.

Po petih letih se vrača Aljoša Rezar, po treh Matjaž Brumen

Vujović se je občirno lotil obrazložitve svojih odločitev. "Gorazd Škof je že leta nosilec dobrih obramb. Da se njegova poškodba ne bi poslabšala, sem poklical Matevža Skoka, Aljošo Rezarja in Primoža Prošta. Ne dvomim, da bodo vrata dobro varovana. Glede krilnih igralcev … Tam je v Sloveniji ogromno rokometašev. Na levem krilu sem se odločil za Darka Cingesarja, ki je zelo dobro igral v dvobojih z Gorenjem, ima dobre predispozicije. Ne poznam ga tako dobro kot Simona Razgorja, ki je igral proti Zagrebu. Kasneje ju bom lahko primerjal. Luka Žvižej je garancija gotovosti," je dejal slovenski selektor, ki je v ekipo vrnil Aljošo Rezarja. Celjan v Franciji brani konstantno odlično, nazadnja pa je bil v izbrani vrsti leta 2010.

Hitro je padlo v oči, da na seznamu ni Dragana Gajića, v zadnjem času daleč najboljšega strelca reprezentance. "Gajića ni zaradi osebnih razlogov, ki jih ne bi komentiral. Ni treba izgubljati besed, kako dober in pomemben je on. Priložnost bo dobil Marguč, ki igra v Veszpremu zelo dobro in bomo zanj stiskali pesti na zaključnem turnirju lige prvakov. Povratnik je Brumen, lahko pomaga tudi v obrambi na številki dve. Šoštarič igra v Gorenju zelo dobro," pravi Vujović, ki je odmrznil Matjaža Brumna. Tega v reprezentanci ni bilo od leta 2012.

Namesto Marka Bezjaka Miha Zarabec

Na srednjem zunanjem položaju je v Sloveniji tradicionalno največja gneča: "Marko Bezjak je poškodovan. O njem imam izredno visoko mnenje. Namesto njega bo priložnost dobil Miha Zarabec. Vsi trenerji, ki so igrali s Celjem, so bili frapirani glede sposobnosti tega igralca. Lahko bi bil presenečenje in osvežitev. A vseeno – velikokrat so igralci v klubu dobri, v reprezentanci pa je drug sistem. Upam, da z Zarabcem ne bo tako. Tukaj sta še Dean Bombač in Uroš Zorman, ki sta izkušena igralca. Razmišljal sem tudi o Stašu Skubetu, ki bo gotovo dobil priložnost, morda prek na primer B-reprezentance."

Vujović je imel v mislih tudi Miladina Kozlino in Staša Skubeta, a ... "Na zunanjih položajih tokrat ni Mildina Kozline, ki je poškodovan. Mačkovšek je mlajši od Bilbije in ima možnost za napredovanje. Mačkovšek bo moj pacient številka ena. Upam, da ga bom okužil s svojim virusom. Kakorkoli že bi rad v njem prebudil agresivnost. Rad bi, da občuti, kako je igrati v obrambi, ker bo potem bolj cenil žogo v napadu. Tu sta še Klemen Cehte in Sebastian Skube, ki lahko seveda zelo dobro igra srednjega zunanjega," je Vujović nakazal, od koga bo zahteval veliko (več).

Novi selektor zelo ceni kakovost Davida Miklavčiča, v perspektivi vidi v reprezentanci tudi Nejca Cehteta. Ena od mogočih zunanjih linij pa bi lahko bila Klemen Cehte-Skube-Vid Kavtičnik.

Brez Uroša Bundala

Še krožni napadalci. Uroš Bundalo je pri Borisu Deniču tvoril polovico centralnega bloka. Zdaj na širšem seznamu je, na ožjem pa njegovega imena ni. Prednost so dobili Matej Gaber, Miha Žvižej, Vid Poteko in Blaž Blagotinšek.

"Pri krožnih napadalcih je prav tako zelo dobra konkurenca. Na tem mestu so Miha Žvižej, Matej Gaber, Vid Poteko in Blaž Blagotinšek. Uroša Bundala ni. Poteko v obeh fazah lahko igra zelo dobro. Čvrst je, napreduje, zaslužil si je poziv. Ali ga bo izkoristil, je odvisno od njega. Blagotinšek je igralec za prihodnost. Gaber je visok, močan. Žvižej se dobro giblje, je igralec za globlje obrambe," je pojasnil Vujo, ki je očitno zadnje predstave reprezentančnih kandidatov spremljal s povečevalnim steklom.

Če bo Slovenija slavila na Slovaškem in bo Švedska boljša od Latvije, bo drugi potnik na EP že znan. V tem primeru bodo verjetno v velenju dobili priložnost mlajši igralci. Na zbor 4. junija v Zrečah bo sicer prišlo 12 igralcev, ekipa bo popolna dva dni pozneje.

Seznam 21 igralcev, vabljenih na priprave:

Ne spreglejte