Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo Francija Veselin Vujović Pariz infografika

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Statistika SP 2017 v rokometu (infografika)

Slovenci kradli najmanj izmed vseh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
slovenija hrvaška | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na SP v Franciji so se na zmagovalni rokometni oder povzpele Francija, Norveška in Slovenija. Vujovićeva četa je v konkurenci 24 udeležencev osvojila tretje mesto in se domov vrnila z zgodovinskim bronom. Kako pa se je izkazala v statističnih rubrikah?

Zastor je padel! Svetovno prvenstvo v rokometu se je končalo v nedeljo, v čast prvakom pa je v Parizu zadonela ponosna Marseljeza. Končni vrstni red je prvič v zgodovini državne samostojnosti med najboljše tri uvrstil Slovenijo.

To pa ni edina lestvica, ki jo je mogoče zaslediti po prvenstvu. Po koncu finala med Francijo in Norveško so črto potegnili tudi statistiki ter obelodanili zmagovalce in poražence v številnih rubrikah.

 

Pregled statistike razkriva, da se je Slovenija najvišje zavihtela v natančnosti strelov. V mreži sta končali dve tretjini strelov, ki so jih izbranci Veselina Vujovića usmerili proti vratom tekmecev. Z višjim odstotkom učinkovitosti se lahko pohvalijo le Švedi, ki so v osmini finala namučili favorite Francoze in se od svetovnega prvenstva poslovili krepko pred Slovenci.

Manj kradli in zadevali s šestih metrov

Črnogorec Veselin Vujović je Slovenijo popeljal do zgodovinskega odličja. | Foto: L. G. Črnogorec Veselin Vujović je Slovenijo popeljal do zgodovinskega odličja. Foto: L. G. Če so bronasti junaki s podobo Triglava na državnem dresu blesteli v natančnosti strelov, pa so bili manj uspešni v kraji žog. Slovenija je tekmecem povprečno na tekmo ukradla le 1,67 žoge, kar je trikrat manj od galskih petelinov, ki so v nedeljo v prepolnem Bercyju že šestič zasedli svetovni prestol. V tej statistični prvini je Slovenija zaostala prav za vsemi udeleženkami prvenstva.

Podobno je bilo v odstotku zadetkov, ki so jih reprezentance na svetovnem prvenstvu v Franciji dosegale z osnovne črte. Nosilci bronastega odličja so s šestih metrov dosegli le 22,1 odstotka vseh zadetkov. Najmanj izmed vseh.

Največ zadetkov so z omenjenega položaja dosegli Makedonci in Čilenci, blizu so tudi prvaki Francozi. Slovenski krožni napadalci niso bili tako strelsko razigrani kot njihovi stanovski kolegi v vrstah tekmecev, kar pa Vujovićeve čete ni zmotilo pri uresničitvi sanj, prve medalje na svetovnem prvenstvu.

Kam se je uvrstila bronasta Slovenija v drugih statističnih rubrikah? To lahko preverite v obsežni infografiki, ki smo jo po koncu SP 2017 pripravili samo za vas.
Ne spreglejte