Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

četrtfinale Rusija Slovenija Boštjan Ficko svetovno prvenstvo rokomet

Nedelja, 22. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pod lupo strokovnjaka (6.)

Slovenci potrdili vlogo favoritov, zmago pa je prinesla kolektivna igra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Boštjan Ficko | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Odločil je kolektiv," je po tekmi osmine finala rokometnega svetovnega prvenstva, v kateri je Slovenija z 32:26 premagala Rusijo, razlog za suvereno zmago našel nekdanji slovenski reprezentant Boštjan Ficko.

"V tekmo proti ruski reprezentanci smo vstopili kot rahli favoriti in fantje so to na terenu tudi lepo potrdili. Odločil je kolektiv. V drugem polčasu smo s hitro in kolektivno igro in zelo čvrsto obrambo onemogočili te težke ruske igralce, da niso imeli neoviranih strelov. S hitro tranzicijo smo dosegali lahke gole in ko smo imeli prednost, se je videlo, da so se fantje razigrali. Potem so precej rutinirano in zelo kakovostno tekmo le še pripeljali do konca," veličastno zmago, ki je četi selektorja Veslina Vujovića prinesla četrtfinale, povzel Ficko.

"V 20 minutah smo si priigrali razliko"

Slovenci so si zmago priigrali v drugih 30 minutah tekme, v prvem polčasu naši rokometaši niso leteli, potrpežljivo so se kosali z Rusi in se z njimi niso spustili v pretep. Na odmor so odšli z obvladljivim zaostankom dveh golov.

"Mislim, da je bilo na začetku prisotnega nekaj bremena zaradi tekme na izpadanje. Res je, potrpežljivo smo čakali na tisto naše obdobje, ko se bomo razigrali in izkoristili našo kolektivno premoč, za katero sem prepričan, da jo imamo. Ta se je lepo pokazala v drugem polčasu. V obdobju 20 minut smo si priigrali razliko, tako da na koncu ni bilo kakšne infarktne končnice. Videla se je razlika v kakovosti, ki je več kot očitna," meni Ficko.

Proti težkim in višjim ruskim rokometašem je zmagal hiter in discipliran kolektiv, ki pa ni zanemaril obrambe. | Foto: Sportida Proti težkim in višjim ruskim rokometašem je zmagal hiter in discipliran kolektiv, ki pa ni zanemaril obrambe. Foto: Sportida

"Tekmecu niso pustili niti malo možnosti, da bi lahko presenetil"

Slovenske navijače ponavadi, ne glede na to, za kateri šport gre, pred tekmami na izpadanje nekoliko stisne. Tokrat so Slovenci drugi polčas odigrali zrelo in povsem nedramatično. "Reprezentanca je na tej tekmi pokazala visoko stopnjo zrelosti. V javnosti morda res včasih prevlada mnenje, da športniki preveč nihamo na tekmah, na katerih je resnično treba pokazati kakovost, jo potrditi. Ampak fantje so danes pokazali, da so iz pravega testa, in unovčili svojo kakovost. Tekmecu niso pustili niti malo možnosti, da bi nas lahko presenetil."

"Na eni tekmi je mogoče vse"

V torek se bodo slovenski rokometaši za polfinale udarili z zmagovalko dvoboja Nemčija – Katar. Kaj lahko pričakujemo? "Po mojih pričakovanjih bodo v torek naši nasprotniki Nemci. Bodo pa oni v takšni vlogi, v kateri smo bili mi proti Rusom," pričakuje nekdanji slovenski reprezentant, ki se je po koncu kariere podal v trenerske vode.

Opozarja pa: "Nemci bodo vsekakor favoriti, za moj okus imajo močnejšo reprezentanco, vendar smo na določenih tekmah, tako na tem prvenstvu kot tudi že prej, pokazali, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi. Zagotovo pa bo treba odigrati najboljšo tekmo na tem prvenstvu … A na eni tekmi je mogoče vse. Računam na to, da bodo fantje spet pokazali visoko stopnjo motiviranosti. Na Nemce se je treba dobro pripraviti tudi v taktičnem smislu in če bomo denimo v zadnjih desetih minutah rezultatsko približno izenačeni, imamo lepe možnosti, da jih presenetimo in pridemo med najboljše štiri ekipe sveta."   

Ne spreglejte