Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2017,
9.00

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

rokomet svetovno prvenstvo

Sreda, 4. 1. 2017, 9.00

7 let, 3 mesece

Svetovno prvenstvo v rokometu Francija 2017

Skupina B

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
skupina | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

V skupini B na svetovnem rokometnem prvenstvu, ki jo gosti Metz, bo nastopila tudi slovenska reprezentanca.

ŠPANIJA

Španija je večni favorit vseh prvenstev. Na zadnjem srečanju najboljših evropskih reprezentanc na Poljskem so jo v finalu ustavili poletni Nemci. Pred tem so ji v skupinskem delu Slovenci izmaknili točko, čeprav bi ji morda lahko tudi obe. Za še večjo špansko rano so Veselin Vujović in njegovi fantje poskrbeli na olimpijskih kvalifikacijah, ko so Španijo premagali sploh prvič na uradnih tekem in jo za OI prikrajšali po štirih desetletjih.
 

Žreb je reprezentanci, ki sta bili skupaj že na zadnjem SP, kjer so Španci osvojili četrto mesto, spet postavil v isto skupino. V njej je "la rioja" realno favorit. Ima višino, moč, hitrost, vse, kar je potrebno za sodobni rokomet. Po novem pa jo vodi selektor Jordi Ribeira.

SLOVENIJA

Pomlajevanje. Nekaj načrtno, nekaj po sili razmer. SP bo ultimativni izpit za igralce, ki so šele dobro zakorakali v reprezentančne kariere. Prehod bo manj boleč, ker se na tem prvenstvu ne lovi olimpijskih iger. A med sproščenostjo in morebitno lahkomiselnostjo je velikanska razlika. Marko Bezjak, Jure Dolenec, Matej Gaber, Darko Cingesar, Gašper Marguč, Matevž Skok bi morali načeloma biti stebri slovenske igre in olajšati delo Blažu Jancu, Niku Henigmanu, Janu Grebencu, Tilnu Kodrinu in drugim. Četrtfinale bi bil lep uspeh.

MAKEDONIJA

Pravijo, da Makedonci igrajo počasi, kar pa ni res. O tem so se Slovenci prepričali na dveh prijateljskih tekmah pred evropskim prvenstvom, ki sta se razpletli z dvema remijema. Nekateri igralci so se poslovili, zastavonoša nove generacije je Filip Taleski, prihodnji član Rhein-Neckarja. Devetouvrščeno ekipo z zadnjega SP po novem vodi stari lisjak Lino Červar, olimpijski prvak izpred 13 let s Hrvaško. Kdor meni, da bo Makedonce mogoče premagati z levo roko, se krepko moti.

ISLANDIJA

Islandci so po razočaranjih na zadnjih EP (13. mesto) in SP (11. mesto) spet visoko motivirani, da se dokažejo. So veliki izvozniki igralcev v bundesligo, še bolj pa trenerjev. Dagur Sigurdsson je z Nemci postal evropski prvak, Gudmundur Gudmundsson blesti z Danci, če opozorimo le na dva najuspešnejša. Islandija je Slovencem trn v peti še od kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2014, tako da bo šla tudi ta tekma bržkone na nož.

TUNIZIJA

Navijači iz Trbovelj se še dobro spomnijo prijateljske tekme s Tunizijci poleti pred olimpijskimi igrami. Na njej je ostrina prerasla vse razumne meje in ni prav veliko manjkalo, da bi se prelila v incident. To je pač slog igre Tunizijcev, ki na olimpijskih igrah kljub izpadu v skupinskem delu niso razočarali. Namučili so Francoze in remizirali s Katarci. Še ena od reprezentanc, s katerimi se lahko Slovenci ne le kosajo, ampak jo tudi zanesljivo premagajo, a imajo lahko v isti sapi tudi ogromno težav, če ne bodo igrali na najvišji ravni.

ANGOLA

Angola na svetovnem prvenstvu igra drugič, prvič po desetletju. V Afriki je večinoma zasledovalka Egipta, Tunizije in Alžirije. Ponosna je na dve srebrni medalji z afriških iger. Za ekipo, ki svojo igro snuje na trdni obrambi, bo vsaka morebitna točka velika kot črna celina.
Ne spreglejte