Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2017,
16.21

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovno prvenstvo rokomet

Torek, 3. 1. 2017, 16.21

7 let, 3 mesece

Svetovno prvenstvo v rokometu Francija 2017

Skupina A

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
skupina | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

Skupina A svetovnega rokometnega prvenstva, ki jo gosti Nantes, bo za Slovence še posebej zanimiva, saj se bo v osmini finala križala s skupino B, v kateri igrajo Slovenci.

FRANCIJA

Le kaj bi bil lahko drug cilj kot osvojitev (še enega) naslova svetovnega prvaka za branilce lovorike, ki za nameček prvenstvo gostijo? Še posebej če imajo za popotnico v zadnjih dveh desetletjih kar pet svetovnih naslovov, tri evropske in dva olimpijska. Roko na srce, v Riu so pred slabega pol leta Francozi pokleknili pred Danci, a šele v finalu. Zgodovina v športu ne šteje, pomembni sta le besedi "tukaj" in "zdaj". Ikona Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Michel Guigou, Cedric Sorhaindo in druščina so že neštetokrat dokazali, da znajo biti najboljši, ko je najbolj treba. Tokrat jih ne bo več vodil Claude Onesta, ampak Didier Dinart, nekdanji "minister obrambe".

POLJSKA

Jedro reprezentance so sestavljali igralci Kielc, aktualnih evropskih prvakov, pod vodstvom istega trenerja Talanta Dušebajeva. Ampak ... Kirgiz je doživel kopico odpovedi iz različnih vzrokov: Szmal, Lijewski, Bielecki, Jurecki, Szyba. Poljaki so specialisti za svetovna prvenstva. Pred desetletjem so bili srebrni, leta 2009 in na zadnjem rokometnem mundialu v Katarju bronasti. Medaljo so jim pred nosom v Riu izmaknili Nemci. V Braziliji so torej dokazali, da so se več kot spodbudno pobrali po šoku na domačem evropskem prvenstvu, ko so končali na samo sedmem mestu.

RUSIJA

Zlato ero rokometa na svetovnih prvenstvih Rusi beležijo v devetdesetih letih, ko so bili dvakrat svetovni prvaki. Od najboljših so daleč, kar pa ne pomeni, da ne utegnejo presenetiti. Slovenci imajo na Ruse krasne spomine. Izločili so jih v četrtfinalu prvenstva v Španiji in se prvič v zgodovini zavihteli med najboljšo četverico. Ekipi se prav lahko pomerita že v osmini finala. Rusi niso več počasna ekipa kot nekoč, že zaradi odličnih kril Timurja Dibirova in Danila Šiškareva.

NORVEŠKA

Norvežani naj načeloma na tem prvenstvu sploh ne bi sodelovali. Po briljantni predstavi predvsem na prvi tekmi kvalifikacij so jih namreč v velikem slogu izločili Slovenci. A bili najuspešnejši pri potegovanju za posebno povabilo. Ekipa, ki jo vodi Cristian Berge, je na evropskem prvenstvu na Poljskem osvojila izvrstno četrto mesto. Za las je ostala brez finala in v bitki za bron klonila pred Hrvati. Če bi se v osmini finala srečala s Slovenci ... To bi bila zgodba in pol. Podčrtati velja mladega asa Sanderja Sagossena.

BRAZILIJA

Trikratni vseameriški prvaki so v procesu konstantnega napredka. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih so prišli v osmino finala, pred štirimi leti v Španiji so bili najboljši 13. V Riu, kjer so jih premagali tudi Slovenci, so se povzpeli do sedmega mesta. Ključni igralci: Thiagus Petrus (Pick Szeged), Jose Guilherme de Toledo (Wisla), Fabio Chuffa (Kolding) in Rogerio Moraes (Vardar). Osmina finala je spet realna opcija.

JAPONSKA

Ne glede na gostiteljstvo svetovnega prvenstva pred dvema desetletjema, prvega zunaj Evrope, se krivulja razvoja japonskega rokometa ni vzpenjala. V zadnjih letih v Aziji tako ali tako prevladujejo države z arabskega polotoka, zato je preboj še zahtevnejša naloga. A Japonci so azijsko prvenstvo vendarle končali na tretjem mestu, zato bodo po dveh zamujenih prvenstvih tokrat spet zraven.
Ne spreglejte