Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Vid Kavtičnik Slavko Ivezič

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Rio je Slovence že ovenčal s kolajno

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Bilo je pred 13 leti, ko je slovenska rokometna reprezentanca že blestela v Riu. Tedaj mladinska. Njen član je bil tudi še vedno aktualni reprezentant Vid Kavtičnik.

Ključni poudarki:

- Rokometna reprezentanca se je tretjič v zgodovini uvrstila na olimpijske igre.

- Na kvalifikacijskem turnirju je premagala evropske podprvake Špance, Irance in izgubila s Švedi.

- Poleg Slovencev so se v Rio uvrstili še Brazilija, Francija, Katar, Argentina, Nemčija, Egipt, Poljska, Tunizija, Hrvaška, Danska in Švedska.

- Žreb skupin bo 29. aprila.

Rio ima torej za Slovence pridih kolajne, bronaste. Osvojila jo je mladinska reprezentanca, ki so jo poleti 2003 večinoma sestavljali fantje iz generacij 1982 in 1983. Kot biser svojega letnika je bil v ekipi Slavka Iveziča, ki je še vedno selektor, tudi Vid Kavtičnik. Velenjčan bi tako, če bo le v ekipi za olimpijske igre, zaokrožil svojevrstni brazilski lok v svoji izjemni karieri.

Mladi rokometaši so na tekmi za tretje mesto premagali velesilo Španijo. To je bila prva kolajna slovenskih mladincev na svetovnih prvenstvih. Sledila je srebrni z evropskega prvenstva, ki jo je ista generacija osvojila leto prej na Poljskem. Iz te skupine se je razvila kopica igralcev, ki so bili pozneje bodisi železni repertoar članske reprezentance bodisi so postali legionarji ali vsaj zelo solidni prvoligaški igralci.

Slavko Ivezič, ki je bil dvakrat tudi že članski selektor, je izjemen pri delu z mladinci. | Foto: Slavko Ivezič, ki je bil dvakrat tudi že članski selektor, je izjemen pri delu z mladinci.

Ustvarjalec

Z bronom okrog vratu so se tako med drugim vrnili Jure Natek, Primož Prošt, Miladin Kozlina, David Špiler, Dragan Gajić in omenjeni Kavtičnik, ki je bil z 12 goli, čeprav je bil dve leti mlajši od večine, najboljši strelec tekme za bron. Ta se je končala s 35:33 v prid Slovencev.

Kdo je igral za Slovenijo na tekmi za tretje mesto?

Blaž Vončina, Vid Kavtičnik, Gregor Pekolj, Dragan Gajić, Miha Gorenšek, Luka Dobelšek, Miladin Kozlina, Nejc Hojč, Jure Natek, Primož Prošt, David Špiler, Aljoša Štefanič, Peter Božič


Medalja je bila ena od šestih, ki so jih osvojili slovenski mladinci. Vse z Ivezičevim podpisom. Lansko poletje so zbirko dopolnili kadeti s srebrom na svetovnem prvenstvu pod vodstvom Janija Klemenčiča. Ravno ta generacija, 1996, je zrasla v mladince in se s tremi kvalifikacijskimi zmagami uvrstila na evropsko prvenstvo.

Vse kolajne mladih reprezentanc:

2002, EP, Poljska: 2. mesto (mladinci)
2003, SP, Brazilija: 3. mesto (mladinci)
2004, EP, Latvija: 3. mesto (mladinci)
2009, SP, Egipt: 3. mesto (mladinci)
2010, EP, Slovaška: 3. mesto (mladinci)
2012, EP, Turčija: 3. mesto (mladinci)
2015: SP, Rusija: 2. mesto (kadeti)

Ne spreglejte