Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Željko Babić Branko Tamše Maribor Branik 1. NLB Leasing liga RK Gorenje Velenje Celje Pivovarna Laško

Četrtek, 7. 9. 2017, 16.00

6 let, 7 mesecev

Začetek rokometne sezone

Prvoligaši se predstavijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
rokometni prvoligaši | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

S petkovo tekmo, na kateri se bosta pomerila povratnika Slovan in Šmartno, se začenja rokometno državno prvenstvo, ki sta mu odmerek zanimivosti vbrizgala novinca na slovenskem prizorišču Željko Babić in Veselin Vujović.

Tako pri Celjanih kot Velenjčanih pričakovano napovedujejo boj za prvaka, pri Slovanu, Šmartnem in Dobovi si želijo predvsem obstanek v ligi, vsi preostali pa merijo na ligo za prvaka.

"Menim, da bodo v boju za ligo za prvaka Koprčani, Mariborčani, Krka, Ribnica, Škofja Loka in Ormož ... To so v tem trenutku tisti klubi, ki povsem realno računajo na ligo za prvaka. Ampak veliko dejavnikov bo odločilnih, forma, sistem, poškodbe, ki jih nikomur ne želim. Sezona je dolga, dogajalo se bo marsikaj in mislim, da si bodo na koncu tisti, ki bodo prišli med prve štiri, to tudi zaslužili," meni trener prvakov Celja Branko Tamše, ki je že osvojil prvo lovoriko sezone - superpokal.

Kako bodo igrali?

V bitko za naslov prvaka se podaja 12 klubov. | Foto: Daniel Novakovič/STA V bitko za naslov prvaka se podaja 12 klubov. Foto: Daniel Novakovič/STA Tekmovalni sistem prvenstva bo nekoliko spremenjen v primerjavi s prejšnjo sezono. V prvem delu bo po dvokrožnem sistemu nastopalo deset ekip (Riko Ribnica, Urbanscape Loka, Koper 2013, Krka, Maribor Branik, Jeruzalem Ormož, Trimo Trebnje, Dobova, Slovan in Herz Šmartno).

Najboljše štiri ekipe iz rednega dela se bodo ob Celjanih in Velenjčanih uvrstile v končnico za prvaka, preostalih šest pa v skupino za obstanek. V obeh skupinah bo na sporedu dodatnih deset krogov, vse ekipe pa bodo v končnico prenesle točke, ki so jih osvojile v rednem delu državnega prvenstva.

Najboljša slovenska kluba Celje in Gorenje bosta - tako kot v minuli sezoni - končnico začela z enakim številom točk kot prvouvrščena zasedba v rednem delu, iz prvoligaške druščine pa bosta izpadli dve najslabši ekipi iz skupine za obstanek.

Gorenje ima z Željkom Babićem velike ambicije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gorenje ima z Željkom Babićem velike ambicije. Foto: Grega Valančič/Sportida

Gorenjevemu trenerju je težko govoriti

Podobno pravi tudi novi strateg Gorenja, nekdanji hrvaški selektor Željko Babić: "Težko je govoriti. Toda med favoriti, glede na igralce in klube, ob Velenju in Celju, ki se bosta pozneje priključila, vidim vedno nevarno Ribnico, Maribor, ki ima dobrega trenerja Marka Šibilo, dobro ekipo in tradicijo, Koper s selektorjem Veselinom Vujovićem, ki je odličen trener in ima uigrano ekipo ...

Težko je govoriti, kdo bo še v igri. Vedno je težko napovedati, je pa tudi Krka vedno neugodna. Tako kot borba za prvaka bo huda tudi borba za četrto mesto in ligo za prvaka. Vsak, ki bo med štirimi, bo zelo dober. Prvenstvo se ne bo odločalo na tekmah med nami in Celjem, ampak bo odločilno to, kdo bo boljši v gosteh. To si upam napovedati."

V 1. krogu bodo v soboto na sporedu še obračuni Trimo Trebnje - Koper 2013, Jeruzalem Ormož - Riko Ribnica, Dobova - Urbanscape Loka in Krka - Maribor Branik.

Uroš Rapotec sporoča ...

Po prihodu Veselina Vujovića v Koper tudi Primorce vsi vidijo med kandidati za visoka mesta, od tega ne bežijo niti v koprskem taboru. "S prihodom Veselina Vujovića so se vsem ambicije povečale. Želimo si korak naprej. Zdaj bomo tretje leto v prvi ligi, dvakrat smo bili četrti. Trener je pravi, da naredimo preskok," je ob današnji predstavitvi v Ljubljani pred sezono povedal izkušeni krilni rokometaš Kopra Uroš Rapotec in se ozrl tudi na to, kdo bodo glavni tekmeci za štiri mesta in ligo za prvaka.

"Mislim, da vsak lahko premaga vsakogar. Treba bo vsako tekmo odigrati pametno. Vsi smo se dobro pripravili, tako da bo res treba dati vse od sebe na vsaki tekmi, če bomo želeli v ligo za prvaka. Nekatere ekipe so tu sicer v prednosti. Maribor se je zelo okrepil, Urbanscape Loka je ostala ista, Ribnica je kljub temu, da je izgubila dva, tri igralce, našla dostojne zamenjave. Tu je še Krka z vedno neugodno ekipo ... Pa tudi v Dobovi in Trebnjem je vedno težko igrati. Težko je reči, kdo bo na koncu med prvimi šestimi."

Luka Žvižej se je poslovil od Celja in preselil v Maribor. | Foto: Vid Ponikvar Luka Žvižej se je poslovil od Celja in preselil v Maribor. Foto: Vid Ponikvar

Luka Žvižej je postal vijoličast

Vsi pa med favorite za ligo za prvaka uvrščajo tudi Maribor, za katerega bo po novem igral tudi izkušeni Luka Žvižej. Ta ob svojem klubu za boj za ligo za prvaka vidi še Ribnico, Koper, Krko, Trebnje in Jeruzalem Ormož.

"Pravzaprav so vse ekipe kar izenačene. Prvi del sezone bo zelo zanimiv. Ne smemo podcenjevati niti Dobove, niti Šmartnega, niti Slovana, Loke ... Čakata nas zanimiva sezona in težko delo, da vsi izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali. Vsi namreč merimo čim višje, le štiri mesta so na voljo za ligo za prvaka, tako da se obeta trd boj," pravi Žvižej.

 

 

Še izjave preostalih trenerjev in igralcev:

Bojan Čotar, trener Slovana:
"Vsem klubom v novi sezoni Lige NLB želim čim več uspeha ter, da bi se vse izteklo po željah. Mi smo v tej druščini novinci in temu primerni so tudi naši cilji, torej predvsem obstanek v ligi z željo po čim več zmagah. Priprave so potekale normalno, zdravstveni karton je dober, tako da lahko sezono pričakujemo zelo optimistično."

Filip Gradišek, trener Herz Šmartna:
"V Šmartnem nismo obremenjeni z rezultatom, saj baziramo na mladih rokometaših, zaradi česar nima smisla izvajati pritiska. Liga NLB je za te fante nagrada, saj bodo lahko spoznali na kakšni ravni so v tem trenutku. Želimo si obstati v ligi, čeprav bo to izjemno težko, a stremeli bomo predvsem k temu, da razvijamo igralce."

Sandi Markl, trener Dobove:
"Pri Dobovi ostajamo skromni, saj smo ekipo sestavili na novo in jo tudi zelo pomladili, predvsem pa smo želeli, da je v njej čim več slovenskih rokometašev. Naš cilj je obstanek v Ligi NLB, kar bo zagotovo izjemno težko, a menim, da bomo predvsem na domačem terenu trd oreh za vsakogar. V minuli sezoni so se pri Dobovi ukvarjali s precej poškodbami, zato si želim, da tokrat fantje ostanejo bolj zdravi."

Saša Prapotnik, trener Jeruzalem Ormoža:
"Naš cilj je biti v sredini lestvice, poskusili pa bomo napasti četrto mesto, ki pelje v ligo za prvaka. Upam, da ne bomo imeli toliko poškodb, kot v minuli sezoni in, da bomo na tribune privabili čim več navijačev."

Roman Šavrič,  trener Trima Trebnje:
"V tej sezoni imamo visoke cilje in želimo biti konkurenčni za uvrstitev na prva štiri mesta, ki vodijo v ligo za prvaka, obenem pa se zavedamo, da bodo za nas konkurenti prav vsi. Liga NLB bo izjemno izenačena, saj se je kakovost ekip dvignila in verjamem, da bo zelo zanimiva za vse."

Mirko Skoko, trener Krke:
"Pred začetkom nove sezone Lige NLB smo dobro trenirali in smo pripravljeni, obenem pa upamo, da bomo tokrat končali kakšno mesto višje, kot v minuli sezoni. Klub je zapustilo pet igralcev, pripeljali smo le dva nova, vse ostale pa smo članski ekipi priključili iz zelo dobrega mladinskega pogona, kar naših ambicij ne spreminja."

Robert Beguš, trener Urbanscape Loke:
"V novi sezoni Lige NLB si želimo čim višje uvrstitve, obenem pa uveljavitev čim večjega števila mladih igralcev, saj smo jih članski ekipi priključili kar sedem. Na prve tekme smo odlično pripravljeni."

Vanja Kralj, pomočnik trenerja Kopra 2013:
"Pred začetkom Lige NLB smo zelo optimistični in si želimo ponoviti rezultate z minule sezone, kar mislim, da je izvedljivo. Naša mlada ekipa je zdaj eno leto starejša, zapustila sta jo dva igralca, pripeljali pa smo enega in upam, da bo to delovalo. Obenem upam, da bomo marsikomu zagrenili življenje in, da bomo imeli polno dvorano."

Siniša Markota, trener Riko Ribnice:
"Naša ekipa je glede na minulo sezono precej spremenjena, saj so nekateri nosilci odšli, pripeljali pa smo nekaj novih igralcev, zaradi česar potrebujemo še malo časa, da se uigramo. Nik Henigman, edini reprezentant, ki je ostal v Ribnici, je zaradi poškodbe s treningi začel šele pred tremi dnevi, tako da bomo potrebovali precej časa, da ga spravimo v optimalno stanje. Osnovni cilj je uvrstitev v ligo za prvaka, potem pa bomo razmišljali dalje. Vsem trenerjem želim veliko sreče, razen na tekmah proti nam."

Ne spreglejte