Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
24. 1. 2017,
23.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Danijel Šarić Blaž Janc Matevž Skok Vid Kavtičnik Veselin Vujović Katar slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo rokomet

Torek, 24. 1. 2017, 23.17

6 let, 6 mesecev

Po četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva

Slovenci drugič v zgodovini med najboljšimi štirimi na svetu #foto #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Slovenija - Katar | Foto Vincent Michel/francehandball2017.com

Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Katarjem (32:30) uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva v Franciji. Tam se bo v četrtek pomerila z gostitelji.

pasica pariz | Foto: Slovenski rokometaši so dosegli enega največjih uspehov v zgodovini. Ponovili so namreč svetovno prvenstvo pred štirimi leti, ko so se že zavihteli med najboljše štiri na svetu. V četrtfinalu svetovnega prvenstva so v Parizu Slovenci premagali Katar z 32:30 (18:15) in se bodo v četrtkovem polfinalu pomerili s Francijo. Ta je na četrtfinalni tekmi na štadionu v Lillu premagala Švede, ki so se sicer močno upirali, na koncu pa izgubili z 29:32.

Slovenija je imela tekmo proti svetovnemu podprvaku izpred dveh let ves čas v rokah po zaslugi dobre obrambe, protinapadov in racionalne igre v napadu. V prvem polčasu je največ vodila za pet golov, v drugem celo za devet. Nazadnje četrt ure pred koncem. Nato je z nekaj črnimi minutami dovolila Katarcem, da se precej približajo – na dva gola v zadnji minuti –, a povsem ujeti je niso mogli.

Para polfinala:
Četrtek, 26. januar:
20.45 Francija – Slovenija

Petek, 27. januar:
20.45 Hrvaška – Norveška

Gašper Marguč je imel (spet) stoodstotni učinek. | Foto: Reuters Gašper Marguč je imel (spet) stoodstotni učinek. Foto: Reuters

Gašper Marguč je ob stoodstotnem učinku dal šest golov. Jure Dolenec, najkoristnejši igralec tekme, jih je prispeval pet. Matevž Skok je imel 12 obramb. Za Katarce je Bertrand Roine dosegel osem golov, Rafael Capote pet. Danijel Šarić je ustavil pet žog.

Selektorski pogled:

Veselin Vujović, selektor Slovenije:
"Čestitke Katarcem za dobro tekmo. Imajo odličnega trenerja. V zadnjih desetih minutah smo bili preveč sproščeni. Imam mlado ekipo, zelo sem zadovoljen z njo."

Valero Rivera, selektor Katarja:
"Čestitam Veselinu Vujoviću in slovenski ekipi. Srečno v nadaljevanju. Zadovoljen  sem. Spet smo med najboljšimi osmimi ekipami na velikem turnirju. Že tretjič. To je uspelo le še trem reprezentancam."

Darko Cingesar o tekmi s Katarjem in Francozih:

Presenečenji v prvi postavi

Selektor Veselin Vujović je presenetil z začetnim izborom igralcev. V vratih je prvič na prvenstvu začel Urban Lesjak, ki je uvodne štiri tekme presedel na tribuni. V prvi postavi je pristal tudi Nik Henigman, ki si je tekmo z Rusijo ogledal s klopi in ki je zanimivo dobil vlogo "špice" v postavitvi 5-1.  Ob njiju so začeli še standardni Darko Cingesar, Miha Zarabec, Jure Dolenec, Matej Gaber in Gašper Marguč.

Vstop v tekmo je bil odločen, prav tako pa nadaljevanje. Tega ni porušila niti skromna končnica. | Foto: Reuters Vstop v tekmo je bil odločen, prav tako pa nadaljevanje. Tega ni porušila niti skromna končnica. Foto: Reuters Slovenci so bili odločni v obrambi in potrpežljivi ter domiselni v napadu. Večino katarskih izgubljenih žog so pretvorili v lahke gole. Iz hitrih akcij so dosegli kar osem zadetkov. Marguč je imel že v prvem polčasu met 6/6. Dolenec, ki je bil kreator in realizator, pa 3/3. Pri strelu je bil tudi Borut Mačkovšek. Lesjaka je kasneje v vratih zamenjal Matevž Skok in ustavil tri žoge, sicer odlični Danijel Šarić do odmora nobene.

Priložnost je bila celo za plus šest, ob odmoru polovica te prednosti za Slovence

Prednost je trikrat poskočila na pet golov, Slovenija je imela tudi napad za plus šest, a nespretno odigrana končnica je prinesla dva zaporedna katarska gola. Boleč je bil drugi, ki ga je v protinapadu z devetih metrov dosegel Hassan Mabrouk. Ta je sicer v katarski reprezentanci izraziti obrambni specialist. Tokrat se je odzval zelo vešče in zabil 15. katarski gol. Slovenci so jih dali 18.

Slovenci že na plus devet

Slovenija je v drugem polčasu nemudoma nadoknadila slabše minute z zaporednimi zadetki Marka Bezjaka, Blaža Janca in Jana Grebenca, ki je spet odigral pogumno. Kljub nekaterim katarskim ukanam v napadu je slovenska obramba še vedno delovala zelo zanesljivo, Šarić pa je prvo žogo obranil šele v 38. minuti. Dobre četrt ure pred koncem tekme se je prednost povzpela na visokih devet golov, potem ko je zadel Matej Gaber.

Slovenci so dobro materializirali svojo hitrost, saj so skupaj dosegli kar 12 golov iz (pol)protinapadov, hitrih centrov ali na prazen gol. Med drugimi je zadel tudi Skok.

Slovenci bodo v polfinalu igrali s Francozi. Ekipi sta se dvakrat pomerili že na pripravah, obakrat so slavili svetovni prvaki.  | Foto: Slovenci bodo v polfinalu igrali s Francozi. Ekipi sta se dvakrat pomerili že na pripravah, obakrat so slavili svetovni prvaki.

Nekoliko zapretili, a ne zelo resno

V zadnjih desetih minutah je slovenska igra padla. Katarci so zadeli šestkrat zapored. Vzbudil se jim je kanček upanja, a je bilo časa preprosto premalo. Mabrouk je zadel za dva gola zaostanka. To pa je bilo tudi zadnje dejanje Katarja na tem svetovnem prvenstvu.

Selektor Valero Rivera opravlja hvalevredno delo, saj je ekipo zdaj sestavil brez številnih zvezdnikov domačega svetovnega prvenstva, a vseeno prišel v četrtfinale. Slovenija pa torej drugič v zgodovini v polfinale svetovnega prvenstva.

Slovenija : Katar 32:30 (18:15)

Accorhotels Arena, gledalcev 7500, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka).

Slovenija: Skok 1 (12 obramb), Lesjak (2 obrambi); Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 6, Kavtičnik 1, Janc 1, Dolenec 5, Cingesar 2, Poteko 2, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 1, Grebenc 3, Zarabec 2 (1), Mačkovšek 2.

Katar: Šarić (5 obramb), Al-Abdulla (1 obramba) Mabrouk 2, Alsaltialkrad 1, Roine 7 (3), ;Capote 6, Al-Karbi, Murad 1, Abdelhak, Alrayes 1, Alsafadi, Sinen, Mallash 3, Madadi 3, Ali 4, Hassaballa 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Katar 3 (3).
Izključitve: Slovenija 6, Katar 8 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte