Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
7. 4. 2013,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Požun Uroš Zorman

Nedelja, 7. 4. 2013, 9.40

8 let

Požun o tekmi brez Zormana: Na srednjem največji potencial

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji dvakratni selektor in mentor Borisa Deniča Miro Požun o odsotnosti Uroša Zormana ter pomanjkljivostih na srečanju z Islandijo.

Slovensko rokometno reprezentanco ob 18.00 čaka kvalifikacijska tekma za EP 2014 z Islandijo v Reykjaviku. Po več kot štirih letih bo Slovenija uradno tekmo odigrala brez kapetana Uroša Zormana, glavnega idejnega vodje slovenske igre. Miro Požun, nekdanji selektor, meni, da je v slovenski ekipi dovolj nadomestil zanj.

'' Na srednjem zunanjem imamo največji igralski potencial, štiri zelo kvalitetne igralce. Uroš je najbolj izkušen, odigral je največ odločilnih tekem, a izkušnje imajo tudi ostali. Zato njegov izostanek ne bi smel biti poseben manko. Popraviti moramo druge stvari, predvsem igro v obrambi. Ta je v prvem polčasu delovala fantastično, v drugem delu pa smo bili na tej tekmi praktično brez obrambe,'' se je na sredino tekmo vrnil edini slovenski trener, ki je osvojil ligo prvakov: ''Vsi smo pričakovali zmago, čeprav smo vedeli, da ima Islandijo kvaliteto, s katero bi se lahko višje uvrstila tudi na svetovnem prvenstvu. Njen največji manko je majhno število igralcev. Ko se nosilci igre utrudijo, ekipa pade za dve stopnici nižje. Moštva, ki imajo več bolj svežih igralcev, jo lahko premagajo. Sicer pa je Islandija zasedba, ki kaznuje vsako napako. Tehnično, tudi taktično je kar podkovana, čeprav ji manjka strelcev z razdalje, kar se je v Mariboru videlo predvsem v prvem polčasu, ko smo igrali kvalitetno obrambo. Kasneje so se islandski zunanji igralci razigrali, ko mi nismo več igrali tako, kot smo sposobni.''

Požun je kot enega temeljnih ''grehov'' navedel premalo teženja k hitri igri in izrabljanju islandskih taktičnih menjav: '' Islandija v obrambi menjava dva igralca. Motilo me je, da nismo 'vlekli' protinapadov, hitrih centrov, saj tekmeci ne bi uspeli tako hitro izvesti menjav. Očitno je bila vsa ekipa pod nekim stresov. Sposobni smo kaznovati vsako počasnejšo menjavo nasprotnikov, kot smo to počeli na svetovnem prvenstvu. Na tej tekmi pa … Kot da smo bili trdi. Igralci niso vedeli, kaj bi. Tega nismo izkoristili. Sedel sem neposredno za islandsko klopjo, videl sem, kako se dva igralca menjavata, kar bi lahko bolje izrabili kljub slabši igri v obrambi.''

Devetnajstletni Blaž Blagotinšek je proti Islandiji debitiral za člansko reprezentanco, dosegel krstni reprezentančni zadetek, dobil pohvale selektorja, po mnenju Požuna pa na tako težkih tekmah še ne more pokazati vsega, kar zna. ''Blaž je gotovo rešitev za prihodnost. A fant ima malo izkušenj. V klubu igra mladinsko ligo, pri članih dobiva priložnost bolj po kapljicah. Gotovo je med najbolj obetavnimi in Slovenija bo nanj morala računati. Ampak ta trenutek se mi zdi, da na takšnih derbijih ne more dajati tistega, česar je sposoben. Gre za tekme velike odgovornosti. Drugače je igrati pred velikim številom igralcev kot denimo slovensko ligo,'' je prepričan prekaljeni trener in zagrizeni tekač na smučeh.

Ne spreglejte