Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
14. 4. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rokomet

Torek, 14. 4. 2015, 10.58

8 let

Nekoč najboljši mladi obrambni igralec Evrope spustil z vajeti svojo desnico

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za velenjske rokometaše in tudi za slovenski rokomet nasploh je osvežena podoba igre Mitje Nosana vsekakor zelo dobra novica.

Ne, Ribničan Mitja Nosan nikakor ni novinec v slovenskem rokometnem prostoru. V članski konkurenci je 198 centimetrov visoki levi zunanji igralec prvenec doživel še pred polnoletnostjo, leta 2009 se je preselil v Velenje. Igral je za člansko in mladinsko ekipo, bil posojen v Škofjo Loko in domačo Ribnico. Pred lansko sezono se je vrnil v Rdečo dvorano. Kazalo je, da postaja nekakšen obrambni specialist.

Nekoč najboljši mladi obrambni igralec v Evropi

Da ne bo nesporazumov: niti trohice slabega ni v odličnem obvladovanju obrambnih veščin, navsezadnje je bil zdaj 25-letni Dolenjec leta 2010 izbran tudi za najboljšega obrambnega igralca mladinskega evropskega prvenstva, ko je Slovenija osvojila bronasto kolajno. Tedaj je bil Gašper Marguč najboljše desno krilo tekmovanja, MVP pa je bil Francoz Kentin Mahe, zdaj član Hamburga in svetovni prvak.

A vendarle si je želel in si še vedno želi svoj potencial uresničiti tudi v napadu. V lanski sezoni ob konkurenci Klemna Cehteta in Marka Dujmoviča kaj veliko priložnosti ni dobil. Število njegovih golov je bilo le za malenkost večje od številke v rubriki odigrane tekme.

Druga dimenzija

V letošnji sezoni Nosan ostaja med najpomembnejšimi velenjskimi obrambnimi igralci – v osrednjem bloku se ruva z najbolj robustnimi tekmeci –, zadnje tekme pa kažejo tudi na vzpon njegove napadalne dimenzije. To dokazujejo po trije goli Krki in Ribnici in štirje danskemu Holstebroju, kar je več, kot jih je v pokalu EHF dosegel na vseh prejšnjih tekmah skupaj.

Novi velenjski trener Gregor Cvijič dosledno zahteva vlečenje (pol)protinapadov, pri skoraj dveh metrih pa je Nosan odličen kandidat za sprožanje kakšnega strela tudi z oddaljenosti devetih metrov in več. Proti Dancem je to odlično demonstriral in dobil priložnost tudi, ko se je obramba velenjskih tekmecev že postavila.

To Nosanu seveda ugaja, še bolj pa bi mu, če bi Velenjčani na prvi četrtfinalni tekmi pokala EHF slavili z večjo razliko, kot je en gol. "Morda smo tekmeca preveč spoštovali, to ni bila naša igra, mogoče bo povratna tekma celo lažja, saj bomo tekmeca bolje poznali," razmišlja 11-kratni slovenski reprezentant.

Da bo teden za Velenjčane res naporen in pomemben, pa bo poskrbelo še državno prvenstvo. Pred nedeljsko povratno tekmo na Danskem se bodo namreč v sredo na derbiju v svoji dvorani pomerili še z večnimi tekmeci iz Celja.

Na glavo

"Celje je vedno Celje. Že od začetka bomo šli na glavo, ne bo potrebne dodatne motivacije. Mislim, da se obeta lepa tekma," pred obračunom, ki lahko Velenjčane popelje na vrh letvice, pravi Nosan. S svojo formo bo eden pomembnih velenjskih adutov, in to ne "le" v obrambi. Na Slovenskem kakovostnih levih zunanjih mlajše generacije ni ravno na pretek. Nosana cenijo trenerji, ceni ga selektor – ali dokončno prihaja njegov čas?

Ne spreglejte