Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
13. 1. 2017,
22.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo Miha Zarabec

Petek, 13. 1. 2017, 22.15

6 let, 6 mesecev

Slovenski rokometaši pred prvim večjim izzivom na svetovnem prvenstvu

Miha Zarabec se vrača: Lahko grem prek bolečine

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
rokomet reprezentanca rokometna trening islandija | Foto Grega Wernig/Ekipa SN

Foto: Grega Wernig/Ekipa SN

Rokometno reprezentanco v soboto ob 14.45 čaka drugi test svetovnega prvenstva. V Metzu se bo pomerila z Islandijo. Zaigral naj bi tudi Miha Zarabec, ki je v zadnjih dneh premagoval poškodbo.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: "Vemo, da imajo Islandci neverjetno hiter pretok žoge. Imajo strelce z razdalje, njihova glavna odlika pa je polprotinapad. Tudi brez Arona Palmarssona (zaradi poškodbe je zapustil reprezentančni tabor, op. a.) imajo še vedno dobre strelce. A mislim, da smo mi kakovostnejša in športno inteligentnejša ekipa.

V ekipi imamo več širine. Islandci so fizično močni, a take ekipe nam ustrezajo. Težave imamo z nižjimi in hitrejšimi zasedbami. Zaustaviti moramo njihov protinapad, naša vratarja pa morata biti vsaj na enaki ravni kot tekmečeva," bil na "sobnem" kolesu, ki ga je zavrtel za ogrevanje, pred drugo tekmo rokometne reprezentance na svetovnem prvenstvu z Islandijo zdravo samozavesten Miha Zarabec.

Slovenska rokometna reprezentanca nastopa na svetovnem prvenstvu v Franciji, ki poteka med 11. in 29. januarjem. Igra v skupini, ki jo gosti Metz, skupaj z Angolo, ki jo je ugnala z 42:25, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala napredujejo po štiri reprezentance iz vsake skupine.

Veliko bolje, a ni še popolnoma v redu

Slovenski organizator igre številka dve še ni debitiral na rokometnem mundialu. Prvo tekmo in zmago nad Angolo je pospremil s tribun, saj se še ni povsem otresel poškodbe zaradi udarca, ki jo je staknil na petkovi prijateljski tekmi s Francijo. A stanje se je zdaj že normaliziralo do te stopnje, da bo še vedno nekoliko stisnil zobe in pomagal po svojih močeh. Simbolično je razjahal kolo, se pridružil soigralcem in z njimi normalno opravil trening.

Slovenci so trening pred islandijo opravili v sproščenem vzdušju. | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Slovenci so trening pred islandijo opravili v sproščenem vzdušju. Foto: Grega Wernig/Ekipa SN
V zadnjih dneh je vadil skupaj s športnim maserjem Žanom Rantom Roosom, proti Angoli se je tudi ogreval. "Celjenje je napredovalo, počutim se bolje. Res pa je, da bi mi prav prišel še dan ali dva, a to je poškodba, pri kateri je treba 'stisniti'. Vem, da lahko grem prek bolečine. Mislim, da me ta stvar ne bi smela preveč ovirati. Pri teku je vse v redu, pri določenih spremembah gibanja pa še boli, kar je povsem normalno. A to ni bolečina, ki bi lahko poslabšala stanje. Ko bo adrenalin, bo vse lažje," se je nasmehnil Trebanjec.

Kdo in kaj je Islandija?

Islanci so v prvem krogu za šest golov izgubili s Španijo. | Foto: Reuters Islanci so v prvem krogu za šest golov izgubili s Španijo. Foto: Reuters Islandci so zanimiva ekipa, ki v Franciji nastopa brez svojega prvega aduta Arona Palmarssona. Zunanji igralec Veszprema, v prihodnje pa Barcelone se je poslovil od prvenstva zaradi poškodbe. A kakovosti Islandcem vseeno ne manjka.

Kapetan je nezlomljivi 37-letnik Gudjon Valur Sigurdsson. Zvezdnik prihodnosti je 22-letni Janus Dadi Smarason. Šest igralcev prihaja iz bundeslige, pet pa iz francoskega prvenstva.

Vezivo ekipe je že tradicionalno izjemna pripadnost. Tudi če kakovost ni za sam vrh, je vikinški duh vselej prisoten. Kar so v prvem polčasu uvodne tekme občutili tudi Španci.

A ko so strnili obrambne okope, je tudi severnjakom pošla sapa. Selektor je Geir Sveinsson, nekdanji trener Marka Bezjaka pri Magdeburgu. Islandija je bila leta 2010 bronasta na evropskem prvenstvu, dve leti prej pa olimpijska podprvakinja v Pekingu.
Ne spreglejte