Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2012,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Miro Požun

Sobota, 28. 1. 2012, 8.20

8 let

"Makedonci so igrali 'jugo' rokomet. Počasen, racionalen ..."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci evropsko prvenstvu v Srbiji zapuščajo s končnim šestim mestom, kar je tretji najboljši rezultat na velikih tekmovanjih. "Na fante smo lahko ponosni," je prepričan Miro Požun.

Bili so blizu, se borili po najboljših močeh, a na koncu jim je le malo zmanjkalo. Tekma z Makedonci je bila za obe reprezentanci že sedma v dvanajstih dneh, kar je tudi za vrhunske rokometaše izreden napor. V oči je najbolj bodel medel prvi polčas, ki je spominjal na tistega na prvi tekmi z Norvežani. "Od sedmih obračunov so fantje le dva odigrali slabše, kot smo od njih pričakovali. To sta bili prva tekma prvenstva z Norvežani in zadnja z Makedonci," je za Sportal povedal Miro Požun. "Na obeh tekmah smo imeli veliko priložnost, pa je nismo izkoristili. Proti Norvežanom so bili fantje pod pritiskom javnosti, ki je pričakovala zmago, na zadnji pa so bili preveč izčrpani, kar se je zelo poznalo na igri. Od Makedoncev smo gotovo boljši in ne glede na rezultat bi fantom iz srca čestital."

Ritem, ki ga narekuje veliko tekmovanje je res divji in težko je vse tekme odigrati na vrhunskem nivoju. Sploh ob predpostavki, da imaš med dvema tekmama le en prost dan, včasih pa še to ne. "Želja za končno peto mesto je bila velika, ampak mišice in koncentracija tega nista dovolili. Tekma je bila polna vzponov in padcev. Ne samo na naši strani, tudi na strani Makedoncev, ki so igrali nekakšen "jugo" rokomet. Počasen, racionalen …," ocenjuje Požun.

Šesto mesto je po srebru iz leta 2004 in petem mestu leta 2000 tretja najboljša uvrstitev slovenske reprezentance na velikih tekmovanjih. "Skozi celoten turnir smo pokazali, da smo v nekaterih elementih igre najboljši. Z individualnimi preigravanji lomimo tudi največje igralce in velesile. Izrazito pa nam manjkajo streli iz razdalje. In če je kriterij sojenja takšen, da sodniki ne piskajo prekrškov pri prodorih, oziroma dovolijo grobo igro, imamo velike težave," pravi Požun, ki je slovensko reprezentanco vodil dvakrat. Prvič med letoma 1995 in 1996, drugič pa med letoma 2008 in 2009.

Zavedati se je treba, da je ekipa, ki je v Srbiji predstavljala slovenske barve relativno mlada. "Manjkala sta Bilbija in Natek, ki sta sposobna zadevati iz razdalje. Velik potencial je Mačkovšek, ki se bo sigurno razvil v vrhunskega igralca. Imamo mogoče najboljšega srednjega zunanjega, imamo Skubeta, ki je na prvenstvu pokazal ogromno znanja. Zelo perspektiven je Dolenec. Prav tako imamo kvalitetna krila in odlične vratarje," je slovensko reprezentanco opisal Požun in dejal, da so na velikih tekmovanjih vse ekipe vrhunske in je veliko odvisno od dnevne forme. "Ekipa, ki je na enem prvenstvu peta, je lahko na naslednjem dvanajsta."

Ne glede na vse, so fantje v Srbiji svojo domovino zastopali več kot odlično in čeprav pred prvenstvom niso sodili med favorite, dokazali, da jih ne gre kar tako odpisati. "Na fante smo lahko ponosni, saj so pokazali tisto kar mora imeti vsaka ekipa. Srce. Za dobro delo bi čestital tudi strokovnemu štabu," je za konec dejal Požun, ki je posebej vesel, da se je izbrana vrsta skozi celoten turnir borila in nobeni ekipi ni dovolila, da jih "razbijejo".

Ne spreglejte