Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
15. 6. 2014,
19.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Madžarska

Nedelja, 15. 6. 2014, 19.51

8 let

Madžarska je trdo pristala v Velenju: Slovenija rezervirala vozovnico za Katar

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska rokometna reprezentanca je dobila odločilno tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju. Madžarsko po porazu v gosteh v Velenju premagala z 32:26 (13:16).

Cilj slovenske reprezentance pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju je bil kristalno jasen. V Velenju premagati tekmeca za več kot tri gole, kolikor so fantje Borisa Deniča, ki so tudi tokrat nastopili brez kaznovanih Uroša Zormana in Mihe Žvižeja ter poškodovanih Boruta Mačkovška, Nenada Bilbije in Simona Razgorja, izgubili v Veszpremu.

A tudi takšna razlika v prid Slovencev bi zadostovala, če bi Laszlo Nagy in druščina dosegli manj kot 22 golov. A to se ni zgodilo. Po neprepričljivem prvem polčasu, ko so kljub stalnemu zaostanku za slovenskimi rokometaši vseskozi stali navijači – okrog 2.500 se jih je zbrali v polni Rdeči dvorani – so Slovenci zaostajali za tri gole. Ob koncu drugega polčasa so uprizorili juriš z delnim izidom 6:0 v sedmih minutah in zasluženo potujejo v Katar.

Menjavi levičarjev

V obeh ekipah se je zgodila po ena sprememba. V obeh ekipah na desnem krilu. V slovenski vrsti je v primerjavi s prvo tekmo Vida Kavtičnika, ki se je odpravil k visoko noseči izbranki, zamenjal Gašper Marguč. Za Madžare pa ni zaigral Peter Gulyas, njegova menjava je bil Gabor Szalafai.

Iz gostujočega tabora so curljale novice o manjših poškodbah, ampak tako Ferenc Ilyes kot Gergely Harsanyi, ki je Slovencem v Veszpremu prizadejal nepričakovano mnogo preglavic, sta bila v ekipi in tudi nastopila v Rdeči dvorani.

Slovenski načrt je bil jasen. Z igro hitre tranzicije pretentati višje, a počasnejše goste. Osnova za izpolnitev želja pa je bila seveda zanesljiva obramba. Že v napovedih pred tekmo je vodstvo reprezentance odkimalo ob vprašanju, ali bo na jedilniku spet postavitev 3-2-1, ki naj bi bila v Veszpremu presenečenje za tedanje gostitelje, a, kot se je po tekmi pomenljivo izrazil Denič, je bila presenečenje bolj za Slovence.

Podoben uvod kot v Veszpremu

Slovenija se je tako zatekla k dobri stari, predvsem pa preverjeni obrambi 6-0. Gorazd Škof, Luka Žvižej, Peter Pucelj, Marko Bezjak, Jure Dolenec, Dragan Gajić in Matej Gaber je bila ''obrambna« zasedba Slovencev. V napadu je Puclja menjal David Špiler.

Slovenija je tekmo podobno kot na Madžarskem odprla vse prej kot dobro. Madžari so povedli s 3:0, Gajić pa je s sedemmetrovke zadel le okvir vrat. Prvi slovenski gol je bil delo Gabra v četrti minuti. Igra v obrambi bi morala biti ostrejša, v napadu, kjer je bilo še vedno preveč igre eden na enega, pa je Špiler napravil dve napaki. V 9. minuti ga je zamenjal Sebastian Skube, v obrambi pa Dolenca David Miklavčič. Slovenija ni igrala v želeni podobi, hitrost in tehnična prefinjenost nista prihajali do izraza. Tudi zato, ker obramba ni bila na vrhunski ravni.

Ubijanje z lastnim orožjem

Madžarska prednost se je sukala med enim in dvema goloma. Vse do Gabrove izključitve v 16. minuti, ko je Harsanyi zadel za 10:6. Madžari so Slovence ubijali z njihovim lastnim načrtovanim orožjem – protinapadi. Igra v napadu je bila preveč statična, zadetki so bili večinoma posledica posamičnih prebliskov. V prvem polčasu slovenski rokometaši, čeprav jim ne gre oporekati bojevitosti, vsekakor niso delovali po načelo ''na vse ali nič'', selektor pa je na zunanjih položajih (pre)dolgo vztrajal z igralcema, ki ta hip očitno nista v ''top'' formi, Dolencem in Špilerjem.

Upanje zatrto v kali

V zadnjih desetih minutah prvega polčasa je bila slovenska obramba za stopnjo trdnejša. Dean Bombač je dobrih pet minut pred odmorom zadel za 10:11 in izsilil še izključitev, a so Madžari z igralcem manj dosegli kar dva gola.

Ko je torej že vzklilo nekaj upanja na priključek pri slovenskih navijačih, je bil izključen prav Bombač. Svoj šov je uprizoril Gabor Csaszar, ki se je sprehajal skozi slovensko obrambo in postavil piko izidu na polovici tekme 16:13. Slovenija se je mučila v napadu, v vratnico poslala žogo s sedmmetrovke in protinapada, premalo širila igro, v obrambi imela nekaj sodlidnih do zelo dobrih obdobij, pogrešali pa smo obrambe vratarjev. Skupaj sta imela le tri. Roland Mikler v madžarskih vratih pet.

Od minus tri do izenačenja v dveh minutah

Drugi polčas je Slovenija začela z delnim izidom 2:0 oziroma 3:1, a puščala preveč prostora Nagyju, ki je zadeval tudi iz izjemno težkih položajev. In to trikrat zapored. Vseeno so Slovenci po vnovičnih treh zadetkih zaostanka tudi s pomočjo prebujenega Dolenca strnili obrambne vrste, kreirali polprotinapade in v 38. minuti s sedmim Gajićevim golom izenačili drugič na tekmi.

Dvorana je ponorela nekaj minut zatem, ko je spet Gajić popeljal Slovence do prvega vodstva 22:21. A Madžari so zabili tudi z igralcem manj, Slovenci pa so še vedno živeli v pričakovanju Škofove serije v vratih. Vseeno je bila to drugačna ekipa kot v prvem polčasu.

Prvega juriša niso izpeljali do konca

Petnajst minut pred koncem je bila tako Deničeva ekipa v položaju, ko bi si lahko tlakovala pot k uspehu. A napravila je nekaj napak in Madžari so spet izenačili. V razmiku le štirih minut je Denič zahteval dve minuti odmora. Jasno je postalo, da bodo odločale malenkosti. Na desnega zunanjega je spet prišel Jure Natek. Gergo Ivancsik pa je iz protinapada zabil za madžarsko vodstvo 25:24.

Spet v igri za glavni dobitek

V 51. minuti je bil pri izenačenem izidu izključen Szollosi, Natek pa je to nemudoma kaznoval z golom. A Slovenci so ga nato dobili z igralcem več, Mikler pa je Bombaču obranil deveto žogo. Dobrih pet minut pred koncem je Žvižej zabil za 28:26, prvikrat je imela njegova ekipa dva gola prednosti. Rdeča dvorana je vstala na noge. Štiri minute in pol pred koncem pa je bil izključen Uroš Bundalo.

Hvala, Gorazd Nadškof

Bombač je uprizoril slalom in mojstrsko zadel z igralcem manj za 29:26. Slovenija je potrebovala le še gol. Rešilni gol. Škof je obranil deveto žogo, natek pa zabil za tedaj sanjskih plus štiri. Madžari so zapravili napad, Dragan Gajić pa je bil v protinapadu neulovljiv – 31:26 Na začetku 59. minute. Bundalo je zapravil ''zicer'' za zadnji žebelj v madžarsko krsto, a je napako popravil Škof, ki je obranil strel Lekaiju. Gaber je zadel za 32:26 in veličastno slavje se je lahko začelo.

Ne spreglejte