Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2022,
19.50

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Blaž Blagotinšek Gašper Marguč Blaž Janc Domen Makuc Barcelona Miha Zarabec Kielce Veszprem Kiel Rokometna liga prvakov

Sobota, 18. 6. 2022, 19.50

1 leto, 10 mesecev

ROKOMETNA LIGA PRVAKOV, ZAKLJUČNI TURNIR, POLFINALE

V boju za evropsko krono še dva Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Blaž Janc | Blaž Janc bo v nedeljo z Barcelono igral proti svojemu nekdanjemu klubu Kielcam. | Foto Guliverimage

Blaž Janc bo v nedeljo z Barcelono igral proti svojemu nekdanjemu klubu Kielcam.

Foto: Guliverimage

Rokometaši iz Barcelone, kjer igrata tudi Blaž Janc in Domen Makuc, so se po zmagi nad Kielom Mihe Zarabca s 34:30 (19:18) uvrstili v finale zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu. Branilko naslova in desetkratno zmagovalko najbolj prestižnega evropskega klubskega tekmovanja v nedeljskem finalu čaka obračun s Kielcami, ki so na današnjem prvem polfinalnem obračunu premagale Veszprem Gašperja Marguča in Blaža Blagotinška s 37:35 (16:18).

Madžarska zasedba Veszprema je na prvi polfinalni tekmi v prvi polovici obračuna v Lanxess Areni v Kölnu prevladovala in imela pod nadzorom poljskega prvaka. Na veliki odmor se je podala s prednostjo dveh golov (18:16), po 35. minuti, ko je slovenski krožni napadalec Blaž Blagotinšek prejel rdeči karton, pa je njena igra razpadla. Izkušena poljska zasedba je v nadaljevanju tekme izkoristila odsotnost stebra obrambe Veszprema, dokaj hitro je povedla za štiri gole, lepo prednost pa ubranila do zadnjega zvoka sirene.

Gašper Marguč je v polfinalu dosegel šest zadetkov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gašper Marguč je v polfinalu dosegel šest zadetkov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poljski prvak bo tako v nedeljo naskakoval drugi naslov v ligi prvakov po sezoni 2015/16. Tedaj je za poljsko ekipo igral tudi zdajšnji slovenski selektor Uroš Zorman, v finalu pa je po izvajanju sedemmetrovk premagala prav Veszprem z 39:38.

V poljski ekipi, ki jo vodi sloviti Talant Dušebajev, sta bila najbolj učinkovita Arkadiusz Moryto z osmimi in Hrvat Igor Karačić s petimi goli. Pri osmoljencih današnje prve polfinalne tekme tekme je Danec Rasmus Lauge Schmidt dosegel osem, Hrvat Manuel Štrlek sedem, slovenski reprezentant Gašper Marguč in Srb Petar Nenadić pa po šest golov. Blagotinšek je do rdečega kartona prispeval zadetek.

Barcelona preskočila Kiel

Slovita katalonska zasedba je na drugi polfinalni tekmi v drugem polčasu zlomila odpor štirikratnih evropskih prvakov iz Kiela. Sredi druge polovice tekme je povedla z 29:25, z zanesljivo predstavo v zadnjih petnajstih minutah pa v kali zatrla vse poskuse tekmecev po prevratu.

Pri Barceloni je blestel Aleix Gomez z dvanajstimi zadetki. Slovenski krilni igralec Blaž Janc je dosegel dva gola, njegov reprezentančni soigralec Domen Makuc pa ni dobil priložnosti za dokazovanje. Pri Kielu je bil najbolj učinkovit Patrick Wiencek s sedmimi zadetki, slovenski srednji zunanji igralec pri "zebrah" Miha Zarabec je prispeval dva gola.

Miha Zarabec je dosegel dva zadetka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Zarabec je dosegel dva zadetka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na dosedanjih turnirjih četverice v Kölnu sta sicer Kiel in Barcelona po trikrat zmagala, skopski Vardar iz Severne Makedonije dvakrat, po eno zmago pa imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt ter Kielce in francoski Montpellier. V nekdanjem pokalu državnih prvakov oziroma ligi prvakov je razred zase katalonska zasedba z desetimi zmagoslavji. Na drugem mestu je nemški Gummersbach s petimi naslovi, v sezoni 2003/04 so v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini slavili tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško.

Finalna tekma med špansko in poljsko ekipo se bo v nedeljo pričela ob 18. uri, tekma za tretje mesto med današnjima osmoljencema polfinalnih dvobojev iz Nemčije in z Madžarske pa bo na sporedu ob 15.15.

Liga prvakov, zaključni turnir četverice, polfinale

Sobota, 18. junij:
Veszprem : Kielce 35:37 (18:16)
Nenadić in Štrlek 7, Marguč in Lauge 6 ..., Blagotinšek 1 (v 35. minuti je prejel rdeči karton); Moryto 8, Karačić 5

Kiel : Barcelona 30:34 (18:19)
Wiencek 7, Reinkind 6 ..., Zarabec 2; Gomez 12, Mem ..., Janc 2, Makuc brez zadetka

Preberite še:

Niklas Landin
Sportal To je najboljša ekipa sezone lige prvakov
Miroslav Benicky
Sportal Slovenski prvaki ob novostih napovedali odkrit boj za ligo prvakov
Rok Plankelj
Sportal Čustveno slovo v družbi velikanov
Ne spreglejte