Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
20.43

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

1

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović Madžarska

Sreda, 13. 6. 2018, 20.43

5 let, 10 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP, MADŽARSKA - Slovenija, Povratna TEKMA

Po vroči končnici in pirovi zmagi Slovenci brez SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

1

slovenska rokometna reprezentanca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski moški rokometni reprezentanci na povratni kvalifikacijski tekmi za SP 2019 proti Madžarski ni uspelo nadoknaditi petih zadetkov zaostanka s prve tekme, tako da je četa Veselina Vujovića kljub zmagi s 26:22 po petih letih ostala brez velikega tekmovanja. Selektor po zmagi, ki Slovencev ni osrečila, ni skrival jeze nad sodniškim parom.

Slovenija bi se lahko na svoje deveto svetovno prvenstvo in četrto zaporedno uvrstila v primeru zmage s petimi zadetki, če bi dosegla 30 golov ali več, sicer pa s šestimi zadetki. Slovenci so na koncu sicer zmagali, a to je bila pirova zmaga, ki ni prinesla napredovanja na SP. To bosta prihodnje leto gostili Nemčija in Danska.

Veselin Vujović
Sportal Konec sodelovanja: Vujović se poslavlja od Kopra in se seli na Poljsko?

Selektor Veselin Vujović, ki ga povezujejo s selitvijo v poljski klub Wisla Plock, na Madžarskem ni mogel računati na poškodovane Mateja Gabra, Nika Henigmana, Gregorja Potočnika in Nika Medveda. Zadnjega je zamenjal z Maticem Verdinkom, na seznam pa je namesto vratarja Urha Kastelica presenetljivo uvrstil Roka Zaponška. In prav ta je začel med vratnicama in tam stal več kot polovico srečanja.

Bolje so začeli Madžari, ki so povedli, nato dolgo vodili z enim zadetkom, vmes pa ušli tudi na +3 (7:4, 8:5, 11:8). Slovenci so vzhodne sosede ujeli pri 11:11, ko sta tri sedemmetrovke uspešno izvedla Vid Kavtičnik (dve) in Jure Dolenec (eno). Izbrani vrsti sta se na polčas odpravili ob izenačenju 12:12.

Vid Kavtičnik, ki sodniških odločitev ni želel komentirati, je k zmagi, kljub kateri so Slovenci ostali brez svetovnega prvenstva, prispeval pet zadetkov. | Foto: Sportida Vid Kavtičnik, ki sodniških odločitev ni želel komentirati, je k zmagi, kljub kateri so Slovenci ostali brez svetovnega prvenstva, prispeval pet zadetkov. Foto: Sportida Slovenci so do prvega vodstva na tekmi prišli v 35. minuti, pri rezultatu 13:12, a so gostitelji hitro vrnili udarec. Vujovićevi varovanci so v nadaljevanju spet prišli do vodstva, a jim je domači vratar dolgo spretno preprečeval, da bi povedli več kot za zadetek. V 49. minuti je Igor Žabič priskrbel prvo vodstvo za +2 (19:17), prednost je v napeti končnici, ki so jo krojili tudi sodniki, narasla na tri, pol minute pred koncem srečanja pa tudi na štiri zadetke.

Slovenci, pri katerih je bil s šestimi zadetki najbolj razpoložen Borut Mačkovšek, so začinili konec srečanja, a jim je za popoln preobrat zmanjkalo časa. Zmagali so s 26:22 in bili s tem za dva zadetka prekratki, da bi se uvrstili med potnike na svetovno prvenstvo.

Slovenci, bronasti z zadnjega SP (Francija 2017), so po petih letih prvič ostali brez velikega tekmovanja. 

"Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi nikoli ne bomo imeli"

Veselin Vujović je po koncu tekme s prstom pokazal na sodnike. | Foto: Mario Horvat/Sportida Veselin Vujović je po koncu tekme s prstom pokazal na sodnike. Foto: Mario Horvat/Sportida

"Mi smo izgubili vse možnosti za preboj na svetovno prvenstvo po odločitvi o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje v zadnjih petih minutah tekme. Madžarom moram čestitati za preboj na prvenstvo, mi smo vse možnosti zapravili v Kopru. Razlog za to slabo predstavo na prvi tekmi mi še vedno ni znan, izjemno žal mi je, da je ta sijajen rod ostal brez velikega tekmovanja. Naredili smo določen proces, naredili nabor mladih igralcev in vzpostavili pravo kemijo znotraj moštva, a to ni bilo dovolj. Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi nikoli ne bomo imeli," je s prstom na sodnike kazal Vujović.

"Malo nam je zmanjkalo. Če bi igrali še tri, štiri minute, bi bili mi na svetovnem prvenstvu," je razmišljal Mačkovšek. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Malo nam je zmanjkalo. Če bi igrali še tri, štiri minute, bi bili mi na svetovnem prvenstvu," je razmišljal Mačkovšek. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Mislim, da smo dali vse od sebe, bili smo zelo blizu. Veszprem velja za eno od najtežjih igrišč v Evropi, tu je težko igrati, res imajo fenomenalno občinstvo. Malo nam je zmanjkalo. Če bi igrali še tri, štiri minute, bi bili mi na svetovnem prvenstvu," je po zmagi povedal s šestimi zadetki najboljši strelec slovenske izbrane vrste Mačkovšek.

"Mi smo verjeli, da lahko zmagamo v Veszpremu in izločimo Madžarsko. Gostitelje smo v pripeljali v kočljiv položaj, v zadnjih petnajstih minutah odigrali zelo dobro obrambo, a se nam ni izšlo. Sodniških odločitev ne bi komentiral," je po razočaranju razmišljal Kavtičnik.

STA

 

Povratna tekma kvalifikacij za SP, Veszprem

Sreda, 13. junij
Madžarska* : Slovenija 22:26 (12:12) /29:24/ 
Lekai 7, Balogh 5; Mačkovšek 6, Kavtičnik, Dolenec oba po 5
Poročilo s tekme

*reprezentanca je napredovala na SP

//rezultat s prve tekme

 

Izidi preostalih kvalifikacijskih tekem za SP

torek, 12. junij:
*Rusija : Češka               29:21 (14:11)         26:27
Švica : *Norveška             33:30 (15:16)         26:32

sreda, 13. junij:
*Madžarska : Slovenija        22:26 (12:12)         29:24
Romunija : Makedonija*         26:25 (12:11)         24:32
*Švedska : Nizozemska         26:20 (14:7)          24:25
*Avstrija : Belorusija        31:26 (13:16)         28:28
22.00 Islandija - Litva                             27:27

četrtek, 14. junij:
20.00 Črna gora - Hrvaška                           19:32
21.00 Portugalska - Srbija                          21:28

* Opomba: ekipe, označene z zvezdico (*), so se uvrstile na SP

Preberite še:

Sportal Vujović jezen kot ris: Žal mi je za navijače, ampak poraz smo si zaslužili
Slovenija Madžarska kvalifikacije za rokometno SP 2019
Sportal Nima sreče: Matej Gaber jo je resno skupil
Slovenija Madžarska kvalifikacije za rokometno SP 2019
Sportal Hud udarec za Slovence v Bonifiki, Madžari so jih premagali s petimi goli razlike #foto
Ne spreglejte