Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
27. 2. 2014,
7.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 27. 2. 2014, 7.50

8 let

Kovač desetih olimpijskih kolajn je bil trener rokometašev Celja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zgodba o tem, kako se je Ante Kostelić iz rokometnega prelevil v zgodovinsko uspešnega smučarskega trenerja. Uspehi njegovih otrok Janice in Ivice so dovolj zgovoren podatek ...

Ante Kostelić - Gips je oče Ivice in Janice Kostelić ter posledično tudi njunih desetih olimpijskih kolajn. Te postavljajo Kosteliće v sam svetovni vrh, kar zadeva olimpijske družinske uspehe. A v Antejevi biografiji, kjer so osvetljena pretežno smučarska poglavja, je precej tudi rokometnih vsebin. Vitalni 75-letnik je bil nekoč rokometaš in pozneje trener. Med drugim tudi v Celju, in sicer med letoma 1988 in 1990.

Oboževal celjske grofe, preziral kajenje "Lepo je bilo. Verjetno bi lahko ostal v Celju, ampak tedaj je razpadala Jugoslavija. Morali bi iti v prvo ligo, ki pa je ni bilo več. Eno sezono ne bi imel kaj početi. Tako sem se vrnil domov," je Kostelić razložil za Sportal.

V Celju imajo sicer na tiste čase nekoliko drugačen pogled. Tedanji član klubskega vodstva v svoji še neobjavljeni knjigi o zgodovini celjskega rokometa piše, da se je Gips, tako Kostelića kličejo zaradi pogostih poškodb v času igralske kariere, poslovil "zaradi nesporazumov in nasprotij v klubu".

Kostelić, ki ga je bilo marsikomu v Celju žal, je bil strasten nasprotnik alkohola in kajenja, preziral je igralce, ki so se vdajali tej razvadi. Oboževal je zgodovino, pogosto se je pogovarjal o celjskih grofih in se zavzemal za to, da so imeli Celjani na dresih njihov velik grb. "V Celje je prišel, da bi imela Ivica in Janica boljše pogoje za smučanje, da je bila Avstrija zaradi odhodov v Kaprun čim bližje. Vsak konec tedna so hodili tja," se dogodkov izpred poltretjega desetletja in Kostelićevega znamenitega rdečega kombija spominja Šušterič.

Zagreb proti Celju Ivica Kostelić, nosilec štirih olimpijskih kolajn in avtor 26 zmag v svetovnem pokalu, pravi, da je prav v Celju pri približno desetih letih napravil resne tekmovalne korake.

"Tedaj sem bil v četrtem razredu osnovne šole, tekmoval sem za klub Unior. Bil sem med najboljšimi klubskimi tekmovalci v svoji kategoriji. Tam imam še vedno veliko prijateljev, tudi moj trener Cene Jovan je Celjan. Vsako leto priredimo tudi tekmovanje Zagreba proti Celju. Lepa tradicija," je Ivica, po rezultatih zvezdnik, po vedenju pa prav nič, razkril v pogovoru za Sportal. V Celju sta torej tekmovalno "shodili" veliki smučarski legendi.

Ne spreglejte