Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Koper 2013

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 12.24

8 let

Koper 2013: V dveh letih v prvo ligo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le nekaj tednov po tem, ko je postalo jasno, da se pogajanja z upniki rokometnega kluba Cimos Koper ne bodo uspešno končala, so v največjem obalnem mestu ustanovili novi klub.

Upravni odbor Kopra 2013 sestavlja šest članov: Rado Velkavrh, Vianej Višnjevec, Simon Maučec, vodja mladinskega pogona Vili Ban, trener mlajših selekcij Stojan Petrinja, predseduje pa mu Aljoša Bertok. Torej ljudje, ki so bili skupaj že v pogajalski komisiji in se pogovarjali z upniki starega kluba, ter dva trenerja. Zanosa in volje ne primanjkuje, posebej velikih izkušenj z vodenjem klubov pa vodstvena ekipa nima. Če se ozremo na nekatera druga okolja, kjer so klubi doživeli podobno usodo kot Koper, je bilo eno ključnih vprašanj prehod igralcev iz starega v novi klub, saj so bili ti pojmovani tudi kot stečajna masa.

"Trudimo se in verjamemo, da bo to nekako šlo, predvsem kar zadeva mlajše selekcije. Mislim, da se nekdo ne bo znašal nad mladimi fanti, ki si želijo le tega, da bi igrali rokomet, od katerega niso za zdaj imeli nobene finančne koristi. Na podoben način so zadevo izpeljali tudi nekateri drugi klubi. Ne vidim nekih posebnih ovir. Tisti, ki so imeli pogodbe, so prosti igralci, saj pogodbene obveznosti niso bile izpolnjene. Za vmesne fante, ki niso imeli pogodb, a so polnoletni, računamo, da bomo dosegli neki dogovor. Trudili se bomo, da jih bo čim več prestopilo v novi klub. Ponudili jim bomo kakovosten trening in kakovostne razmere. Mogoče je za nekatere tudi minutaža razlog, zaradi katerega bi se odločili za nas," je optimizem delil z bralci Sportala predsednik Aljoša Bertok, nekdanji dolgoletni igralec Cimosa. Njegov klub bo štel približno 180 igralcev, v tekmovanja pa so prijavljene vse selekcije, od mini rokometa do članov, ki bodo seveda začeli na tretji ravni tekmovanja, v drugi ligi. Bertok želi vrnitev prvoligaškega rokometa v Bonifiko v najkrajšem možnem času: "Ambiciozni smo in verjamemo, da se to da uresničiti v dveh sezonah. Znova se moramo opreti na domače okolje in tam iskati bodoče vrhunske igralce." Koper 2013, ki je prevzel okostje odlično postavljene mladinske rokometne šole od "umrlega" Cimosa, želi še razširiti delovanje po osnovnih šolah. Dogodvorjen je praktično z vsemi trenerji mlajših selekcij, zanašal pa se bo na združevanje moči manjših sponzorjev. Obstajajo tudi simpatije podjetja Cimos, ki pa za zdaj ne more konkretneje pomagati.

Nova sezona bo za Zorana Jovičiča prinesla prvo samostojno vodenje članske ekipe. V drugi ligi, a vseeno. Ob pozivu kluba ni omahoval. "Klical sem zdajšnje oziroma nekdanje igralce Cimosa Kopra, seveda sem jim dal možnost odhoda ob primerni ponudbi. Vsi so se odzvali v smislu, da če ne dobijo nekega ustreznega kluba, bodo pomagali. To so Uroš Rapotec, Nejc Poklar, Jure Dobelšek, Dušan Podpečan … Pripravljenost za sodelovanje sta potrdila tudi Adam Bratkovič in Nino Grzentič. Za zdaj so odzivi dobri. Nekdanji sponzor Cimos trenutno ne more dati evra, ampak pravi, da nam bo prek svojih kooperantov pomagal zagotoviti nekaj denarja. Za zdaj bo vse slonelo na prostovoljnem delu. Tudi zaradi dveh svojih sinov v klubu sem se odločil vstopiti v ta projekt. Odločili smo se začeti z ničle, videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Sami pa veste, da brez denarja trenutno ni nič," je realen še do pred kratkim pomočnik Fredija Radojkoviča, ki pa kljub načelnim zagotovilom, da bodo zgoraj našteti fantje pomagali klubu, še ne ve točno, koga vse bo imel na pripravah in tudi s kom bo začel sezono: "Omenjeni igralci lahko v vsakem trenutku dobijo ponudbo in gredo. Glede tega nisem prav hvaležnem položaju. Na začetku avgusta bomo začeli priprave in videli, kakšno ekipo imamo. Delali bomo enako kot v prvi ligi. S termini v dvorani nam bo pomagala tudi občina." Vsekakor je dobro, da je bil novi klub ustanovljen še pred začetkom nove sezone, zato v igralskem smislu in smislu rokometnega potenciala ne bo veliko škode. O tem, kako hiter bo koprski vzpon, bo sodil čas. Praksa, recimo iz Slovenj Gradca, pa kaže, da klubi, ki imajo odlično zasnovano delo z mladimi, brez velikih težav prečkajo drugo ligo.

Ne spreglejte