Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija Katar svetovno prvenstvo rokomet

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 19.32

8 let

Katar prvi kresnil po prstih Slovenijo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Katarju izgubila prvo tekmo. Z 31:29 (18:15) so bili boljši gostitelji. Slovence v sredo čaka Brazilija.

Slovenska rokometna reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva doživela svoj prvi poraz. Katar je bil boljši z 31:29, potem ko je vodil večino tekme, čeprav je Slovencem v končnici uspelo izenačiti. Zunanji igralec Rafael Capote je dosegel kar 12 golov. Pri Sloveniji jih je Jure Dolenec dal osem.

V torek Slovence čaka Brazilija, nato pa še Španija. Kljub porazu so se zaradi dveh zmag pravzaprav že uvrstili v osmino finala, še vedno pa ostajajo v igri tudi za prvo mesto, ki bi prineslo najlažjega nasprotnika v osmini finala. Slovenski cilj na tem prvenstvu je uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, za kar bo zadostovalo sedmo mesto. Panike v slovenski reprezentanci ni, vso moč in zbranost je treba usmeriti proti tekmi z Brazilijo.

Najstnik eno od presenečenj

Slovenski prvi polčas prav zagotovo ni spadal v kategorijo boljših na prvenstvu. Z izjemo desetih minut igre, ko so nekje na njegovi sredini Slovenci prišli z zaostanka treh golov do prav toliko visokega vodstva. Tedaj so uveljavili svojo hitro in kombinatorno igro. V zaledju je bil odlični Primož Prošt, ki je do odmora ustavil osem žog. Ob njegovem učinku bi morali preprosto bolje izrabiti dejstvo, da se katarska vratarja do 23. minute nista srečala z žogo.

Močni in okretni, čeprav komaj 18-letni Jovo Damjanović je bil med presenečenji začetka tekme. Najstnik je slovenski obrambi povzročil vrsto preglavic in v prvem polčasu dosegel tri gole. Glavni napadalni trikotnik je tvoril z Rafaelom Capotejem in Kamalaldinom Mallashem.

Osemnajst prejetih golov v prvem polčasu

Če velja pohvaliti številne bloke Mateja Gabra in Miladina Kozline, pa Sloveniji v napadu ni uspevalo izrabljati globokih izletov katarskih obrambnih igralcev. Njeni rokometaši so nekajkrat uspešno ujeli odbite žoge, a na drugi strani podobno tudi Katarci. Značilne in želene hitre igre je bilo malo.

Namesto da bi Slovenci nadgradili omenjeno vodstvo za tri gole v 15. minuti, so se pustili ujeti in tudi prehiteti za tri. Eden izmed večjih zdrsov prvega polčasa se je zgodil v zadnjih sekundah pred odmorom, ko je Eldar Memišević, hitro desno krilo, s hitrim centrom razmeroma lahko prišel do strela, zadel in izsilil še izključitev Davida Špilerja. Slovenija je v prvem polčasu dobila kar 18 golov, ob tem pa Katar skoraj ni imel protinapadov.

Čakajoč ''tiste'' minute

Čas je bil torej za ''slovenski'' polčas. Podoben, kot je bil proti Belorusiji prvi in proti Čilu drugi. A te minute niso in niso prišle. Slovenci so se trudili, a jim nikakor ni uspelo materializirati kakovosti. Roke so se skrajšale. Prvi strelec prvenstva Gajić predvsem v drugem polčasu ni imel svojega večera, Katarci so delovali kot dobro podmazan stroj, sodnika sta jim puščala dolge napade, Sebastian Skube pa je obsedel na klopi. Razbranil se je Goran Stojanović, četrt ure do konca je bila Slovenija v zaostanku za pet golov.

Velikokrat blizu, nikoli zraven

Po dveh zaporednih zadetkih Jureta Dolenca, ki je bil na koncu prvi slovenski strelec, se je zaostanek dobrih deset minut pred koncem tekme zmanjšal na gol. Nato je Žarko Marković, ki je levičar, zadel celo z desne strani. Slovenijo je nad vodo držal Luka Žvižej, ki je imel popolno realizacijo vse do svojega šestega gola, a je bil sedem minut pred koncem izključen.

Dolenec je v pomembnih trenutkih nanizal še dva gola, drugega za izenačenje na 28 v 56. minuti. Sodnika sta puščala Katarcem napad dobesedno do gola. Capote je igral eno od življenjskih tekem in se v rubriki zadetki ustavil pri številki 12.

Stojanović je branil Luki Žvižeju ''zicer'' z levega krila, v naslednji obrambi pa je bil manj kot dve minuti do konca izključen Kozlina. Slovenci so dobili gol, nespametno izgubili žogo. Dobro minuto do konca je Rivera vzel predah, njegovi igralci pa so bili v napadu z dvema goloma prednosti. Te niso zapravili in se veselili tretje zmage na prvenstvu.

Ne spreglejte