Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
11. 5. 2016,
22.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

rokomet RK Gorenje Velenje Celje Pivovarna Laško

Sreda, 11. 5. 2016, 22.05

6 let, 7 mesecev

Fantastična vrnitev Gorenja, Celje žaluje za visoko prednostjo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
gorenje celje | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav so zaostajali že za sedem golov, so na derbiju v 5. krogu končnice 1. NLB Leasing lige rokometaši Gorenja remizirali s Celjem in obranili vodstvo na lestvici.

Peta tekma to sezono in drugi remi. Gorenje in Celje sta se razšla z rezultatom 26:26 in tako imajo Velenjčani na vrhu lestvice še vedno točko prednosti pred svojimi savinjskimi tekmeci. Ekipi se bosta znova srečali v zadnjem krogu končnice, ta tekma bo verjetno odločila o naslovu.

Za zmago lahko bolj žalujejo Celjani, ki so vodili že za sedem golov in imeli protinapad za plus osem. Velenjčani so bili skorajda klinično mrtvi, nič jim ni šlo od rok in nog, a so se v drugem polčasu z obrambo 5-1 in hitrejšo igro vrnili in imeli celo priložnost za zmago.

Blestela sta vratarja. Urban Lesjak je zbral 15 obramb, Benjamin Burić pa 12. Za Gorenje je Nejc Cehte dosegel šest golov, Blaž Kleč pet, za Celje pa Žiga Mlakar sedem, Miha Zarabec pa pet.

Izvrstni Urban Lesjak

Vratarski učinek je element, ki lahko odloča na tekmah nasprotnikov podobnega kakovostnega razreda. Tudi na petem derbiju sezone med Gorenjem in Celjem je bilo tako. Osrednja osebnost njegovega začetka je bil Urban Lesjak. Slovenski reprezentant je že v prvih desetih minutah ustavil sedem (!) žog, od tega je dve dobesedno ujel, in obranil sedemmetrovko.

Celjani so imeli v zadnjih sekundah "zicer" za zmago. | Foto: Vid Ponikvar Celjani so imeli v zadnjih sekundah "zicer" za zmago. Foto: Vid Ponikvar
 

Še preden so se Velenjčani dobro ogreli, so že pridelali zaostanek štirih golov (2:6), saj so Celjani v svoji maniri bliskovito prehajali na njihovo polovico in zadevali. Prvaki so igrali bistveno bolj dinamično, Velenjčani, ki so si že v prvem polčasu privoščili razkošje kar treh neizkoriščenih sedemmetrovk, so imeli velike težave v napadu. Na nasprotni strani se je praktično vsak celjski (pol)protinapad končal kot zadetek ali sedemmetrovka.

 

Na predtekmi so se pomerili veterani velenjske in celjske ekipe

Z udobno in najvišjo prednostjo na odmor

Celjani so bili v prvem polčasu izjemno učinkoviti. Napadalno jih je nosil Žiga Mlakar, ki je imel strel 5/5. Zgrešili so vsega štiri poskuse, od tega sedemmetrovko, s katero bi lahko Tilen Kodrin svoje soigralce pred glavnim odmorom popeljal že na za Gorenje zelo skrb vzbujajočih sedem golov zaostanka. A je Rok Zaponšek njegov strel obranil.

Rdeča dvorana je bila napolnjena do roba. | Foto: Rdeča dvorana je bila napolnjena do roba.
 

A Celjanom je napad na plus sedem uspel v drugem poskusu, ko je za 17:10 poskrbel Jaka Malus. Za veliki finale izvrstne predstave pa je z deveto obrambo in drugo ustavljeno sedemmetrovko poskrbel Lesjak.

Bolniški dopust

Celjani so nastopili brez poškodovanih Marka Dujmoviča, Luke Dobelška in Arthurja Patrainove. Pri Gorenju sta iz istega razloga manjkala Klemen Ferlin in Miloš Božović. Vid Levc je bil na klopi, čeprav mu zdravje ne služi najbolje.

Gorenje se je obranilo osmih golov minusa

Jasno je bilo, da bodo morali Velenjčani povečati stopnjo tveganja, če bodo želeli ohraniti utemeljene misli o preobratu. A pravih asov v rokavu Marko Šibila, trener Gorenja, ni imel.

To bil lahko bil Benjamin Burić, ki je s tremi obrambami po odmoru, tudi z ustavljenim protinapadom Luki Žvižeju za plus osem, pomagal priskrbeti znosnejši zaostanek petih golov. Velenjski devizi sta bili obramba 5-1 in hitrejša igra, na kar so gostitelji v prvem polčasu skoraj povsem pozabili.

Neka druga velenjska ekipa in Benjamin Burić

Tudi s pomočjo tega aduta so ose spet nabrusile žela. Niko Medved je v polno poslal šele peto žogo s sedmih metrov. Dvorana je poskočila na noge, ko je Staš Skube z igralcem manj zabil za 19:21 iz protinapada, nato pa po ukradeni žogi še enkrat ponovil vajo. Za nameček je v drugem polčasu sijajni Burić obranil sedemmetrovko Davidu Razgorju.

V zadnjih deset minut so Celjani vstopili z dvema goloma prednosti, nedolgo zatem pa je imelo Gorenje prvi napad za izenačenje po 46 minutah. A je Lesjak obranil strel Skubetu, pozneje ga je tudi Cehtetu, ki je imel dobre tri minute pred koncem priložnost za prvo velenjsko vodstvo na tekmi.

Benjamin Burić je na koncu zbral 12 obramb, ubranil je tudi en strel s sedmih metrov. | Foto: Benjamin Burić je na koncu zbral 12 obramb, ubranil je tudi en strel s sedmih metrov.

Ogromno dogajanja v kratkem času

Za Gorenjeve zadetke je skrbel Blaž Kleč, za celjske Zarabec, Malus in Blaž Janc. Poldrugo minuto pred koncem po tehnični napaki Gorenja so pivovarji odšli v napad z zadetkom zaloge, a preveč omahovali s strelom. Kleč je nato poravnal izid na 26, pred tem pa je bil izključen Povilas Babarskas.

Vseeno so pivovarji imeli lepo priložnost za zmago, vendar je Gal Marguč na desnem krilu žogo premočno usmeril v tla. A še je ostalo nekaj sekund: zadnje dejanje tekme, obramba številka 15, je pripadlo Lesjaku, ki je obranil Šoštaričev strel.

Gorenje Velenje : Celje Pivovarna Laško 26:26 (10:17)

Rdeča dvorana, gledalcev 2200, sodnika: Backovič (Ljubljana), Smolko (Sv. Jurij pri Ščavnici).

Gorenje Velenje: B. Burić (12 obramb - 1 x 7-m), Zaponšek (2 obrambi - 1 x 7-m); Cehte 6, Medved 3 (1), Ovniček. S. Burić 1, Levc, Szyba, Skube 4, Golčar, Šoštarič 4, Kleč 5, Gams, Ratajec 1, Nosan 2.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (15 obramb - 3 x 7-m), Gajić; Blagotinšek 3, Malus 4, Babarskas 1, Janc 4, Razgor, Marguč, Grošelj, Poteko, Suholežnik, Zarabec 5, Kodrin 2 (2), Fižuleto, Mlakar 7, Žvižej.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 5 (1), Celje Pivovarna Laško 4 (2).

Izključitve: Gorenje Velenje 10, Celje Pivovarna Laško 6 minut.
Rdeč karton: /

Ne spreglejte